Secţiuni » Arii de practică » Protective » Data protection
Data protection
DezbateriConferinţeToate evenimenteleCărţiProfesionişti


Permitem dezvoltarea nelimitată?


29.08.2018 | Mihai Adrian HOTCA
Secţiuni: Data protection, Opinii, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Mihai Hotca

Mihai Hotca

Discutăm despre internet, despre reţele de socializare. În momentul de faţă, dacă ne închipuim câte date a strâns Facebook, câte date a strâns Twitter, câte date există și circulă prin intermediul internetului, în momentul în care Sofia sau alți roboți mult mai evoluați – pentru că este doar începutul – au acces direct la o conexiune cu o bază de date foarte generoasă, nu se va mai pune problema că nu are experiență, pentru că pe Facebook va găsi multe experiențe. Și, iată că, va putea, la un moment dat, să facă o selecție proprie a experiențelor altora, să facă o medie sau cine știe cum să analizeze, să proceseze acele date. Aici este pericolul. Ce va face un astfel de robot în momentul în care are acces la un număr aproape nelimitat de informații, de date?

Atunci, evident că în mod exponenţial, poate depăși orice inteligență umană, chiar dacă ne gândim la cei mai geniali dintre oameni. Nu va exista o limită. Și dacă această creștere, care practic este exponențială, va avea un ritm din ce în ce mai accelerat, în câțiva ani, reglementarea pe care noi o gândim astăzi va fi probabil desuetă, nu va mai avea nicio legătură, pentru că prima chestiune care ar trebui făcută este una, dacă vreţi, de ordin etic. Permitem dezvoltarea nelimitată? Există un curent care tinde să devină o religie. Se manifestă foarte accentuat în Statele Unite, așa-numitul dataism, plecând de la ideea că informațiile simt nevoia să fie libere, așa ca și oamenii, și informațiile doresc libertatea și se discută despre dreptul la libertate al informației. Un mare scriitor al zilelor noastre, Harari, vorbește despre ”internetul tuturor lucrurilor”.

La un moment dat, se vor aduna atâtea informații încât, plecând de la această libertate de circulaţie a informațiilor, a datelor, cei care vor avea acces la ele vor reacționa într-un anumit fel, vor proceda într-un anumit fel, pe care noi nici nu putem să îl concepem, pentru că nu avem cum să fim în situația celui care va avea la îndemână o cantitate uriașă de date. Aproape toate datele circulă prin intermediul internetului. Să ne gândim, să facem un exercițiu de imaginație, în limitele noastre umane, cam la ce se poate ajunge în clipa respectivă. Aici este problema.

Avocat prof. univ. dr. Mihai Hotca
Managing Partner HOTCA & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Inteligența artificială între dezideratele tehnologice și realitățile juridice”, ediția 206organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro