Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
 1 comentariu

Garderoba de bază a unui avocat
23.08.2018 | Mihai IRIMIA

JURIDICE - In Law We Trust
Mihai Irimia

Mihai Irimia

Garderoba este locul în care imaginea unui bărbat ia formă. Cu cât garderoba este mai bine proiectată și mai bine menținută, cu atât purtătorul va arăta mai frumos.

Arhitectura eficientă a unei garderobe pornește de la elementele de bază. Astfel, o garderobă mică, construită cu atenție, valorează mai mult decât una uriașă, dar aleasă aleatoriu.

 

Cum arată o garderobă minimă pentru avocați

Garderoba formală minimă pentru avocați are la bază următoarele:

– Două costume pentru trei sezoane și două perechi de pantofi.
Este important să fie cel puțin două elemente din fiecare pentru a fi purtate pe rând.

– Cinci cămăși sunt suficiente pentru început, cu cinci perechi de șosete.
Se pot curăța săptămânal, după o singură folosire.

– Accesoriile cuprind trei cravate și trei batiste.

– În cele mai multe cazuri, geanta este obligatorie.

Atunci când garderoba este formată dintr-un număr minim de elemente, recomandarea este ca acestea să fie de o discreție maximă pentru a nu fi ”reperate” cu ușurință datorită folosirii dese. Prin asta nu înțelegem să fie și identice; din contra, diversitatea ajută.

Pentru costumele de bază, cele mai potrivite sunt stofele de trei sezoane uni, bleumarin și gri. În cazul contextelor formale, materialele pot fi din nuanțe dintre cele mai închise. Simplitatea în detalii este recomandată pentru a obține discreția necesară.

Pantofii pot fi negri pentru contextul formal și maro cafeniu pentru contextul de zi cu zi. Cel puțin un pantof este necesar să aibă modelul oxford, iar al doilea poate fi un model mai puțin consacrat, precum cel cu catarame sau fără carâmbi.

Cămășile pot fi toate albe sau trei albe și două bleu, sau, pentru diversitate, pot fi combinații de alb și bleu (alb uni, bleu uni, alb oxford, alb cu dungi bleu, bleu cu guler și manșete albe).

Șosetele pot fi nuanțe de bleumarin și gri, sau diverse modele și culori închise.

Cravatele pot avea orice culoare (excepție făcând negrul și maroul), iar pentru batiste, pe lângă bumbacul alb, sunt recomandate mătăsurile divers colorate.

 

Garderoba completă


Garderoba completă pentru un context formal, precum cel al avocaților, este formată din minim patru costume, trei perechi de pantofi și una de ghete, 15 cămăși, 15 perechi de șosete, zece cravate și cinci batiste.

Pentru contextul de casual friday, se pot adăuga trei perechi de pantaloni din bumbac cu două sacouri și o pereche de pantofi informali. Pentru exterior, includem haina de ploaie și pardesiul, împreună cu accesoriile de iarnă.

În garderoba completă, pe lângă cele două costume de bază, se adaugă două costume de sezon, unul din flanel, de iarnă, și unul din lână subțire sau în concentrație cu mohair, pentru vară.

Pantofii ar trebui să fie în număr de minim trei perechi, pentru a avea o pauză de două zile, atunci când sunt purtați prin rotație. Pe lângă pantofii negri și maro cafeniu, se poate adăuga o pereche neagră sau cafenie cu model brogue, sau, într-un context mai informal, o pereche fără șireturi sau chiar una maro deschis. Perechea de ghete trebuie să fie un model simplu de oxford din piele neagră sau cafenie.


Pentru o garderobă completă, 15 cămăși sunt suficiente, pentru a acoperi două săptămâni de purtare fără griji. Țesăturile lor pot fi simple uni albe și bleu, sau diverse modele cu dungi. Pentru contextele mai puțin formale sunt potrivite și cămășile din țesături pastelate precum roz sau mov.


Pentru șosete aplicăm aceleași reguli ca în cazul cămășilor.

Cravatele și batistele adaugă diversitate ținutelor din garderobă. Un număr de zece cravate și cinci batiste vor împrospăta imaginea repetitivă a hainelor din garderobă. Din acest motiv, este recomandat să fie din cele mai diverse culori și modele.


Pentru contextul informal, se pot adăuga pantalonii colorați din bumbac, fie crem, albaștri sau chiar vișinii. La pantaloni, pot fi folosite două sacouri denumite sport, în culori informale și chiar cu carouri. Pantofii derby sau cei fără șireturi sunt cei mai potriviți pentru acest context.

Hainele de exterior nu fac obiectul codului formal de business și de aceea pot fi din orice culoare sau model. Haina de ploaie este important să fie subțire, ca să poată fi folosită și în sezonul cald, iar haina de iarnă, pardesiul, trebuie să fie suficient de călduroasă, potrivită pentru contextul purtătorului.

 

 

Trei principii pentru o garderobă sănătoasă

1. Calitate, nu cantitate

În acest caz, mai mult decât în multe alte locuri, trebuie aplicat principiul calității. Hainele de birou sunt menite să susțină imaginea purtătorului și nu să îl apere de mediul înconjurător. Din acest motiv, este mai bine să ai un singur costum care îți vine impecabil decât trei care nu se potrivesc atât de bine.

Acest lucru este valabil pentru toate elementele din garderoba unui bărbat.

2. Doar o garderobă îngrijită are un rezultat bun

Dacă nu este menținută cu multă atenție, o garderobă nu va oferi imaginea dorită proprietarului, chiar dacă este compusă din cele mai calitative haine.

Îngrijirea hainelor se face la una sau două săptămâni pentru cămăși, lenjerie de corp și pantofi, și sezonier pentru elementele care nu sunt în contact direct cu pielea, precum sacoul și pantalonii. Hainele de exterior se curăță anual sau la nevoie.

Trebuie avută în vedere și maniera în care sunt păstrate elemente din garderobă. Toate hainele trebuie să stea agățate: cămășile pe umerașe înguste, pantalonii pe bare sau umerașe de pantaloni și sacourile pe umerașe late.

Atât pentru aspect, cât și pentru rezistența pielii, trebuie ca pantofii să fie fixați cu șanuri, când nu sunt folosiți.

3. Evaluarea anuală este esențială pentru o garderobă sănătoasă

Cu toții avem tendința de a aduna elemente în garderobă care nu ne mai plac sau pe care nu le mai folosim; acestea țin locul unor haine care ne-ar aduce rezultate mai bune. Din acest motiv, este recomandat ca, o dată pe an, să fie făcută o evaluare tehnică și una subiectivă, în urma căreia elementele care s-au uzat sau care nu sunt folosite să fie eliminate și donate. În felul acesta, se face o reîmprospătare resimțită și la nivel profesional.

Mihai Irimia
MANHITECTS

* Toate imaginile sunt preluate de pe www.mrporter.com


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Garderoba de bază a unui avocat”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.