TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Ploiești. Încălcarea de către salariat a obligației privind confidențialitatea prelucrării datelor cu caracter personal
24.08.2018 | Alina MATEI


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Alina Matei

Alina Matei

Curtea de Apel Ploiești a hotărât că obligația de păstrare a confidențialității prelucrării datelor cu caracter personal de către salariatul care prelucrează aceste date, conform Legii nr. 677/2001, este o obligație de serviciu, chiar fără a fi menționată expres în fișa postului, în Regulamentul intern sau în Codul de conduită, întrucât legea menționată reglementează această activitate și potrivit unui principiu de drept cunoscut nimeni nu poate invoca necunoașterea legii. În speță, menționarea în e-mail a codului numeric personal și a diagnosticului salariatului nu reprezentau date necesare pentru identificarea salariatului, astfel că utilizarea acestora pentru organizarea examenului medical apare excesivă și neadecvată scopului urmărit. Sancționarea contestatorilor în forma aplicată de instanța de fond (înlocuirea concedierii disciplinare cu reducerea salariului de bază pe o durată de 3 luni cu 10%) este de natură să conștientizeze salariații asupra implicațiilor reale ale nerespectării cerințelor privind protecția datelor, și să le transmită mesajul că protecția datelor este o prioritate. (Decizia nr. 1842 din data de 3 octombrie 2016 pronunțată de Secția I civilă a Curții de Apel Ploiești, având ca obiect repunerea în situația anterioară emiterii actelor de concediere)

Avocat Alina Matei
Partener SĂVESCU & ASOCIAȚII

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate