
Adrian Șandru
Consider că nucleul și dezbaterea privind răspunderea penală a roboţilor cu inteligenţă artificială gravitează între necesitatea de a introduce sau nu o astfel de răspundere penală. Ca orice propunere de lege ferenda, aceasta, pentru a fi utilă, ar trebui să fie în acord cu principiile generale ale dreptului. În materie penală, ar trebui să fie transpusă prin prisma principiilor fundamentale ale dreptului penal, pentru că altfel o propunere de lege ferenda nu ar fi efectivă. Astfel, consider că, de exemplu, prin prisma principiului legalităţii, principiu fundamental al răspunderii penale, se presupune că o faptă comisă de un robot A. I. nu ar putea fi pedepsită, atâta timp cât o lege nu prevede acest lucru.
Un alt principiu care îmi vine în minte acum este principiul caracterului personal al răspunderii penale. Acesta este o consecinţă a principiului legalităţii, deşi nu este consacrat expres. Principiul presupune că o persoană nu poate răspunde penal pentru o faptă comisă de către o altă persoană. Aici discuţia se mută pe tărâmul dreptului civil, la fel cum spunea foarte bine anterior colegul Tudor Colțan, respectiv în ce măsură acordăm sau nu drepturi unui robot A. I. pentru a putea susține dacă a comis o persoană sau nu o infracţiune. Și, în fine, un alt principiu este principiul minimei intervenţii sau principiul subsidiarităţii, pas cu pas ajungându-se la o reglementare. Nu dreptul penal este cel care ar trebui să fie primul care intervine, nu ar trebui să intervină atât de brutal în reglementarea acestei probleme. Ar trebui să ne punem problema dacă intervenţia dreptului penal ar trebui să se facă atunci când această valoare socială ar fi ocrotită de dreptul civil sau de dreptul administrativ.
Adrian Șandru
Avocat MAREȘ DANILESCU MAREȘ în asociere cu DAN LUPAȘCU
* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Inteligența artificială între dezideratele tehnologice și realitățile juridice”, ediția 206, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi
aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare
Condiţiile de publicare,
Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail
redactie@juridice.ro!