Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Dacă ne asumăm evoluţia tehnologică, ar fi bine să vedem cum putem reglementa riscurile
30.08.2018 | Tudor COLŢAN

Secţiuni: Cyberlaw, Data protection, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Tudor Colțan

Tudor Colțan

La ora actuală, nu avem o reglementare cu privire la inteligența artificială. Uniunea Europeană, în speţă Parlamentul European, a înfiinţat o comisie în 2015 cu privire la această problemă – inteligenţă artificială şi roboţi – şi din 2015 s-au apucat să cerceteze. Au fost tot felul de întâlniri, iar după doi ani s-a finalizat cu un raport, un raport intermediar cu privire la ce ar presupune inteligenţa artificială şi, cu precădere, pe răspunderea în anumite cazuri pentru activităţile roboţilor şi ale inteligenţei artificiale.

În urma acestui raport, s-a emis o recomandare a Parlamentului European prin care se încurajează reglementarea de urgenţă a unor cazuri de folosire a roboţilor, a dispozitivelor care se bazează pe inteligenţa artificială şi, cel mai important, de a se stabili în mod clar cum pot să răspundă persoanele care folosesc aceste dispozitive. La această recomandare, Comisia Europeană a răspuns, printr-un document, şi a spus că va avea în vedere acest lucru și că este foarte clar că avem nevoie de o legislaţie la nivel european, dar s-a sfiit în a lua o poziţie fermă cu privire la reglementarea unor dispoziţii legale printr-o directivă.

Soluţia dată de Comisia Europeană ar fi modificarea sau revizuirea unei directive actuale, respectiv Directiva 85/374 cu privire la răspunderea pentru lucrurile defecte, pentru produsele defecte, dar, din punctul nostru de vedere, nu este o soluţie şi sunt convins că nici comisia de specialişti care a lucrat la respectivul raport nu este de acord cu această soluţie. Unde ar fi problema? Pe lângă definirea roboţilor inteligenţi, pe lângă definirea aspectelor de drept, esenţa cu privire la inteligenţa artificială este pericolul pe care aceasta poate să-l aducă în societatea noastră.

Dacă ne asumăm evoluţia tehnologică, ar fi bine să vedem cum putem reglementa riscurile. La momentul actual, la nivelul Uniunii Europene, nu există o reglementare, există doar această recomandare a Parlamentului European. Mergând mai departe, dacă ne uităm în dreptul nostru intern, nici măcar atât. Singura legătură între o anumită răspundere a inteligenței artificiale şi acţiunile roboţilor ar fi o răspundere civilă delictuală pentru lucruri. Dar până nu definim exact ce înseamnă un robot, este foarte greu să facem o conexiune dintre un robot şi un lucru, pentru că ştim foarte bine că inteligenţa artificială le oferă, poate cel mai important lucru, – o autonomie.

Avocat Tudor Colțan
Associate STOICA & Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Inteligența artificială între dezideratele tehnologice și realitățile juridice”, ediția 206organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti