Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Despre necesitatea sau nu a introducerii răspunderii penale a roboților
31.08.2018 | Adrian ŞANDRU

Secţiuni: Data protection, Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Consider că nucleul și dezbaterea privind răspunderea penală a roboţilor cu inteligenţă artificială gravitează între necesitatea de a introduce sau nu o astfel de răspundere penală. Ca orice propunere de lege ferenda, aceasta, pentru a fi utilă, ar trebui să fie în acord cu principiile generale ale dreptului. În materie penală, ar trebui să fie transpusă prin prisma principiilor fundamentale ale dreptului penal, pentru că altfel o propunere de lege ferenda nu ar fi efectivă. Astfel, consider că, de exemplu, prin prisma principiului legalităţii, principiu fundamental al răspunderii penale, se presupune că o faptă comisă de un robot A. I. nu ar putea fi pedepsită, atâta timp cât o lege nu prevede acest lucru.

Un alt principiu care îmi vine în minte acum este principiul caracterului personal al răspunderii penale. Acesta este o consecinţă a principiului legalităţii, deşi nu este consacrat expres.  Principiul presupune că o persoană nu poate răspunde penal pentru o faptă comisă de către o altă persoană. Aici discuţia se mută pe tărâmul dreptului civil, la fel cum spunea foarte bine anterior colegul Tudor Colțan, respectiv în ce măsură acordăm sau nu drepturi unui robot A. I. pentru a putea susține dacă a comis o persoană sau nu o infracţiune. Și, în fine, un alt principiu este principiul minimei intervenţii sau principiul subsidiarităţii, pas cu pas ajungându-se la o reglementare. Nu dreptul penal este cel care ar trebui să fie primul care intervine, nu ar trebui să intervină atât de brutal în reglementarea acestei probleme. Ar trebui să ne punem problema dacă intervenţia dreptului penal ar trebui să se facă atunci când această valoare socială ar fi ocrotită de dreptul civil sau de dreptul administrativ.

Adrian Șandru
Avocat MAREȘ DANILESCU MAREȘ în asociere cu DAN LUPAȘCU

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Inteligența artificială între dezideratele tehnologice și realitățile juridice”, ediția 206organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti