Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Inspecția Muncii. Acțiuni de control – 16 iulie – 3 august 2018
10.08.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 9 august 2018, Inspecția Muncii a informat că, în perioada 16 iulie – 3 august 2018, a desfășurat acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 9.123.800 de lei, potrivit unui comunicat.

În cadrul acțiunilor de control (3563 în domeniul relațiilor de muncă și 2464 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă), Inspecția Muncii a identificat 647 persoane care lucrau fără forme legale. Totodată, angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 390 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi sau nu încadrate ca fiind accidente de muncă.

Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat: ”Având în vedere faptul că, pe data de 15 august, se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, atragem atenţia că această zi este, potrivit dispoziţiilor art. 139 alin. 1 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, sărbătoare legală. Ca regulă, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, excepţie făcând angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și cei care prestează activitate în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității. Aceşti salariaţi au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, iar, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Pe această cale, atenționăm angajatorii care nu respectă prevederile Codului Muncii referitoare la interdicţia prestării activităţii în zilele de sărbătoare legală, respectiv cele referitoare la compensarea muncii prestate în zilele de sărbătoare legală în cazul salariaţilor care, prin excepţie, pot presta activitate în zilele de sărbătoare legală, că riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.”

Secţiuni: Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO