Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete – 13-17 august 2018
17.08.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ. Preluare dosar ref. incidentele de la protestele din Piața Victoriei din data de 10 august 2018.

Marți, 14 august 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus prin ordonanță preluarea de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a dosarului privind incidentele violente produse cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei, din municipiul Bucureşti, în ziua de 10 august 2018, incidente care au avut ca rezultat rănirea mai multor persoane.

În acest dosar, s-a dispus la data de 11 august 2018 începerea urmăririi penale în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu.

Preluarea dosarului are ca temei cercetarea unitară a evenimentelor, avându-se în vedere şi formularea unor plângeri împotriva ministrului afacerilor interne, prefectului municipiului Bucureşti, conducerii Jandarmeriei Române şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, constituindu-se dosar penal la nivelul Secţiei Parchetelor Militare – PICCJ, dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi purtare abuzivă.

Dosarul preluat de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare.

În acest dosar au fost înregistrate până în prezent un număr de 126 de plângeri penale şi au fost audiate 74 de persoane.

În perioada 15-17 august 2018, în dosarul penal constituit la nivelul Secţiei Parchetelor Militare – PICCJ, s-au efectuat acte de urmărire penală, inclusiv primirea de plângeri sau denunţuri. Activitatea s-a desfășurat la sediul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, strada George Georgescu nr. 3 , sector 4, Bucureşti.

Faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de C.pr. pen, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă pricipiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: Sursa : www.mpublic.ro

*

Având în vedere dezbaterile din spațiul public privind tipul gazelor lacrimogene folosite de către Jandarmeria Română în timpul evenimentelor violente ce au avut loc în ziua de 10 august 2018 și, respectiv, în noaptea de 10-11 august 2018, cu ocazia manifestației din București, Piața Victoriei, precum și starea de îngrijorare produsă în rândul persoanelor participante la miting și care au fost expuse substanțelor folosite, pentru a da posibilitatea analizării și stabilirii existenței sau inexistenței unor consecințe medicale, PICCJ a transmis următoarele:

Joi, 16 august 2018, procurorii militari au ridicat, în temeiul ordonanței, de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, documentele privind substanțele chimice deținute și folosite cu ocazia intervenției, precum și mostre de muniție neletală și substanțe chimice.

Muniția neletală și gazele lacrimogene folosite au “certificat de calitate și garanție”, precum și „declarație de conformitate”. Acestea sunt:
– cartuș calibru 38 mm cu efect iritant lacrimogen pentru armă lansator; tipul substanței CS (orto-clorobenzalmalanonitril);
– grenadă de mână cu efect iritant lacrimogen; tipul substanței CS (orto-clorobenzalmalanonitril);
– pulverizator de capacitate mărită 6,6 l cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței CS concentrație 1%;
– pulverizator de mână 60-100 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței OC (oleoresin-capsicum concentrație 10%);
– pulverizator de mână 400 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței OC (oleoresin-capsicum concentrație 10%);
– pulverizator de mână 150 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței CS (ortho-chlorbenzylidenmalononitrile concentrație 1%);
– cartuș calibru 40 mm pentru armă lansator cu efect iritant lacrimogen-încărcătură cu efecte multiple iritant lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament).

În cauză au fost înregistrate până în prezent un număr de 211 de plângeri penale și au fost audiate 92 de persoane.

De asemenea, a fost atașat dosarului de urmărire penală Ordinul de intervenție din data de 10 august 2018 întocmit de către comandantul acțiunii și aprobat de prefectul municipiului București prin contrasemnare.

În prezent se desfășoară activități investigative de anvergură pentru identificarea persoanelor implicate în comiterea violențelor, inclusiv din rândul forțelor de ordine.

:: Sursa : www.mpublic.ro

*

În urma activităților desfășurate în cursul zilei de vineri, 17 august 2018, în dosarul privind anchetarea evenimentelor ce au avut loc cu ocazia mitingului organizat în București, zona Piața Victoriei, în data de 10 august 2018, evenimente care au avut ca rezultat rănirea mai multor persoane, numărul plângerilor înregistrate a ajuns la 238, fiind efectuate până în prezent 106 audieri.

Sunt în curs de desfășurare activități investigative pentru identificarea persoanelor implicate în comiterea violențelor, inclusiv din rândul forțelor de ordine.

În perioada 18-19 august 2018, între orele 9.00-14.00, se va desfășura activitate de relații cu publicul la sediul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, strada George Georgescu nr. 3 , sector 4, Bucureşti, iar începând cu data de 20 august 2018 se vor efectua acte de urmărire penală, inclusiv primirea de plângeri sau denunţuri la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, situat în Bulevardul Libertății nr. 12, sector 5, Bucureşti.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție avertizează asupra pericolului generat de atacurile sistematice, din media, la care sunt supuși unii procurori care instrumentează dosarele aflate în atenția opiniei publice.

Totodată, reiterează asigurarea efectuării unor anchete imparțiale și efective pentru aflarea adevărului privind faptele comise, identificarea persoanelor implicate, precum și al stabilirii responsabilităților legale.

:: Sursa : www.mpublic.ro

*

2. PICCJ. Ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Trimitere în judecată.

În cauza disjunsă din dosarul cunoscut generic sub denumirea ”Dosarul Colectiv”, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:

M. M., sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul a 64 de persoane (prev. de art. 192 alin. 2 şi 3 din Codul penal), vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea corporală a 64 de persoane (prev. de art. 196 alin. 3 şi 4 din Codul penal), și nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 350 alin. 1 din Codul penal;

A. G. A., G. P. C., M. C., N. D. I., Z. V., SC C. C. SRL și SC G. I. F. A. SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea corporală a 44 persoane (prev. de art. 196 alin. 3 şi 4 din Codul penal).

Din rechizitoriul întocmit în cauză a rezultat următoarea situație de fapt:

La data de 30 octombrie 2015, în calitate de pirotehnist autorizat, angajat la SC G. I. F. A. SRL, inculpatul M. M. a instalat efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta Clubului Colectiv din București, unde urma să se desfășoare un concert al trupei ”Goodbye to Gravity”, fără a respecta măsurile de siguranţă şi prevederile legale în acest sens. Ulterior, în timpul concertului ce s-a desfășurat în aceeași zi, a acționat mecanismul de declanşare al efectelor pirotehnice (foc de artificii), fapt ce a condus la izbucnirea unui incendiu ce a avut drept consecință decesul a 64 persoane.

Totodată, împreună cu inculpatul Z. V., acesta a utilizat articole pirotehnice pentru exterior într-un spaţiu necorespunzător şi nu a luat măsuri de protejare a persoanelor, bunurilor materiale și mediului, astfel încălcându-se dispoziţiile art. 22, art. 23 alin. 1 lit. a, art. 39 alin. 9 lit. e din Legea nr. 319/2006 privind sănătatea şi securitatea în muncă și art. 34 alin. 1 din Legea nr. 126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive.

În ceea ce-i privește pe inculpații A. G. A., G. P. C. şi M. C., în calitate de administratori ai clubului SC C. C. SRL, aceștia au permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale, cu scopul de a evita costuri suplimentare, consecinţa fiind producerea incendiului şi vătămarea corporală a 44 persoane.

De asemenea, probatoriul a mai relevat că, în calitate de administrator al SC G. I. F. A. SRL, inculpata N. D. I. a procurat de la o societate din Bulgaria produse pirotehnice denumite „fântână de scenă”, neînsoţite de fişe tehnice, care, în conformitate cu instrucţiunile de utilizare redate în limba bulgară pe eticheta fiecărui produs, dar netraduse, puteau fi utilizate doar în spaţiu deschis şi amplasate în poziţie verticală, pe un suport stabil şi plat. Fără efectuarea vreunui instructaj privind modul de folosire al produselor pirotehnice, inculpata i-a însărcinat pe pirotehniştii M. M. şi Z. V. să monteze şi să acţioneze elementele pirotehnice într-un spaţiu închis, respectiv incinta Clubului Colectiv, cunoscând faptul că la evenimentul organizat va participa un număr mare de persoane.

În cauză s-au constituit părți civile numeroase persoane fizice, dar și unități spitalicești și alte instituții publice.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Sector 4.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: Sursa : www.mpublic.ro

***

II. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA-Brașov. Abuz în serviciu, luare de mită, spălare a banilor. Arest la domiciliu, control judiciar, trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpaților:

– T. D., primar al orașului Ghimbav, județul Brașov, la data faptei și în prezent, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată

G. A. A., contabil șef în cadrul Primăriei Ghimbav, județul Brașov, la data faptelor și în prezent, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată
luare de mită în formă continuată

– G. F., administrator în fapt al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată
instigare la spălarea banilor, în formă continuată (6 infracțiuni)

D. L., administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată
spălarea banilor, în formă continuată (5 infracțiuni)

G. C., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată
– spălarea banilor, în formă continuată (3 infracțiuni)

sub control judiciar, a inculpaților:

G. S., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
complicitate abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată
spălarea banilor, în formă continuată

T. R., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de spălarea banilor, în formă continuată

și în stare de libertate, a inculpatului G. A., soțul inculpatei G. A. A., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2017, inculpatul T. D., primar al orașului Ghimbav și ordonator principal de credite, împreună cu inculpații G. A. A. și G. F., în calitățile menționate mai sus, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale, achiziționarea de produse (stâlpi de iluminat, leagăne tip băncuță din lemn lăcuit cu acoperiș din șindrilă bituminoasă, etc.), servicii sau lucrări (amenajare școli și terenuri etc.), de la societățile comerciale controlate de inculpații G. F., D. L., G. C. și G. S.

Bunurile și serviciile respective au fost achiziționate la valori supraevaluate, în mod netransparent, neconcurențial, discriminatoriu și fără o utilizare eficientă a fondurilor publice. Procedura aplicată a fost cea a achiziției directe, sens în care inculpatul T. D. a divizat contractele de achiziție publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, fără o estimare prealabilă a valorii contractelor de achiziție publică și fără a include în valoarea contractelor de furnizare a produselor valoarea operațiunilor sau lucrărilor de instalare.

Achizițiile respective au fost plătite cu sprijinul contabilului șef al Primăriei Ghimbav, G. A. A., care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu și cu încălcarea prevederilor legale, a semnat ordinele de plată în condițiile în care, angajarea cheltuielilor s-a efectuat formal, în lipsa avizelor emise de compartimente de specialitate și fără să existe documente justificative care să certifice exactitatea sumelor de plată, recepția bunurilor sau executarea lucrărilor.

În același context, în perioada 12 septembrie 2008 – 27 mai 2010, inculpata G. A. A. a primit, în mod direct sau prin intermediul soțului său G. A., în 5 rânduri suma totală de 81.700 lei, de la inculpatul G. F. (prin persoane apropiate acestuia).

Prin aceste demersuri, inculpații au cauzat un prejudiciu bugetului local al orașului Ghimbav în cuantum de 20.341.753 lei, sumă care reprezintă totodată, un folos necuvenit pentru inculpații G. F., G. C., D. L. și G. S.

În perioada 2010-2017, pentru a disimula originea ilicită și a intra în posesia sumei totale de 8.462.175 lei, obținută în maniera de mai sus, inculpatul G. F. i-a determinat pe inculpații D. L. și G. S. să transfere această sumă, cu titlul de plăți pentru operațiuni fictive, în conturile bancare ale unor societăți comerciale pe care le administra prin persoane interpuse.

Ulterior, banii au fost retrași în numerar de administratorii legali sau de fapt ai acestor societăți comerciale, fiind remiși apoi inculpatului G. F.

În perioada 2010-2014, inculpații G. C. și T. R., în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, cunoscând că banii provin din săvârșirea de infracțiuni, au retras în numerar din conturile bancare ale societăților respective suma totală de 5.921.600 lei.

Ulterior, banii au fost remiși inculpatului G. F. sau transferați în conturile altor societăți comerciale, în urma unor operațiuni comerciale fictive și pentru a disimula originea ilicită a sumei de bani menționată anterior.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile, conturi bancare, instrumente financiare (acțiuni) ce aparțin inculpaților.

Primăria orașului Ghimbav s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 20.341.753 lei și cu orice alte sume care reies în urma cercetării penale reprezentând prejudiciu cauzat la bugetul local prin faptele comise de către inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

***

III. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT-Ploiești. Operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice și perturbarea funcţionării sistemelor informatice. Percheziții.

La data de 13 august 2018, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism- Serviciul Teritorial Ploiești au efectuat două percheziții domiciliare la locuințele a doi suspecți minori, ocazie cu care au fost identificate mai multe sisteme informatice și medii de stocare a datelor informatice ce prezintă interes pentru cauză.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 26 iunie 2018 – 10 iulie 2018, suspecții, folosind programe informatice specializate, au accesat ilegal mai multe web-site-uri aparținând unor entități de drept public și drept privat din România și străinătate, au alterat conținutul și restricționat accesul pentru utilizatori, iar în unele dintre cazuri au solicitat sume de bani în monedă virtuală pentru restabilirea situației anterioare.

Printre web-site-urile compromise de către cei doi se numără și cele aparținând Poliției Locale Ploiești și Forţelor Navale Române, precum și web-site-uri aparținând unor entități private din România.

Suspecții au încercat să compromită și web-site-urile aparținând Ministerului Afacerilor Interne și Poliției Române, acțiune nerealizată datorită măsurilor de securitate existente.

La 11 august 2018 suspecții au accesat ilegal și restricționat accesul la web-site- ul aparținând Partidului Social Democrat, iar la 12 august 2018 au accesat ilegal și restricționat accesul la website-ul aparținând Direcției Generale de Evidență a Persoanelor a Municipiului București.

În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice și perturbarea funcţionării sistemelor informatice.

Dosarul este instrumentat împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești.

Pe întreg parcursul procesului penal suspecții beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.