Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și ale nazismului
23.08.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și ale nazismului sau Ziua Panglicii Negre este marcată, anual, la data de 23 august.

În acest an, manifestările ce marchează Ziua europeană a comemorării victimelor regimurilor totalitare au loc la Varşovia.

Ministerul Afacerilor Externe a dat publicității următorul comunicat: „Data de 23 august marchează 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov între Uniunea Sovietică și Germania Nazistă care a declanșat Al Doilea Război Mondial și a condamnat jumătate din Europa la decenii de suferință. Pactul a conținut protocolul secret care a împărțit Europa de Est în sfere de influență.

De aceea, în această zi, proclamată de Parlamentul European ca Zi Europeană de Comemorare a Victimelor Regimurilor Totalitare, ne amintim de toți cei ale căror morți și vieți distruse au fost o consecință a crimelor comise în numele ideologiei naziste și a celei staliniste.

Durerea și nedreptatea nu vor cădea în uitare niciodată. Noi ne vom aminti. 

Amintind și comemorând ororile din trecut avem cunoștințele și puterea să îi respingem pe cei care urmăresc să reînvie aceste ideologii sau care doresc să exonereze aceste ideologii de crimele și de culpabilitatea lor. Memoria victimelor ne determină să promovăm justiția istorică prin continuarea cercetărilor științifice și prin ridicarea nivelului de conștientizare publică asupra moștenirii totalitare pe continentul European.  

Dreptatea și adevărul reprezintă baza pentru o reconciliere durabilă și construirea unui viitor comun. Victimele abuzurilor totalitare au dreptul să li se facă dreptate. Din nefericire, practica investigării crimelor comise de regimurile totalitare și aducerea în justiție a autorilor a fost insuficientă și inconsecventă în diferite țări.

Facem apel la guvernele tuturor țărilor europene să ofere atât sprijin moral, cât și material pentru investigațiile în curs ce vizează regimurile totalitare. Acționând într-o manieră concertată, putem combate mai eficace campaniile de dezinformare și tentativele de manipulare a datelor istorice.

Trebuie să construim un front comun împotriva totalitarismului. O poziție clară și fermă a comunității internaționale va continua calea către reconciliere.

Avem convingerea că Europa de astăzi este un loc mai sigur pentru toate popoarele și că este pregătită să reziste cu fermitate împotriva oricărui tip de nedreptate. Considerăm că europenii nu vor tolera niciodată totalitarismul sau genocidul împotriva vreunui popor.

Țările noastre au renăscut ca națiuni libere și democratice după decenii de guvernare totalitară. Acum treizeci de ani, națiunile noastre au început procesul transformării democratice care ne-a făcut în cele din urmă membri egali și puternici ai Uniunii Europene. Țările noastre sunt hotărâte să continue să lucreze cu partenerii din Europa și din întreaga lume, astfel încât ororile trecutului să nu se repete.”

Declarația prim-vicepreședintelui Comisiei Europene Frans Timmermans și a comisarului Vera Jourová: Zeci de milioane de victime au fost deportate, torturate și ucise sub diferite regimuri totalitare din Europa. Această cruzime, lipsa libertății și încălcarea drepturilor fundamentale în unele părți din Europa au răpit mai multor generații de oameni șansa de a se bucura de libertate și democrație.

Anul acesta sărbătorim și 30 de ani de la evenimentele din 1989, atunci când cetățenii din Europa Centrală și de Est s-au revoltat și au făcut o breșă în Cortina de Fier, accelerându-i căderea. Acțiunile curajoase ale cetățenilor au readus libertatea și democrația în întreaga Europă.

Aceste acțiuni au contribuit la depășirea dezbinărilor și la unificarea Europei. Este vorba, așadar, de o moștenire europeană colectivă, pe care cu toții trebuie să o prețuim, să o alimentăm și să o apărăm.

Din 1939 și până acum au trecut 80 de ani, iar generația care a cunoscut flagelul totalitarismului aproape că nu mai este printre noi; istoria vie se transformă în istorie scrisă. De aceea trebuie să păstrăm vii aceste amintiri care să inspire și să ghideze noile generații în apărarea drepturilor fundamentale, a statului de drept și a democrației. Aceste valori ne definesc. Suntem uniți în condamnarea fermă a oricărui regim totalitar și autoritar. O Europă liberă nu este un dat, ci o alegere pe care o facem în fiecare zi.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

2018: Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și ale nazismului sau Ziua Panglicii Negre (Black ribbon day) este marcată, anual, la data de 23 august.

Sediul materiei: Rezoluţia Parlamentului European din 2 aprilie 2009 referitoare la conştiinţa europeană şi totalitarismul prin care s-a solicitat declararea zilei de 23 august ca Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, care să fie comemorată cu demnitate și imparțialitate.

Adunarea Parlamentară a OSCE a adoptat la data de 29 iunie 2009 Rezoluţia privind reunificarea Europei divizate: promovarea drepturilor omului şi libertăţilor civice în regiunea OSCE în sec. XXI, în care se reamintește marcarea zilei de 23 august ca zi internaţională în amintirea victimelor totalitarismului. Documentul mai este cunoscut și sub nunmele de Declarația de la Vilnius.

Declarația de la Varșovia din 2011 prevede ca statele semnatare să comemoreze mereu victimele regimurilor totalitare, marcându-se cu acest prilej pentru prima dată Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi ale nazismului.

În anul 2014, a fost constituită Reţeaua Europeană Memorie şi Solidaritate de către Ministerele Culturii din Germania, Polonia, Ungaria și Slovacia. România a aderat la această rețea în anul 2014.

Miercuri, 22 august 2018, Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, și Věra Jourová, comisarul european pentru Justiţie, Protecţia Consumatorului şi Egalitate între Sexe, au susținut o declarație comună cu ocazia Zilei Europene a Comemorării Victimelor Tuturor Regimurilor Totalitare și Autoritare, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Frans Timmermans, Věra Jourová: „În fiecare an, în această zi, aducem un omagiu victimelor tuturor regimurilor totalitare și ne reamintim cu tristețe consecințele îngrozitoare ale Pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939 de Germania nazistă și de Uniunea Sovietică. Pactul a cufundat Europa și mai adânc într-una dintre cele mai întunecate perioade ale sale. Milioane de oameni au fost uciși și generații întregi de europeni au fost marcate de cicatrici.

Este datoria noastră să nu uităm numele a milioane de persecutați și să păstrăm vie amintirea acestora. Mai ales pentru că, chiar și astăzi, 79 de ani mai târziu, valorile noastre comune precum demnitatea umană, drepturile fundamentale, statul de drept și democrația sunt contestate din nou de retorici naționaliste și extremiste menite să divizeze.

Păstrarea și transmiterea către următoarea generație de europeni a memoriei atrocităților din trecut ne ajută să ne „imunizăm” împotriva repetării acestora și să nu uităm importanța apărării drepturilor omului pentru toți cetățenii europeni.

Trebuie să continuăm să povestim ceea ce s-a întâmplat în trecutul Europei, astfel încât să nu mai facem aceleași greșeli în viitor.”

Totodată, în contextul Zilei europene a comemorării victimelor stalinismului și ale nazismului, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, și conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, au participat la Reuniunea ministerială privind dezbaterea referitoare la investigarea persoanelor acuzate de crime în cadrul regimurilor comuniste, la nivel internațional, organizată la Tallinn (Estonia), potrivit unui comunicat.

În acest context, s-a agreat Declarația comună referitoare la comemorarea victimelor regimurilor totalitare și a avut loc ceremonia de inaugurare a Memorialului victimelor comunismului din Tallin.

Totodată, delegația Ministerului Justiției din România a participat la conferința intitulată: “Utopia unachieved despite millions victimised? Communist crimes and European memory”, în cadrul căreia avocați, scriitori și cercetători au avut intervenții ce au vizat discutarea unor aspecte conceptuale referitoare la perioada comunistă.

:: Detalii despre Memorialului victimelor comunismului din Tallin

:: Website-uri oficiale enrs.eu și eu-events.eu

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.