Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua internaţională a stângacilor
13.08.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: JURIDICE NEXT, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua internațională a stângacilor (Left Handers Day) este marcată, anual, la data de 13 august.

Ziua internațională a stângacilor a fost creată pentru a sărbători persoanele stângace și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la avantajele și dezavantajele de a fi stângaci într-o lume predominant dreptace. Ea celebrează unicitatea și diferențele oamenilor stângaci, un grup al umanității care cuprinde șapte până la zece la sută din populația lumii. Ziua răspândește, de asemenea, conștientizarea problemelor cu care se confruntă stângacii, de exemplu, importanța nevoilor speciale pentru copiii stângaci și probabilitatea ca stângacii să dezvolte schizofrenie.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a stângacilor (Left Handers Day) este marcată, anual, la data de 13 august.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

 

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a stângacilor (Left Handers Day) este marcată, anual, la data de 13 august.

În timp ce utilizarea foarfecii pentru mâna dreaptă, scrierea în caiete cu spirală și utilizarea instrumentelor muzicale reprezintă adevărate greutăți pentru stângacii din zilele noastre, aceștia au fost supuși și în trecut unui tratament diferit.

Stângăcia a fost privită negativ de către generațiile anterioare, încă din Evul Mediu, când se credea că stângacii ar fi fost posedați de diavol.

În anii ce au urmat, unii copii stângaci au fost obligați de către părinți și de către învățători să folosească mâna dreaptă pentru sarcinile de scris.

Cercetările arată, de asemenea, că oamenii stângaci ar putea avea și mai multe probabilități să experimenteze anumite condiții. De exemplu, un studiu realizat de Yale în 2013 a constatat că 40% dintre cei cu schizofrenie sunt stângaci, în timp ce 11% dintre cei diagnosticați cu tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia, sunt stângaci.

Conform unui studiu al Jurnalului de Perspective Economice, persoanele care utilizează mâna stângă au mai multe șanse să lucreze în câmpuri cu lucru manual intensiv și, în special, câștigă cu 10-12% mai puțin decât cei care folosesc mâna dreaptă.

ȘTIAȚI CĂ…?

*Doar 10% din populația lumii este stângace și acest lucru a rămas valabil pentru mii de ani. De asemenea, bărbații au mai multe șanse să fie stângaci.

*Oamenii stângaci ai istoriei au fost considerați inferiori, folosirea mâinii stângi fiind asociată cu vrăjitoria.

*Strangerile de mână stângă sunt un semn de lipsă de respect. Acest lucru derivă din Evul Mediu, când oamenii obișnuiau să folosească mâna stângă atunci când mergeau la toaletă.

*Cuvântul „sinistru” provine de la cuvântul latin „sinestra”, care inițial însemna „stânga”, dar a luat semnificațiile de „rău” sau „ghinion”.

*Verighetele purtate pe cel de-al treilea deget al mâinii stângi își au originea în perioada grecilor și a romanilor, care le-au purtat pentru a se apăra de răul asociat cu mâna stângă.

*Campionul de tenis Rafael Nadal a devenit un jucător care utilizează mâna stângă; există un mit potrivit căruia antrenorul și mentorul său, Toni Nadal, a remarcat că acest lucru i-ar oferi un avantaj mai mare în teren.

*Termenul de „stânga” datează din anii 1790, când în parlamentul revoluționar francez, reprezentanții socialiștilor s-au așezat la stânga ordonatorului. La acel moment, stângacii erau considerați ostili intereselor elitelor tradiționale.

*Creștinismul a asociat, în mod tradițional, „stânga” cu răul prin descrierea sa a unei „Judecăți de apoi” în care cei condamnați („capre”) sunt trimiși la stânga, iar cei salvați („oi”) la dreapta.

*Cinci din ultimii opt președinți americani scriu cu mâna stângă – Gerald Ford, Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton și Barack Obama.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a stângacilor (Left Handers Day) este marcată, anual, la data de 13 august.

Temă pentru 2019: „Sărbătoreşte dreptul tău de a fi stângaci”.

Sărbătoarea implică promovarea susţinerii de care au nevoie copiii stângaci şi conştientizarea faptului că stângacii sunt expuşi pericolului de a dezvolta schizofrenie. Se consideră că sunt aproximativ 708 milioane de persoane care folosesc în principal mâna stângă pentru a scrie sau pentru a efectua procese pe care majoritatea le rezolvă folosind mâna dreaptă. Bărbaţii sunt mai predispuşi decât femeile să fie stângaci, potrivit unor studii publicate de Psychology Today care arată o diferenţă de două procente între cele două categorii.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

2018: Ziua internațională a stângacilor (Left Handers Day) este marcată, anual, la data de 13 august.

Sediul materiei: Ziua internaţională a stângacilor a fost marcată prima dată, în 1976, la iniţiativa organizaţiei ”Lefthanders International”, fapt ce a contribuit la conștientizarea dificultăților de a fi stângaci.

În anul 1990, a fost înființat Clubul Stângacilor (Left-Handers Club) pentru a se crea o legătură între stângacii din întreaga lume şi pentru a evidenția nevoile şi cerinţele acestora.

În anul 1992, Clubul Stângacilor a lansat celebrarea Zilei internaţionale a stângacilor anual, în vederea creşterii gradului de conştientizare publică în privința avantajelor şi dezavantajelor de a fi stângaci.

Câteva dintre personalitățile celebre cunoscute ca fiind stângace se numără: Pablo Picasso, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Wolfgang Amadeus Mozart, Marilyn Monroe, Robert DeNiro, Phil Collins, Paul McCartney, Ricky Martin, Linkin Park, Nicole Kidman, Morgan Freeman, Tom Cruise, Lady Gaga, Bill Gates, Oprah Winfrey, prinţul William al Marii Britanii, Bill Clinton, Justin Bieber, Barack Obama.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti