Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Opinii, SELECTED

Există buni roboţi umanoizi care deja au nişte performanţe comparabile cu orice aţi văzut prin filmele SF

28 august 2018 | Veronica DOBOZI
Veronica Dobozi

Veronica Dobozi

Se porneşte de la ideea că orice fel de inteligenţă artificială, îmbrăcată în orice formă ar fi, fie că este vorba despre un soft, fie că este vorba despre un soft ataşat unui robot umanoid sau unui robot, chiar dacă nu are o formă umanoidă, este un lucru. Un lucru este, bineînţeles, proprietatea cuiva, este controlat de cineva, este vândut de cineva. Pentru toate lucrurile acestea există forme de răspundere. Codul Civil şi alte legi care sunt în domeniu sunt suficiente din această perspectivă.

Noi, însă, gândim mai departe şi privim doar la un simplu exemplu care este cel al telefoanelor mobile, care în 20 de ani au cunoscut o dezvoltare absolut explozivă. Pe lângă acestea, multiplele întrebuințări care se pot da inteligenţei artificiale, sub forma roboticii, probabil vor fi multiplicate cu cel puţin 1.000 sau poate chiar mai mult, iar timpul se va scurta cu fiecare start-up care îşi va propune să aducă o nouă îmbunătăţire în domeniu. De aceea, eu privesc din perspectiva reglementării ca fiind împărţită în două. Una este reglementarea care se va adresa acelor produse care vor rămâne la forma unor lucruri, adică vor putea fi limitate în perspectiva autonomiei lor, şi cealaltă se va adresa sau aşa ar trebui să se întâmple, să se adreseze viitoarelor descoperiri. Lumea stă liniştită, gândindu-se că cei care inventează aceste lucruri sunt limitaţi de anumite reguli. Nu există nicio limită în domeniu, creativitatea umană nu are nicio limită. Buna-credinţă există – ca peste tot – la unii şi mai puţin la alţii. Ca urmare, dacă interesul comercial o va cere, orice fel de robot se poate transforma oricând într-o armă, orice fel de inteligenţă artificială poate să facă bine, la fel de bine cum poate să facă şi rău. Eu mă gândesc, la momentul acesta, la nivelul la care s-a ajuns, de exemplu, în domeniul roboţilor umanoizi.

Acum câţiva ani – nu cred că sunt foarte mulţi de atunci, şase sau şapte – patru băieţi din Boston s-au adunat într-un garaj şi au pus bazele unei asocieri. Au făcut câteva softuri cu mijloace proprii şi bani puţini. Apoi, în trei sau patru ani, au vândut această companie către compania Google cu un miliard de dolari. Ei produc la momentul acesta cei mai buni roboţi umanoizi care deja au nişte performanţe comparabile cu orice aţi văzut prin filmele SF. Ca urmare, dacă softurile vor ţine pasul cu ceea ce ei reuşesc în domeniul acesta, strict administrativ al corpului roboticii, se poate ajunge foarte departe.

Avocat Veronica Dobozi
Partner STOICA & Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Inteligența artificială între dezideratele tehnologice și realitățile juridice”, ediția 206organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică