« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Ziua internaţională a democraţiei
15.09.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a democrației este marcată, anual, la data de 15 septembrie.

Membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile, Teodor Victor ALISTAR și Romeu CHELARIU, au transmis următorul mesaj:

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a hotărât ca, începând cu anul 2008, data de 15 septembrie să fie sărbătorită ca Ziua Internaţională a Democraţiei, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate. Decizia a fost luată ca rezultat al unei propuneri avansate de un grup de 8 state, printre care şi România.

Rezoluţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (A/RES/62/7) afirmă faptul că „deşi democraţiile sunt caracterizate de valori comune, nu există un model unic al democraţiei” şi, de asemenea, „democraţia nu aparţine unei anumite ţări sau zone”.

Ziua de 15 Septembrie trebuie să fie un prilej de reafirmare a demnităţii omului, de consolidare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, dezvoltării libere a personalităţii umane, pluralismului politic şi a dreptăţii care, potrivit art.1, alin (3) din Constituţia României, republicată, reprezintă valori supreme.

Ziua Internaţională a Democraţiei reprezintă o oportunitate pentru a cunoaşte şi a respecta drepturile şi libertăţile cetăţenilor la o participare activă, substanţială şi plină de înţeles în cadrul democraţiei constituţionale, în care cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii, fără discriminări şi în care nimeni nu este mai presus de lege. Rolul jusţitiei este acela de a conserva democraţia constituţională şi de a cenzura excesul de putere manifestat prin deciziile politico-administrative, ca un adevărat garant al respectării drepturilor şi libertăţilor constituţionale ale cetăţenilor.

Statul de drept, într-un regim democratic, reprezintă domnia legii şi nu domnia puterilor în stat. Democraţia constituţională de care ne bucurăm în România nu este un bun câştigat în grija altuia, ci ea se cere apărată în fiecare zi de fiecare dintre noi, profesionişti ai dreptului şi justiţiabili deopotrivă.

***

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 15 septembrie, a Zilei Internaționale a Democrației, un moment de reflecție asupra importanței democrației la nivel global, precum și de reafirmare a angajamentului față de promovarea și susținerea principiilor democratice.

România are un angajament ferm și profund pentru valorile și principiile democratice în scopul promovării drepturilor și libertăților fundamentale, a statului de drept la nivel internațional și a ordinii internaționale bazate pe norme.

Contribuția țării noastre la nivel internațional pe acest palier este recunoscută inclusiv prin exercitarea de către România, în perioada 15 septembrie 2019 – 15 septembrie 2022, a Președinției Comunității Democrațiilor, cea mai amplă platformă de dezbatere și schimb de experiență pe tema consolidării democrației la nivel global.

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a transmis următorul mesaj:

Ziua Internațională a Democrației ne oferă ocazia de a reconfirma – individual și colectiv – atașamentul profund față de valorile democratice și față de promovarea acestora la nivel internațional.

După cum am afirmat de multe ori, democrația nu este un marș triumfal, ci un maraton. Un maraton de adaptabilitate, de rezistență și un angajament de a lucra împreună – un maraton pe care putem să îl câștigăm doar împreună.

Pandemia de COVID-19 a declanșat una dintre cele mai severe crize globale, din punct de vedere social, economic și politic. În acest context, atitudini anti-democratice s-au făcut simțite, iar tendințe exacerbate de pandemia de COVID-19, precum regresul democrației în unele părți ale lumii, au supus reziliența democrațiilor unui adevărat test.

În plus, amenințările la adresa regimurilor democratice au depășit granițele de natură fizică, răspândindu-se în lumea virtuală. Suntem nevoiți să construim mecanisme și instrumente de apărare care să protejeze valorile democratice și în realitatea virtuală.

Politica externă a României promovează susținut aceste priorități. Creșterea rezilienței oferă premisele necesare pentru ca democrația să continue să joace rolul de infrastructură critică a societăților moderne și prospere.

Despre toate aceste provocări și oportunități voi discuta împreună cu omologii mei în cadrul celei de-a zecea conferințe ministeriale a Comunității Democrațiilor pe care o voi găzdui, în calitate de Președinție română a acestui for, săptămâna viitoare, pe 22 septembrie 2021, la New York, în marja săptămânii de nivel înalt a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Evenimentul va aborda tema „Democrație și reziliență: obiective comune” și va prilejui un schimb de opinii care va contribui la promovarea principiilor și valorilor democratice la nivel global, precum și la consolidarea rezilienței democratice.

***

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj:

În această Zi Internațională a Democrației, sărbătorim mai mult decât un simplu principiu de organizare politică: sărbătorim un ideal ale cărui baze sunt „demnitatea, egalitatea și respectul reciproc” al oamenilor- chiar fundamentele Constituției UNESCO.

Democrația este o promisiune permanentă făcută umanității, un spațiu special pentru libertăți și drepturile omului care urmează să fie dezvoltat și menținut în mod continuu, care necesită participarea zilnică a fiecărui membru al comunității politice.

Democrația cere astfel mult de la noi toți- organizații, state, societatea civilă, indivizi. Ne obligă să oferim un cadru nou în care să poată înflori și solicită un spirit de mediere și cooperare care să fie favorabil dialogului și șă fie hrănit de o cultură a adevărului.

Educația dezvoltă și menține acest spirit, deoarece „printre națiunile democratice, fiecare generație este un popor nou”, așa cum a observat filosoful francez Alexis de Tocqueville.

Cu programele sale de alfabetizare și educație pentru cetățenia globală, UNESCO intenționează cu precizie să le permită studenților de toate vârstele nu numai să își asume acest ideal de democrație și libertate, ci și să îl promoveze și să îl consolideze.

Aceasta este, de asemenea, ambiția muncii UNESCO în materie de alfabetizare informațională și media, care își propune să încurajeze gândirea critică în rândul generațiilor mai tinere. Ca răspuns la proliferarea zvonurilor false, este esențial să se stabilească și să se dezvolte în rândul tinerilor, de la cea mai fragedă vârstă, un dialog informat bazat pe informații fiabile.

Mai general, acest ideal de dezbatere și schimb democratic alimentează spiritul multilateralismului care este întruchipat și apărat de Națiunile Unite. Fără acest imperativ de a coopera, de a asculta și de a ne angaja în dialog, nu am fi în măsură să răspundem provocărilor cu care se confruntă în prezent omenirea.

Această zi internațională oferă astfel o oportunitate de a ne reafirma angajamentul colectiv față de valorile democratice. Nu numai că oferă o cale indispensabilă pentru cooperare, ci și constituie un ideal care ne înalță și ne unește pe toți.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a democrației este marcată, anual, la data de 15 septembrie.

Criza fără precedent a COVID-19 a condus la provocări sociale, politice și juridice majore la nivel global. Pe măsură ce statele din întreaga lume adoptă măsuri de urgență pentru a aborda criza, este esențial ca acestea să continue să respecte statul de drept, să protejeze și să respecte standardele internaționale și principiile de bază ale legalității, precum și dreptul de a accesa justiția, căile de atac și procesele echitabile.

António Guterres, secretarul general al ONU, a cerut guvernelor să fie transparente, receptive și responsabile în răspunsul lor la COVID-19 și să se asigure că orice măsuri de urgență sunt legale, proporționale, necesare și nediscriminatorii. „Cel mai bun răspuns este unul care răspunde proporțional amenințărilor imediate, protejând în același timp drepturile omului și statul de drept”, a spus el.

În comunicatul politic al secretarului general se spune că statele trebuie să respecte și să protejeze, printre alte drepturi, libertatea de exprimare și libertatea presei, libertatea de informare, libertatea de asociere și de întrunire. Preocupările din multe țări în contextul COVID-19 includ:

– Măsuri de control al fluxului de informații și de combatere a libertății de exprimare și a libertății presei pe un fond existent de spațiu civic în scădere.

– Arestarea, reținerea, urmărirea penală sau persecuția opozanților politici, a jurnaliștilor, a medicilor și a lucrătorilor din domeniul sănătății, a activiștilor și a altor persoane pentru că ar fi răspândit „știri false”.

– Poliție cibernetică agresivă și supraveghere online sporită.

– Amânarea alegerilor ridică probleme constituționale grave în unele cazuri și poate duce la creșterea tensiunilor.

Criza ridică întrebarea cum să contracarăm cel mai bine „vorbirea dăunătoare”, protejând în același timp libertatea de exprimare. Eforturile radicale de eliminare a informăriile greșite sau a dezinformării pot duce la cenzură intenționată sau neintenționată, care subminează încrederea. Cel mai eficient răspuns sunt informațiile corecte, clare și bazate pe dovezi din surse în care oamenii au încredere.

Organizațiile societății civile din întreaga lume au răspuns apelului ONU la acțiune pentru a aborda și contracara gama largă de moduri în care criza COVID-19 poate afecta democrația și crește autoritarismul, prin:

– dezvoltarea alfabetizării media și a siguranței digitale, mai critică ca niciodată, deoarece activismul este forțat online, astfel încât să abordeze riscul suprimării, interferenței și închiderii spațiului civic;

– combaterea informării greșite, a dezinformării și a discursurilor de ură, care au crescut în perioada crizei;

– instruirea jurnaliștilor de la distanță pentru a raporta impactul pandemiei cu o acoperire aprofundată, verificată de fapt, rămânând în siguranță în prima linie;

– împuternicirea femeilor împotriva violenței bazate pe gen, care a crescut pe fondul blocărilor, carantinelor și presiunilor sociale și economice ale COVID-19;

– contribuirea la evidențierea provocărilor inegalității și a prestării slabe a serviciilor, înrăutățită de criză, cu accent specific pe nevoile și drepturile femeilor, tinerilor, minorităților și altor populații marginalizate, pentru a obliga guvernele la răspundere.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019Ziua internaţională a democraţiei este marcată, anual, la data de 15 septembrie.

2018Ziua internaţională a democraţiei este marcată, anual, la data de 15 septembrie.

Tema din acest an: „Democrația sub tulpină: soluții pentru o lume în schimbare.”

Ziua internațională a democrației din acest an reprezintă o oportunitate de a căuta modalități de a revigora democrația și de a căuta răspunsuri la provocările sistemice cu care se confruntă. Aceasta include abordarea inegalităților economice și politice, transformarea democrațiilor într-o incluziune mai mare prin aducerea tinerilor și a celor marginalizați în sistemul politic și transformarea democrațiilor într-o abordare mai inovatoare și mai receptivă la provocările emergente precum migrația și schimbările climatice.

António Guterres, Secretarul General al ONU: „Democrația este mai puternică decât oricând în decenii, de aceea această Zi Internațională ar trebui să ne determine să căutăm modalități de a revigora democrația și de a căuta răspunsuri pentru provocările sistemice cu care se confruntă”.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

2017: Ziua internaţională a democraţiei este marcată în fiecare an la data de 15 septembrie.

Din anul 2008, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a hotărât ca data de 15 septembrie să fie sărbătorită ca Ziua internaţională a democraţiei.

Rezoluţia Organizaţiei Naţiunilor Unite poate fi consultată aici.

De asemenea, data de 15 septembrie coincide cu adoptarea de către Uniunea Interparlamentară, în septembrie 1997, a Declaraţiei Universale privind democraţia, care poate fi consultată aici.

Tema aleasă pentru celebrarea în acest an a Zilei internaționale a democrației vizează ”Responsabilitatea politică: consolidarea legăturilor dintre parlamente şi cetăţeni.”

Uniunea Interparlamentară promovează democraţia ca fiind unul din obiectivele sale primordiale şi dedică Zilei internaţionale a democraţiei semnificaţia cuvenită, organizând o serie de activităţi şi punând la dispoziţie o pagină de internet destinată prezentării semnificaţiei acestei zile şi evenimentelor organizate în lumea întreagă cu această ocazie, potrivit cdep.ro.

:: Website-ul oficial aici

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

 
Secţiuni: Content, Drepturile omului, Internațional, Legal Days | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD