În data de 13.08.2018 s-a constituit un nou dosar (1251D/2018) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 47 alin. (3) și (4) din Codul de procedură civilă (cauza Frunză Marin).
Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care această dispoziție formează obiectul unui control de constituționalitate.
Instanţa de trimitere este Curtea de Apel Galați, care odată cu sesizarea Curții Constituționale, a respins cererea privitoare la sesizarea CCR cu privire la dispozițiile art. 488, art. 12 alin. (1), art. 187 alin. (1) pct. (1) lit. (b) din Codul de procedură civilă.
Nici pe portalul instanţei de trimitere, şi nici pe portalul Curţii Constituţionale nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.
Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:
Art. 47 (extras) – Cererea de recuzare. Condiţii
(3) Sunt, de asemenea, inadmisibile cererea de recuzare privitoare la alţi judecători decât cei prevăzuţi la art. 46, precum şi cererea îndreptată împotriva aceluiaşi judecător pentru acelaşi motiv de incompatibilitate.
(4) Nerespectarea condiţiilor prezentului articol atrage inadmisibilitatea cererii de recuzare. În acest caz, inadmisibilitatea se constată chiar de completul în faţa căruia s-a formulat cererea de recuzare, cu participarea judecătorului recuzat.
Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea „Ovidius” Constanţa
dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)
Aflaţi mai mult despre 1251D/2018, Andrei Alexandru Marcu, Curtea de Apel Galati, Frunză Marin, Mihaela Mazilu-Babel
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.