JURIDICE.ro
JURIDICE


Print Friendly, PDF & Email

Aretha Franklin a trecut în nemurire. UPDATE: Funeraliile unei artiste-simbol
02.09.2018 | JURIDICE.ro

UPDATE 2 septembrie 2018

Aretha Franklin a fost înmormântată vineri la Detroit în Cimitirul Woodlawn, după funeralii publice care au durat nouă ore, artista militantă fiind omagiată de oameni simpli, artişti şi lideri politici, care au participat la o ceremonie grandioasă, un adevărat spectacol organizat în memoria divei americane la Biserica Greater Grace Temple din acelaşi oraş, slujba fiind oficiată de episcopul Charles Ellis.

Anterior, marţi şi miercuri, sicriul, placat cu aur, cu trupul său neînsufleţit a fost depus la Muzeul de Istorie Afro-Americană Charles H. Wright din Detroit, unde mii de fani, care au aşteptat la cozi uriaşe, au venit să-şi ia rămas bun de la „Regină” şi unde a fost depus în 2005 şi sicriul celebrei activiste afro-americane Rosa Parks, cea care în 1955 a refuzat să se ridice de pe locurile din autobuz rezervate pentru albi, într-o Alabama segregaţionistă în acei ani.

Judge Greg Mathis talks about his last conversation with Aretha Franklin

Printre personalităţile prezente la funeralii s-au aflat Bill şi Hillary Clinton, reverendul Jesse Jackson, artişti ca Whoopi Goldberg, Jennifer Hudson, Stevie Wonder, Smokey Robinson, Faith Hill sau Ariana Grande dar şi judecătorul districtual Greg Mathis din Michigan, care a fost un apropiat al Arethei Franklin, acesta numărându-se şi printre vorbitorii care au ţinut discursuri emoţionante la ceremonia funerară.

Fostul preşedinte Bill Clinton a impresionat asistenţa evocând impactul pe care l-a avut muzica Arethei Franklin asupra sa: „Această femeie ne-a adunat pe toţi aici nu pentru că avea un talent care-ţi tăia respiraţia (…) dar pentru că trăia cu mult curaj, fără teamă, înfruntându-şi temerile. A trăit cu credinţă. (…) Noi nu am început ca preşedinte, primă doamnă, senator, secretar de stat… Am început ca fani ai Arethei. Era doar cu patru ani mai mare ca mine şi cu cinci mai mare ca Hillary… Când noi am absolvit colegiul, ea începuse să arate cu adevărat cine este. Ascultaţi… Este cheia spre libertate! Dumnezeu să te binecuvânteze, Aretha! Te iubim.

Astfel, lumea, atentă la „sunetul Detroitului” – cum ar spune Nelson Mandela, prieten devotat al marii dispărute – şi-a luat vineri adio de la Regina Muzicii Soul, o personalitate simbol incontestabil al culturii americane profunde…

* * *

18 august 2018: Aretha Franklin, cântăreaţă, pianistă şi compozitoare legendară şi iconică, „Regina Muzicii Soul”, a murit joi la vârsta de 76 de ani, în locuinţa sa din Detroit, statul Michigan – SUA, după o carieră prodigioasă, de şase decenii.

Născută la 25 martie 1942 în Memphis, statul Tennessee, în familia unui pastor baptist, Aretha Franklin a fost una dintre cele mai influente şi celebre cântăreţe din lume, a câştigat 20 de premii Grammy, a avut cele mai multe hituri incluse în topurile muzicale (Billboard, 112 piese) şi peste 75 de milioane de exemplare albume vândute.

În anul 1979, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame iar, în 2010, s-a situat pe primul loc în topul 100 al celor mai mari cântăreţi din istorie, realizat de revista „Rolling Stone”.

Simbol al mândriei persoanelor de culoare, supranumită „Lady Soul”, a fost premiată de Martin Luther King – la funeraliile căruia ulterior a fost aleasă să cânte, în acelaşi an, 1968, fiind una dintre primele femei de culoare care au apărut pe coperta prestigioasei reviste „Time”.

Aretha Franklin – I Say A Little Prayer: her very best performance!

Coverul piesei „Respect” a lui Otis Redding a devenit, în interpretarea Arethei Franklin, un imn feminist, transformând-o în simbol al mişcărilor pentru drepturile femeilor, egalitate rasială şi drepturi civile.

A avut privilegiul de a fi invitată să cânte şi la ceremoniile de inaugurare a trei preşedinţi americani: Jimmy Carter (1977), Bill Clinton (1993) şi Barack Obama (2009).

În anul 2005, Aretha Franklin a primit din partea preşedintelui George W. Bush „Medalia Libertăţii”, cea mai înaltă distincţie acordată în SUA unui civil.

Artişti şi personalităţi marcante din lumea întreagă au omagiat-o în aceste zile prin mesaje emoţionante.

Profund îndurerat, fostul preşedinte Barack Obama a spus: „(…) Prin compoziţiile ei şi prin muzica de neegalat, Aretha a ajutat la definirea experienţei americane. În vocea sa, am putut simţi istoria noastră, puterea noastră şi durerea noastră, întunericul şi lumina noastră, căutarea noastră de răscumpărare şi respectul nostru greu câştigat. (…)”

La rândul său, preşedintele Donald Trump a elogiat personalitatea marii artiste americane şi universale: „Regina soul-ului Aretha Franklin a decedat. Ea a fost o femeie excepţională, care a beneficiat de o binecuvântare minunantă de la Dumnezeu, vocea sa. Ne va lipsi!”

Gândurile pioase ale admiratorilor din întreaga lume să-i ocrotească drumul spre stele!


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.