Înlocuiește inteligența artificială juristul?
26 august 2018 | Alina ANDREI
Se investeşte de şase ori mai mulţi bani în inteligenţă artificială, comparativ cu începutul anilor 2000. Tehnicienii, în cooperare cu juriştii, au venit cu soluţii. Prima soluţie este Law Geex. Este un start-up din America, din SUA şi Israel. Law Geex propune următoarea soluţie: au fost luate la întâmplare cinci contracte non disclosure agreements, – acorduri de confidenţialitate – au fost luați practic dintre cei mai buni practicieni din SUA care sunt specializaţi şi în non disclosure agreements. Juriul a fost format din trei experţi de la Stanford, Harvard, deci un juriu cu renume, şi a fost un fel de meci împotriva Law Geex. Juriul a selectat 30 de întrebări, fiecare jurist avea la îndemână patru ore pentru a analiza cinci non disclosure agreements, cinci acorduri de confidenţialitate, unul de o pagină, altul de două, de trei, de patru, cel mai mare acord de confidenţialitate avea cinci pagini.
Cum credeţi că au fost rezultatele? Law Geex a analizat NDA-ul cu o acurateţe de peste 90%, în timp ce cei mai buni jurişti din SUA au avut o rată de precizie de 85%. Mai mult decât atât, dacă timpul mediu estimat al celor 20 de jurişti pentru analizarea riscurilor care reies din NDA a fost undeva de circa 80-90 de minute, atunci pentru Law Geex a luat 26 de secunde. Vorbim de un start-up în care deja au fost investite, în diferite etape, runde de investiţie, peste 20 de milioane de dolari. Vorbim despre bani, vorbim despre investiţii, vorbim despre lucruri care deja se întâmplă şi vorbim despre o metamorfoză, dacă doriți, a paradigmei, a modului în care vor fi prestate juridic.
Tot aici aş vrea să punctez, consider că este important, ar trebui deja să evităm această dezbatere bidimensională, discuţie, dihotomie, dacă vreţi. Dacă înlocuiește inteligența artificială juriştii sau nu. Lucrurile stau un pic diferit, din ce am reușit eu să observ în ultima perioadă. Merge vorba, de fapt, despre o sinergie, mai degrabă, o conlucrare între jurişti, o prelungire a juristului şi transmiterea sarcinilor mai plictisitoare, mai tehnice, care pot fi automatizate, repetitive, transmiterea lor către diferite aplicaţii care utilizează inteligenţa artificială. În acest sens, Law Geex este un exemplu perfect, pentru că nu neapărat înlocuieşte juristul, dar un task repetitiv care poate fi automatizat, ca studierea unui NDA, poate fi transferat unei aplicaţii care utilizează inteligenţa artificială.
Jurist Maxim Macovei
Partener BLACK SWAN LAW FIRM
Co-fondator al JMD
* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Inteligența artificială între dezideratele tehnologice și realitățile juridice”, ediția 206, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro