Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Culpa suportă sau comportă şi aprecieri care nu întotdeauna sunt obiective
22.08.2018 | Mihai Adrian HOTCA

Secţiuni: Drept penal, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Malpraxis medical, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Mihai Hotca

Mihai Hotca

Raportul de cauzalitate este un element obiectiv, ţine de latura obiectivă a infracţiunii, pentru că este liantul între acţiune sau inacţiune şi rezultat, dar atât în hotărâri judecătoreşti, cât şi uneori în literatura de specialitate vom întâlni sau întâlnim exprimări precum ”culpa doctorului are legătură de cauzalitate cu moartea victimei” sau ”culpa conducătorului auto se află în relaţie cauzală cu vătămarea corporală a victimei” şi alte exprimări de felul acesta. Este bine să fie evitate, pentru că, totuşi, chiar dacă la un moment dat exista o astfel de tendinţă de a lega acest element al conţinutului infracţiunii de aspectele subiective, trebuie luat în considerare în afara laturii subiective.

Sigur că, dacă ne referim la latura subiectivă, şi acolo există nişte legături, nişte relaţii care pot fi analizate, dar noi vorbim despre o legătură de cauzalitate după ce decizia infracţională, rezoluţia de a comite infracţiunea, s-a luat şi este transpusă în lumea obiectivă. Plecând de unde? Practic, de la normele de incriminare. Unde? La infracțiunea de omor se vorbeşte de uciderea unei persoane. Uciderea unei persoane este o faptă cât se poate de obiectivă, iar în conţinutul ei regăsim şi raportul de cauzalitate.

În momentul în care combinăm aspecte subiective şi aspecte obiective, există riscul fie de a extinde foarte mult legătura de cauzalitate sau paleta de situaţii cărora li se aplică, fie de a o restrânge, întrucât culpa, fiind un aspect subiectiv, suportă sau comportă şi aprecieri care nu întotdeauna sunt obiective.

Avocat prof. univ. dr. Mihai Hotca
Managing Partner HOTCA & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Legătura de cauzalitate – de la teoria de specialitate la practica organelor judiciare. Malpraxis medical şi evenimente rutiere”, ediția 205 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti