Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Robert Cazanciuc: Voi propune să modificăm articolul din Codul penal referitor la uciderea din culpă


16 august 2018 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Joi, 16 august 2018, Robert Cazanciuc, președintele Comisiei juridice a Senatului, a transmis, prin intermediul paginii de Facebook:

„Uciderea din culpă și prevenția!

Am participat în ultimul timp la câteva emisiuni televizate în care modul de înfăptuire a justiţiei penale a fost subiect important în dezbateri, mai ales din perspectiva unor abuzuri comise, în numele unor idealuri mai mari decât legea si înfăptuirea justiţiei, de aşa zişi magistraţi.

O formă similară de împletire de iresponsabilitate si inconştiență nu putea să nu intre în atenţia presei: ultimele evoluţii în materie de teribilism la volanul unor autoturisme.

Filmarea cu telefonul mobil a unui ac de kilometraj ajuns la cifra 300 sau a unui copil lăsat la volan să facă o depăşire, în aplauzele frenetice ale unor membri de familie – care, într-o țară ca afară, ar fi fost izolaţi de minor, fără proteste că statul comite un abuz – au devenit noile staruri ale internetului, adică au ajuns virale.

Unora dintre noi ni se pare fun și inofensiv să distribuim asemenea filmuleţe, fără a înţelege că este tot o formă de inconştiență, care nu face altceva decât să trezească bărbăția în cei care altfel nu au nimic de spus sau de făcut.

În urmă cu puţin timp l-am întâlnit pe Procurorul General al României și l-am întrebat: ce infracţiuni, în afara de corupţie, mai comit românii!?

Răspunsul a fost, pe cât de simplu, pe atât de îngrijorător: violență domestică și infracţiuni rutiere, în creşteri masive.

Mai puţin de 10 articole din cele 445 ale Codului penal au ajuns să genereze zeci de mii de dosare penale în fiecare an.

Fără a fi imposibil de diminuat, prima categorie de infracţiuni necesită o abordare dincolo de rolul preventiv al legii penale, începând cu educaţia, nivelul de trai și înţelegerea complexităţii unor relaţii interumane într-o societate aflată între Orient si Occident.

Dincolo de social, însă, este dublarea numărului de infracţiuni rutiere de la un an la altul, care arată că toleranța trebuie sa aibă anumite limite.

Putem sa dăm vina pe starea proasta a infrastructurii rutiere – și fiecare cetățean român are tot dreptul să critice acest lucru, iar decidentul politic are obligaţia ca, până la realizarea marilor proiecte care îl vor face nemuritor, să reinventeze schimburile 2 și 3 de lucru pentru a rezolva micile proiecte care pot îmbunătăți vieţile de zi cu zi ale oamenilor.

Trebuie, însă, să ne uităm cu onestitate și la cum înţelegem fiecare dintre noi să respectăm regulile democraţiei, care ne cer să ne întindem propria libertate pâna unde începe libertatea celui de lânga noi.

Când iţi dai voie să te urci la volanul unui autoturism după ce până și Bachus ar putea să te invidieze pentru dragostea față de alcool, trebuie să înţelegi că semenii tăi vor avea obligaţia să te educe cu privire la ce înseamnă libertatea atunci când pui în pericol vieţile altora.

O ştire despre o beizadea care a produs un accident soldat cu pierderea unei vieţi omeneşti nu putea să nu aducă în discuţia publică și modul de sancţionare al unor astfel de fapte. Nu ştiu dacă judecătorul care a pronunţat o pedeapsă cu suspendare era preocupat de amenda pe care riscă să o primească România din partea CEDO pentru supraaglomerarea din penitenciare sau condiţiile concrete din dosar îi permiteau sau chiar îl obligau la o asemenea soluţie.

Ceea ce cunosc, însă, din dezbaterile la care am participat, este indignarea opiniei publice față de o asemenea abordare, considerată mult prea blândă în cazul curmării unor vieţi omeneşti de către o persoană care nu avea ce căuta pe şosele la volanul unui autoturism, fără permis de conducere ori în pragul unei come alcoolice.

Există, de mai mult timp, dezbateri între specialiştii în drept despre forma de vinovăție a celui care, beat sau fără permis, se urcă la volan și produce un accident soldat cu pierderea de vieţi – dacă nu ne aflăm în situaţia unui omor și nu doar a unei ucideri din culpă.

Până la dezlegarea acestei chestiuni de drept, voi propune colegilor mei, senatori și deputați, la începutul sesiunii parlamentare septembrie 2018, să modificăm articolul 192 din Codul penal referitor la uciderea din culpă, astfel încât, în situaţia săvârșirii acestei infracţiuni de către o persoană care conduce un autoturism fără a poseda permis de conducere sau sub influeța băuturilor alcoolice, adică în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis, sau cu infracţiunea de conducere sub influența alcoolului, să nu mai poată fi acordată suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Fără a fi adeptul majorării limitelor de pedeapsă ca formă de prevenire a săvârșirii de infracțiuni, am convingerea că soluția legislativă propusă va putea contribui, prin aplicare și popularizare cu sprijinul presei, la salvarea a sute de vieți anual!”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii