« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Concursul dintre interzicerea accesului în sălile de jocuri de noroc și ștergerea datelor
23.08.2018 | Andrei SĂVESCU, Alexandru MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

Alexandru Matei

Alexandru Matei

1. Orice solicitare a unei persoanei vizate, clienta unei societăți organizatoare de jocuri de noroc (operatorul) de a i se interzice accesul în sălile de jocuri trebuie să fie precisă sub două aspecte: (i) identificarea clientului, care trebuie să fie făcută chiar în cuprinsul solicitării lui, și (ii) locul unde să i se interzică accesul, adică doar într-o anumită sală sau în toate sălile societății organizatoare.

2. Identificarea este necesară întrucât o asemenea solicitare este o manifestare de voință făcută cu intenția de a produce efecte juridice, astfel încât persoana vizată (clientul) trebuie să fie identificată cu precizie în cuprinsul înscrisului prin care adresează solicitarea, adică să nu fie doar identificabilă.

3. Precizarea locului unde nu trebuie să i se permită accesului este imperios necesară, pentru două motive: (i) obiectul manifestării de voință trebuie să fie suficient de precis, astfel încât acceptarea solicitării de către operator să aibă semnificația unui act juridic, deci să aibă suficientă precizie și (ii) interzicerea accesului necesită comunicarea datelor de identificare a solicitantului către sala/sălile de jocuri, respectiv către personalul cu atribuții în ce privește accesul din locațiile respective, iar această comunicare a datelor cu caracter personal se face pe baza consimțământului persoanei vizate.

4. Un alt aspect relevant este acela că solicitarea de interzicere a accesului, urmată de aprobarea ei de către salariatul societății organizatoare de jocuri cu atribuții în acest sens are caracterul unui act juridic. Manifestarea de voință a persoanei vizate este urmată de manifestarea de voință în același sens a operatorului, prin mențiunea „aprobat” făcută pe cerere de către salariatul operatorului desemnat pentru acest tip de activitate. În momentul aprobării, cele două voințe se întâlnesc în mod concordant, astfel încât se naște un act juridic bilateral.

5. Deși legea nu prevede, de preferat ar fi ca solicitarea de interzicere să menționeze un termen de valabilitate, pentru că în interiorul termenului contractul este valabil și nu poate fi revocat după ce solicitarea a fost aprobată de operator.

6. În momentul aprobării solicitării avem un act juridic sinalagmatic care își produce efectele și care, fiind un act bilateral, nu poate fi revocat prin voința uneia dintre părți. Foarte important este faptul că acest consimțământ consemnat în contractul nenumit (un contract alcătuit din cerere și aprobarea ei) este chiar temeiul juridic al prelucrării datelor cu caracter personal realizate în scopul executării contractului.

7. Ceea ce este important de subliniat este că temeiul juridic al prelucrării este art. 6 alin. 1 lit. b) GDPR, iar nu lit. a). Din acest motiv, consimțământul pentru prelucrare nu poate fi revocat, căci el nu este un consimțământ independent, ci unul încastrat într-un contract.

8. În concluzie, solicitarea de ștergere a datelor nu poate primi o soluționare favorabilă, în ce privește interzicerea accesului. La solicitarea de ștergere a datelor se poate răspunde pozitiv în ceea ce privește istoricul de joc al persoanei vizate, însă nu și în privința interzicerii accesului, întrucât interzicerea accesului este o obligație contractuală a societății organizatoare de jocuri de noroc, după ce a aprobat cererea în acest sens.

Av. dr. Andrei Săvescu, Managing Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII
Av. Alexandru Matei, Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

 
Secţiuni: Articole, Content, Data protection, Jocuri de noroc, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD