Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Extinderea protecției dreptului de autor și a drepturilor conexe în societatea informațională. Hotărârea CJUE, 7 august 2018, Land Nordrhein Westfalen vs. Renckhoff, C-167/17
13.08.2018 | Elena Roxana MIHĂILESCU

Secţiuni: CJUE, Dreptul proprietatii intelectuale, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

CJUE ne atrage atenția că utilizatorii de internet trebuie să ceară permisiunea fotografului, chiar dacă fotografiile sunt deja accesibile, în mod gratuit, pe un alt site web, fiind nevoie de o reautorizare din partea fotografului. Cu alte cuvinte, orice nouă utilizare a unei imagini reclamă o nouă autorizare din partea autorului acestei opere.

Prin hotărârea pronunțată în Cauza Renckhoff (C-167/17) – prima hotărâre în materie de copyright din acest an, Curtea a statuat că, într-o situație precum cea din litigiul principal, republicarea neautorizată a unei opere protejate prin drepturi de autor constituie un act de comunicare publică în sensul art. 3 alin. (1) din Directiva 2001/29 privind societatea informațională.

În litigiul principal, o elevă a folosit o fotografie a orașului Cordoba pentru un proiect școlar menit să fie prezentat la cursul de spaniolă. În proiect fusese indicat ca sursă site-ul web de pe care descărcase fotografia, dar nu și numele fotografului (care, de altfel, nu apărea menționat pe site). Proiectul a fost ulterior publicat pe adresa de internet a școlii, ceea ce a stârnit reacția fotografului, care a susținut că utilizarea fotografiei sale reprezintă o încălcare a drepturilor de autor, permisiunea de a folosi imaginea în discuție fiind dată doar site-ului web pe care poza fusese inițial publicată.

CJUE a decis în favoarea fotografului, arătând că în conformitate cu Directiva UE privind drepturile de autor, școala ar fi trebuit să obțină aprobarea sa înainte de a publica fotografia. Totodată, Curtea a afirmat cu titlu general că sub rezerva excepțiilor și limitărilor enumerate în mod exhaustiv în cadrul directivei, orice utilizare a unei opere de către o terță parte fără consimțământul prealabil trebuie considerată ca încălcând dreptul de autor al acelei opere.

Așadar, noțiunea „comunicare publică”, în sensul articolului 3 alin. (1) din Directiva 2001/29, trebuie interpretată în sensul că include publicarea pe un site internet a unei fotografii publicate în prealabil, fără vreo măsură de restricționare care să împiedice descărcarea sa și cu autorizarea titularului dreptului de autor, pe un alt site internet.

În considerente, Curtea face o paralelă interesantă cu situația hyperlink-urilor din cauzele Svensson (C‑466/12) și GS Media (C‑160/15), arătând că în ceea ce privește actul de comunicare pe care îl constituie inserarea pe un site internet a unui hyperlink care trimite la o operă comunicată în prealabil cu autorizarea titularului dreptului de autor, caracterul preventiv al drepturilor titularilor este conservat, întrucât autorul are posibilitatea, în ipoteza în care nu mai dorește să își comunice opera pe site‑ul internet respectiv, să o retragă de pe site‑ul internet pe care a fost comunicată inițial, făcând inutilizabil orice hyperlink care trimite către aceasta. În schimb, în împrejurări precum cele în discuție în litigiul principal, publicarea pe un alt site internet a unei opere determină o nouă comunicare, independentă de comunicarea autorizată inițial. Ca o consecință a acestei publicări, o astfel de operă ar putea rămâne disponibilă pe acest din urmă site, independent de consimțământul prealabil al autorului și în pofida oricărei acțiuni prin care titularul drepturilor ar decide să nu mai comunice opera pe site‑ul internet pe care aceasta a fost comunicată inițial cu autorizarea sa.

Este interesant de observat că, de această dată, hotărârea Curții este contradictorie opiniei emise de către Avocatul General (Campos Sánchez-Bordona). Acesta din urmă a concluzionat că în cauză nu avem de-a face cu o încălcare; deși acțiunile pârâtei constituie un act de comunicare, nu trebuie neglijat rolul indispensabil al utilizatorului și caracterul intervenției sale. Or, în litigiul în discuție, acțiunea pârâtei s-ar încadra în excepțiile prevăzute la art. 5 din Directivă, întrucât imaginea a fost utilizată în scopuri educaționale și fără intenția de a obține un profit.

Vom reveni cu o analiză mai aprofundată în viitorul apropiat.

Elena Roxana Mihăilescu
Junior Lawyer STOICA & Asociaţii

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti