Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Avocați Interviuri SELECTED

Silvia Uscov: Mă aștept ca inteligența artificială să fie utilizată și în avocatură

24 august 2018 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Silvia Uscov

Silvia Uscov

Alina Matei: Mulțumesc, Silvia, pentru că ai acceptat să acorzi un interviu cititorilor JURIDICE.ro. Când s-a înrădăcinat ideea de a fi avocat?

Silvia Uscov: Mulțumesc pentru invitație, Alina. În perioada liceului, atunci când se conturează viitorul profil profesional, m-am pregătit pentru a deveni chirurg. Cu toate acestea, în ultimul an, am decis să fac o schimbare majoră în opțiunile mele, apreciind că mi se potrivește mai bine o carieră în domeniul juridic. Am intrat la facultate cu gândul că voi deveni procuror criminalist, imaginându-mi că toate cunoștințele mele de medicină legală ar fi astfel valorificate. În timpul facultății, am descoperit paleta largă de opțiuni profesionale și circumstanțele au făcut să devin avocat. Și chiar dacă nu am avut dintotdeauna înrădăcinată ideea de a fi avocat, viața a știut să aleagă pentru mine ce a fost mai bun, descoperind, astfel, că nu se putea să mi se potrivească altceva mai bine.

Alina Matei: Anii de studenție pot fi considerați ca o ocupație? Am observat că ai fost foarte activă cu 3 internship-uri la firme sonore de avocatură.

Silvia Uscov: În anii de studenție trebuie să fructifici contactele profesionale pe care ți le poți crea, prin intermediul conferințelor, dezbaterilor, internship-urilor etc. În acești ani, pui baza viitorului parcurs profesional, astfel încât am decis că este oportun să descopăr ce specializare mă atrage sau în ce tip de colectiv mă regăsesc.

Alina Matei: De ce ai preferat varianta USCOV | Attorneys at law decât să parcurgi etapele până la o poziție consolidată într-o firmă importantă de avocatură?

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Silvia Uscov: Deși sunt o persoană organizată și îmi fac tot timpul planuri, în același timp, sunt o persoană care se adaptează atunci când se ivesc oportunități mai bune, cum ar fi aceea de a-mi forma propria echipă. În același timp, am idei clare de lucru și îmi place să îmi formez singură strategia, să mă bucur de independența alegerii clientelei și de propriile reușite, așa că a venit oarecum firesc luarea în calcul a acestei variante. Ce poate fi mai plăcut decât să îți deschizi agenda în fiecare dimineață, să îți bei cafeaua cu colegii și să îți construiești ziua, iar seara să marchezi realizările?

Pe de altă parte, am avut dintotdeauna o altă viziune asupra avocaturii, identificându-mă cu caracterul ei nobil, îmbinând tradiția cu modernismul și ultimele tehnologii și încercând acum să promovez valori cum ar fi: aducerea unui beneficiu real clientului prin lucrările realizate după înțelegerea business-ului acestuia, flexibilitate, încredere și calitate.

Alina Matei: Te rog să ne spui două dintre obiectivele pe care ți le-ai propus cu USCOV | Attorneys at law.

Silvia Uscov: Primul obiectiv ar fi unul de factor uman, să formăm o echipă solidă care să se bucure de un mediu de lucru propice acestei activități profesionale. În prezent, desfășurăm stagii de practică, identificând și, totodată, fructificând potențialul studenților printr-o implicare mai profundă în dezvoltarea acestora, atât profesională, cât și de relaționare și asimilarea valorilor profesiei. Un al doilea obiectiv se referă la dezvoltarea dinamicii practicii noastre, urmărind ca, în cel mult doi ani, să creștem exponențial până la nivel de scale-up.

Alina Matei: Specializarea avocaților este o cale firească?

Silvia Uscov: Sunt anumite arii de practică ce necesită o specializare permanentă, cum ar fi domeniul energiei sau concurenței, dar majoritatea ariilor de practică sunt create artificial pentru simplul fapt al eficientizării activității în cadrul organizației. Îmi este greu să îmi imaginez că un avocat specializat pe litigii nu va cunoaște regimul juridic al unui teren ca un avocat specializat pe Real Estate sau să adapteze un draft pentru o tranzacție ca un avocat specializat pe Corporate/M&A. Este adevărat că trebuie avut în vedere și faptul că avem o legislație într-o continuă schimbare, ceea ce face adaptarea de la o arie de practică la alta destul de dificilă.

Alina Matei: Care sunt neajunsurile profesiei de avocat? Întrebarea o adresez, citind ultimul material al tau pe JURIDICE.ro, privind impunerea fiscală în cazul unei contravenții.

Silvia Uscov: Sunt două componente care ar trebui analizate. Prima este legată de modalitatea de relaționare cu celelalte categorii profesionale și la nivel de autorități publice, aspect ce a făcut subiectul unei Rezoluții în primăvara acestui an, mediatizată inclusiv pe JURIDICE.ro. A doua este legată de lipsa de predictibilitate, în ceea ce privește rezultatul unei situații litigioase, având în vedere că nu dispunem de practică unitară.

Alina Matei: Cum vezi relațiile avocat – judecător/procuror și cum ar trebui să fie?

Silvia Uscov: Cred că relațiile dintre aceste categorii profesionale țin, la nivel individual, de fiecare persoană în parte, de modul în care înțelege sa interacționeze, existând numeroase conferințe sau dezbateri interprofesionale, cât și relații personale care s-au dezvoltat armonios. La nivel de grup există diverși factori, inclusiv umani, care acționează pentru degradarea acestor relații, în condițiile în care acestea ar trebui să se fundamenteze pe un profund respect.

Alina Matei: Te rog să ne povestești o întâmplare drăguță la care ai asistat în instanță sau cu vreun client sau chiar din viața ta. Pe mine m-a surprins plăcut crainicul de la ultima finală câștigată de Simona Halep în Canada, care, înainte de a-i spune numele Simonei, a vorbit în limba română (”Doamnelor și domnilor, Simona Halep”), când putea foarte bine să nu facă acest gest de politețe și respect.

Silvia Uscov: O întâmplare ce ar putea constitui o lecție pentru multi antreprenori, dar și pentru colegii avocați, este legată de întâlnirea cu un client care, deși derula un business important, refuzase să mai colaboreze cu alți avocați din cauza orgoliului profesional al acestora care afectase o tranzacție semnificativă. Ne-am bucurat când am reușit să îi schimbăm percepția și să ajungem să lucrăm on a daily basis, în prezent deciziile cu impact semnificativ asupra business-ului fiind luate după consultarea noastră.

Alina Matei: Există incertitudini în legătură cu viitorul profesiei de avocat? Dar certitudini că vom coopera cu inteligența artificială cât mai curând?

Silvia Uscov: Cred că în viață nu există certitudini, și cu atât mai puțin în profesia de avocat. Mă aștept ca inteligența artificială să fie utilizată și în acest domeniu, dar doar până la un punct, algoritmii de programare neputând să înlocuiască EQ-ul.

Alina Matei: Așteptarea este la ordinea zilei în viața unui avocat. Și, mai cu seamă, a unei femei. Sau vremurile de azi par ca vorbele lui Octavian Paler din ”Viața pe un peron” (”Cum poți să lupți pentru tandrețe? Sau pentru duioșie? Cel mai mult poți să le aștepți. Așa că eu sunt învățată să aștept. Cred că asta fac de când mă știu. Aștept.”) sunt desuete?

Silvia Uscov: În general, trebuie să cauți în viață să nu aștepți, ci să te lași așteptat. Cu toate acestea, toți avem asteptări, iar simplul fapt că, dintre acestea, o parte nu ajung să fie împlinite niciodată, trebuie mai mult să te impulsioneze să crezi în împlinirea următoarelor.

Alina Matei: În afara avocaturii, care sunt pasiunile Silviei?

Silvia Uscov: În funcție de starea în care mă aflu, mă relaxez scriind proză scurtă sau poezii, ascultând muzică sau uitându-mă la filmele sau serialele preferate, dintre care majoritatea, bineînțeles, cu medici sau avocați.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii JURIDICE.ro.

Silvia Uscov: Pe partea de content, în ceea ce privește analizele realizate de profesioniști, JURIDICE.ro reprezintă site-ul cel mai important la ora actuală, reprezentând un veritabil instrument de lucru și de informare.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorba cu mine.

Silvia Uscov: Mi-a făcut plăcere.

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership