Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Ziua mondială a bicicletei
03.06.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a bicicletei este marcată, anual, la data de 3 iunie.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, la 12 aprilie 2018, o rezoluţie prin care se sărbătoreşte pe 3 iunie, în toată lumea, Ziua mondială a bicicletei. Declaraţia încurajează statele membre să acorde o atenţie deosebită bicicletei în strategiile de dezvoltare şi să includă bicicleta în politicile şi programele internaţionale, regionale, naţionale şi subnaţionale.

În lume sunt în jur de două miliarde de biciclete, iar estimările vorbesc despre cinci miliarde până în anul 2050, după cum spune World Bank blogs. Acest lucru înseamnă că mai mult de jumătate din populația planetei știe să meargă pe bicicletă.

Mersul pe bicicletă e una dintre cele mai sănătoase abordări ale vieții cotidiene. E bucurie și e libertate. Și e, deloc în ultimul rând, una dintre cele mai simple și mai eficiente căi de a ne purta prietenos cu Pământul.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), infrastructura sigură pentru mersul pe jos şi mersul pe bicicletă reprezintă o cale de realizare a unei stări echitabile de sănătate. Pentru cei mai săraci locuitori ai oraşelor, care de multe ori nu îşi pot permite vehicule personale, mersul pe jos şi cel pe bicicletă pot oferi o alternativă de transport, reducând totodată riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, anumite tipuri de cancer, diabet şi chiar deces. În consecinţă, un transport activ îmbunătăţit nu este numai sănătos, ci şi echitabil şi rentabil.

În timpul carantinei cauzate de pandemia de COVID-19, bicicleta s-a dovedit a fi cel mai sigur şi cel mai eficient mod de transport, se arată pe ecf.com. Federaţia Europeană a Cicliştilor a făcut o serie de recomandări autorităţilor europene, naţionale şi locale pentru promovarea ciclismului, sub titulatura: „Ciclism, dincolo de criză”. Printre acestea se numără: realizarea unei infrastructuri bine concepute pentru biciclete prin aşa-numitele „benzi COVID”, reducerea vitezei de circulaţie pentru maşini în oraşe la 30 km/h, crearea de către instituţiile europene a unui fond pentru bicicletele electrice, de cinci miliarde de euro etc.

Sursă

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua mondială a bicicletei este marcată, anual, la data de 3 iunie.

Artizanul Zilei mondiale a bicicletei a fost profesorul Leszek Sibilski. Timp de zece ani, acesta a fost membru al Echipei Naţionale de Ciclism a Poloniei iar apoi şi-a obţinut doctoratul în Sociologie aplicată, specializat în Acţiune socială şi Mişcări sociale. A scris despre rolul bicicletei în societate şi a susţinut o prezentare la colocviul „Oameni de ştiinţă pentru ciclism” din Taipei. În urma acestora, a contactat Banca Mondială pentru a găsi campioni ai metodelor de transport sustenabile şi a fost pus în legătură cu managerul programului „Mobilitate sustenabilă pentru toţi”, o coaliţie a organizaţiilor care activează în sectorul transporturilor şi care au ca scop realizarea Obiectivelor de dezvoltare sustenabilă.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

2018: Ziua mondială a bicicletei este marcată, anual, la data de 3 iunie.

Potrivit Alianţei Mondiale a Ciclismului (WCA), Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat, la 12 aprilie 2018, o rezoluţie în cadrul celei de-a 72-a sesiuni ordinare din New York, prin care a declarat că se sărbătoreşte în toată lumea Ziua mondială a bicicletei, la data de 3 iunie, potrivit ecf.com.

Rezoluția poate fi consultată aici.

Asociația Mondială a Ciclismului (WCA) și Federația Europeană a Cicliștilor (ECF) au salutat rezoluţia adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cele două organizaţii făcând campanie pentru o Zi mondială a bicicletei, încă din 2016. Bernhard Ensink, Secretarul General al WCA şi ECF, a declarat, cu acest prilej, că bicicleta reprezintă ”o sursă de beneficii sociale, economice şi de mediu şi aduce oamenii împreună”, potrivit ecf.com.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.