« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Există buni roboţi umanoizi care deja au nişte performanţe comparabile cu orice aţi văzut prin filmele SF
28.08.2018 | Veronica DOBOZI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Veronica Dobozi

Veronica Dobozi

Se porneşte de la ideea că orice fel de inteligenţă artificială, îmbrăcată în orice formă ar fi, fie că este vorba despre un soft, fie că este vorba despre un soft ataşat unui robot umanoid sau unui robot, chiar dacă nu are o formă umanoidă, este un lucru. Un lucru este, bineînţeles, proprietatea cuiva, este controlat de cineva, este vândut de cineva. Pentru toate lucrurile acestea există forme de răspundere. Codul Civil şi alte legi care sunt în domeniu sunt suficiente din această perspectivă.

Noi, însă, gândim mai departe şi privim doar la un simplu exemplu care este cel al telefoanelor mobile, care în 20 de ani au cunoscut o dezvoltare absolut explozivă. Pe lângă acestea, multiplele întrebuințări care se pot da inteligenţei artificiale, sub forma roboticii, probabil vor fi multiplicate cu cel puţin 1.000 sau poate chiar mai mult, iar timpul se va scurta cu fiecare start-up care îşi va propune să aducă o nouă îmbunătăţire în domeniu. De aceea, eu privesc din perspectiva reglementării ca fiind împărţită în două. Una este reglementarea care se va adresa acelor produse care vor rămâne la forma unor lucruri, adică vor putea fi limitate în perspectiva autonomiei lor, şi cealaltă se va adresa sau aşa ar trebui să se întâmple, să se adreseze viitoarelor descoperiri. Lumea stă liniştită, gândindu-se că cei care inventează aceste lucruri sunt limitaţi de anumite reguli. Nu există nicio limită în domeniu, creativitatea umană nu are nicio limită. Buna-credinţă există – ca peste tot – la unii şi mai puţin la alţii. Ca urmare, dacă interesul comercial o va cere, orice fel de robot se poate transforma oricând într-o armă, orice fel de inteligenţă artificială poate să facă bine, la fel de bine cum poate să facă şi rău. Eu mă gândesc, la momentul acesta, la nivelul la care s-a ajuns, de exemplu, în domeniul roboţilor umanoizi.

Acum câţiva ani – nu cred că sunt foarte mulţi de atunci, şase sau şapte – patru băieţi din Boston s-au adunat într-un garaj şi au pus bazele unei asocieri. Au făcut câteva softuri cu mijloace proprii şi bani puţini. Apoi, în trei sau patru ani, au vândut această companie către compania Google cu un miliard de dolari. Ei produc la momentul acesta cei mai buni roboţi umanoizi care deja au nişte performanţe comparabile cu orice aţi văzut prin filmele SF. Ca urmare, dacă softurile vor ţine pasul cu ceea ce ei reuşesc în domeniul acesta, strict administrativ al corpului roboticii, se poate ajunge foarte departe.

Avocat Veronica Dobozi
Partner STOICA & Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Inteligența artificială între dezideratele tehnologice și realitățile juridice”, ediția 206organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni: DATA PROTECTION, Opinii, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD