Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Ziua internaţională a democraţiei
15.09.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a democrației este marcată, anual, la data de 15 septembrie.

Criza fără precedent a COVID-19 a condus la provocări sociale, politice și juridice majore la nivel global. Pe măsură ce statele din întreaga lume adoptă măsuri de urgență pentru a aborda criza, este esențial ca acestea să continue să respecte statul de drept, să protejeze și să respecte standardele internaționale și principiile de bază ale legalității, precum și dreptul de a accesa justiția, căile de atac și procesele echitabile.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut guvernelor să fie transparente, receptive și responsabile în răspunsul lor la COVID-19 și să se asigure că orice măsuri de urgență sunt legale, proporționale, necesare și nediscriminatorii. „Cel mai bun răspuns este unul care răspunde proporțional amenințărilor imediate, protejând în același timp drepturile omului și statul de drept”, a spus el.

În comunicatul politic al secretarului general se spune că statele trebuie să respecte și să protejeze, printre alte drepturi, libertatea de exprimare și libertatea presei, libertatea de informare, libertatea de asociere și de întrunire. Preocupările din multe țări în contextul COVID-19 includ:

– Măsuri de control al fluxului de informații și de combatere a libertății de exprimare și a libertății presei pe un fond existent de spațiu civic în scădere.

– Arestarea, reținerea, urmărirea penală sau persecuția opozanților politici, a jurnaliștilor, a medicilor și a lucrătorilor din domeniul sănătății, a activiștilor și a altor persoane pentru că ar fi răspândit „știri false”.

– Poliție cibernetică agresivă și supraveghere online sporită.

– Amânarea alegerilor ridică probleme constituționale grave în unele cazuri și poate duce la creșterea tensiunilor.

Criza ridică întrebarea cum să contracarăm cel mai bine „vorbirea dăunătoare”, protejând în același timp libertatea de exprimare. Eforturile radicale de eliminare a informăriile greșite sau a dezinformării pot duce la cenzură intenționată sau neintenționată, care subminează încrederea. Cel mai eficient răspuns sunt informațiile corecte, clare și bazate pe dovezi din surse în care oamenii au încredere.

Organizațiile societății civile din întreaga lume au răspuns apelului ONU la acțiune pentru a aborda și contracara gama largă de moduri în care criza COVID-19 poate afecta democrația și crește autoritarismul, prin:

– dezvoltarea alfabetizării media și a siguranței digitale, mai critică ca niciodată, deoarece activismul este forțat online, astfel încât să abordeze riscul suprimării, interferenței și închiderii spațiului civic;

– combaterea informării greșite, a dezinformării și a discursurilor de ură, care au crescut în perioada crizei;

– instruirea jurnaliștilor de la distanță pentru a raporta impactul pandemiei cu o acoperire aprofundată, verificată de fapt, rămânând în siguranță în prima linie;

– împuternicirea femeilor împotriva violenței bazate pe gen, care a crescut pe fondul blocărilor, carantinelor și presiunilor sociale și economice ale COVID-19;

– contribuirea la evidențierea provocărilor inegalității și a prestării slabe a serviciilor, înrăutățită de criză, cu accent specific pe nevoile și drepturile femeilor, tinerilor, minorităților și altor populații marginalizate, pentru a obliga guvernele la răspundere.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019Ziua internaţională a democraţiei este marcată, anual, la data de 15 septembrie.

***

2018Ziua internaţională a democraţiei este marcată, anual, la data de 15 septembrie.

Tema din acest an: „Democrația sub tulpină: soluții pentru o lume în schimbare.”

Ziua internațională a democrației din acest an reprezintă o oportunitate de a căuta modalități de a revigora democrația și de a căuta răspunsuri la provocările sistemice cu care se confruntă. Aceasta include abordarea inegalităților economice și politice, transformarea democrațiilor într-o incluziune mai mare prin aducerea tinerilor și a celor marginalizați în sistemul politic și transformarea democrațiilor într-o abordare mai inovatoare și mai receptivă la provocările emergente precum migrația și schimbările climatice.

António Guterres, Secretarul General al ONU: „Democrația este mai puternică decât oricând în decenii, de aceea această Zi Internațională ar trebui să ne determine să căutăm modalități de a revigora democrația și de a căuta răspunsuri pentru provocările sistemice cu care se confruntă”.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

2017: Ziua internaţională a democraţiei este marcată în fiecare an la data de 15 septembrie.

Din anul 2008, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a hotărât ca data de 15 septembrie să fie sărbătorită ca Ziua internaţională a democraţiei.

Rezoluţia Organizaţiei Naţiunilor Unite poate fi consultată aici.

De asemenea, data de 15 septembrie coincide cu adoptarea de către Uniunea Interparlamentară, în septembrie 1997, a Declaraţiei Universale privind democraţia, care poate fi consultată aici.

Tema aleasă pentru celebrarea în acest an a Zilei internaționale a democrației vizează ”Responsabilitatea politică: consolidarea legăturilor dintre parlamente şi cetăţeni.”

Uniunea Interparlamentară promovează democraţia ca fiind unul din obiectivele sale primordiale şi dedică Zilei internaţionale a democraţiei semnificaţia cuvenită, organizând o serie de activităţi şi punând la dispoziţie o pagină de internet destinată prezentării semnificaţiei acestei zile şi evenimentelor organizate în lumea întreagă cu această ocazie, potrivit cdep.ro.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.