Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Tudorel Toader: Declanșez procedura de evaluare a activității procurorului general al PICCJ. UPDATE: Reacție Augustin Lazăr. Lipseşte calificativul ultimei evaluări. Raportul MJ. Data înaintării avizului CSM către MJ: 21 noiembrie 2018. Reacția Președintelui României. Tudorel Toader: Nimic nou sub soare. Precizări ale procurorului general ref. numirea în funcție. Ședința CSM, amânată. Reprogramarea şedinţei ref. avizarea propunerii de revocare din funcţie a procurorului general al PICCJ. Aviz negativ
05.11.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

19 noiembrie 2018: Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate, a avizat negativ solicitarea ministrului justiţiei privind revocarea din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lui Augustin Lazăr, potrivit unui comunicat. Textul integral al hotărârii CSM este disponibil aici.

***

6 noiembrie 2018: Luni, 5 noiembrie 2018, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că, urmare a solicitărilor formulate de Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi de Tudorel Toader, ministru al justiţiei, la datele de 26.10.2018 şi o1.11.2018, şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul căreia se va analiza avizarea propunerii ministrului justiţiei de revocare din funcţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost reprogramată din data de 13 noiembrie 2018 ora 10:00, pentru data de 19 noiembrie 2018 ora 11:00, potrivit unui anunț.

***

5 noiembrie 2018: Consiliului Superior al Magistraturii a transmis următorul comunicat:

„Urmare a solicitărilor formulate de Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi de Tudorel Toader, ministru al Justiţiei, la datele de 26 octombrie 2018 şi 1 noiembrie 2018, şedinţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în cadrul căreia se va analiza avizarea propunerii ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost reprogramată din data de 13 noiembrie 2018, ora 10:00, pentru data de 19 noiembrie 2018 ora 11:00.”

***

30 octombrie 2018: Luni, 29 octombrie 2018, Ministerul Public a publicat corespondența dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii referitoare la documentele depuse de către procurorul general în cadrul procedurii de numire în funcție.

:: Adresa PICCJ din 26 octombrie 2018
:: Adresa CSM din 29 octombrie 2018

***

29 octombrie 2018: Vineri, 26 octombrie 2018, prof. univ. dr. Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a transmis următorul mesaj: „În conformitate cu dispozițiile art. 21 ind. 1 din Hotărârea nr. 193/2006 a Plenului C.S.M. pentru aprobarea ,,Regulamentului privind transferul și detașarea judecătorilor și procurorilor, delegarea judecătorilor, numirea judecătorilor și procurorilor în alte funcții de conducere precum și numirea judecătorilor în funcția de procuror și a procurorilor în funcția de judecător”, pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea emiterii avizului Secției pentru procurori, se depun de către candidat și un număr de 10 lucrări întocmite în funcția de judecător sau procuror.

Aceste lucrări se analizează de către Secția pentru procurori din cadrul C.S.M. în scopul stabilirii aptitudinilor candidatului, și anume: capacitatea de analiză și sinteză, coerența în exprimare, argumentarea din punct de vedere al clarității și logicii, evitarea expunerii și detalierii aspectelor nerelevante, redactarea dispozitivului într-o formă clară și concisă, analiza și interpretarea probelor, precum și modul în care au fost aplicate jurisprudența C.E.D.O. și C.J.U.E. dacă a fost cazul.

Lucrările sunt solicitate de către C.S.M. prin regulament și sunt destinate exclusiv emiterii avizului pentru numire.

Ulterior, către Președintele României sunt înaintate propunerea ministrului justiției, hotărărea motivată a Secției pentru procurori din cadrul C.S.M. și C.V.-ul candidatului.

În niciun caz nu se poate interpreta că prin depunerea unei anumite soluții între cele 10 lucrări solicitate de C.S.M. s-ar urmări influențarea Președintelui României, aceste lucrări nefiind înaintate acestuia.

Pentru lămurirea tuturor aspectelor, am solicitat C.S.M. să-mi comunice oficial dacă la dosarul meu de candidatură există o astfel de soluție de clasare. Telefonic, mi s-a confirmat faptul că nu există, urmând să primesc în zilele următoare și răspunsul în scris.

Solicitarea am formulat-o către C.S.M. întrucât gestionează dosarele profesionale ale magistraților, în conformitate cu legea și în virtutea rolului de garant al independenței justiției.”

:: Sursa : www.mpublic.ro

***

UPDATE 26 octombrie 2018: Joi, 25 octombrie 2018, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a transmis, pe Facebook, următorul mesaj: „Nimic nou sub soare: Președintele ne spune mai întâi faptul ca nu îl va revoca pe A. Lazăr apoi va citi raportul primit de la Ministerul Justiției!”

***

26 octombrie 2018: Joi, 25 octombrie 2018, Administrația Prezidențială a transmis următorul comunicat: „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit și va analiza Raportul privind activitatea managerială de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunerea de revocare din funcție a domnului Augustin Lazăr.

Președintele Klaus Iohannis apreciază activitatea Procurorului General și consideră că cererea ministrului Justiției este complet neadecvată și de natură să genereze neîncredere în sistem și îngrijorare în rândul partenerilor noștri europeni. Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendențios și denotă intenția acestuia de a subordona politic procurorii.

Se încearcă, din nou, acreditarea ideii că procurorii sunt dușmanii societății. Or, în reprezentarea intereselor generale ale societății și în apărarea ordinii de drept, procurorii au un rol esențial, consacrat expres prin Legea fundamentală. Fac un apel la magistrați să nu își piardă încrederea în capacitatea societății românești de a rezista acestui nou asalt asupra statului de drept.

Demersul ministrului Justiției de revocare a Procurorului General întărește convingerea Președintelui României că domnul Tudorel Toader trebuie să plece de urgență din fruntea ministerului pe care îl conduce. Statul român are obligația de a proteja ordinea de drept, libertățile și drepturile cetățenilor săi, iar acest lucru nu poate fi înfăptuit fără un Minister Public independent și eficient.”

***

25 octombrie 2018: Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit că solicitarea ministrului Justiţiei de avizare a revocării din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lui Augustin Lazăr să fie analizată în şedinţa din data de 13 noiembrie 2018, ora 10.00 potrivit unui comunicat.

Avizul motivat va fi înaintat Ministerului Justiţiei la data de 21 noiembrie 2018.

***

24 octombrie 2018: Prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a prezentat în această seară evaluarea prof. univ. dr. Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Tudorel Toader: „Lipsea o piesă din dosar, evaluare şi desemnare – calificativul evaluării pe ultima perioadă. E adevărat că avizul dat de Secţia de procurori nu face referire la lipsa evaluării. Am încercat să documentez acest raport, să văd ce se întâmplă, poate o fi în altă parte evaluarea şi nu o gşsim noi. Am transmis la CSM solicitarea de a ne pune la dispoziţie rapoartele de evaluare. Ni se răspunde: prezentul raport de evaluare a fost întocmit astăzi: 20 aprilie, 2017. Deci, cu mult după momentul candidaturii, avizului şi decretului de numire. Din documente, din dosar, rezultă cum se poate de clar ca ministrul justiţiei de la acea dată a făcut propunerea de numire în funcţie de procuror general fără respectarea criteriilor. Totodată, la data respectivă, preşedintele nu a verficat, deşi avea obligaţia, legalitatea dosarului de candidatură.”, potrivit ziare.com.

Augustin Lazăr: „Cu referire la concluziile și exagerările ministrului Justiției, voi răspunde punctual în zilele următoare. Respectarea principiilor și valorilor constituționale au stat la baza tuturor deciziilor luate. În calitate de conducător al Ministerului Public am dreptul și obligația de a vorbi pentru ordinea de drept. Libertatea de exprimare în situația unui magistrat de rang înalt trebuie folosită pentru supremația legii și apărarea în fața oricăror imixtiuni.”, potrivit dcnews.ro.

:: Raportul de evaluare

***

25 septembrie 2018: Luni 24 septembrie 2018, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a postat pe Facebook următoarele precizări: „CSM a transmis către MJ situația evaluărilor procurorului general!

PS: Nu a fost supus niciunei evaluări!”

***

28 august 2018: Luni, 27 august 2018, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat, potrivit romanialibera.ro: „Decizia de demarare a procedurii de evaluare a procurorului general (…) n-a venit nici din senin, nici circumstanţial. Eu am observat de-a lungul timpului (…) cum Ministerul Public s-a îndepărtat treptat-treptat de la rolul constituţional pe care îl are. Eu am observat cum activitatea Ministerului Public s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. (…) Voi face evaluarea în maxim 30 de zile, voi prezenta public rezultatele. Eu n-aş spune acum că vor fi negative sau pozitive, dar ca şi în precedent voi face o radiografie a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general şi voi trage o concluzie.

Când transmiteam eu că vine o vreme când fiecare trebuie evaluat? Cu mult în urmă. (…) Sigur, şi eu voi fi evaluat la un moment dat. (…) Nu fac decât să pun în aplicare ceea ce spuneam atunci, nu ceea ce spune domnia sa astăzi.

Deocamdată vorbim de această evaluare, le luăm pas cu pas.”

***

25 august 2018: Prof. univ. dr. Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a reacționat difuzând următorul mesaj:

„Luând act de intenția ministrului justiției de a declanșa procedura de evaluare a activității manageriale pe care am desfășurat-o, intenție afirmată în contextul dezbaterilor publice privind protocoalele încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații în decembrie 2016 și cu referire expresă la aceste documente, aduc la cunoștința opiniei publice următoarele:

Colaborarea dintre Ministerul Public și Serviciul Român de Informații s-a realizat în temeiul legii, protocolul fiind doar o procedură tehnică de lucru, de cooperare între instituții cu respectarea strictă a legii.

In acest sens, doresc să subliniez faptul că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoștința Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului de Justiție, în cursul săptămânii viitoare urmând să facem publică corespondența avută cu aceste instituții.

Opinia publică va putea constata că tema protocoalelor este una falsă și că în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție am respectat legea, am informat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul de Justiție în legătură cu demersurile efectuate.

În acest context, speculațiile din spațiul public referitoare la un așa-zis mod ,,ilegal’’, ,,subteran’’ de a acționa reprezintă în mod evident o acțiune de destabilizare a Ministerului Public.

După adoptarea Deciziei nr. 51/2016 a Curții Constituționale a României, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 6/2016 a transferat Ministerului Public executarea supravegherii tehnice, aceasta putând fi efectuată și prin poliția judiciară sau lucrători specializați din cadrul poliției.

Articolul IV alin (1) din O.U.G. nr. 6/2016 prevede că accesul concret la sistemele tehnice ale SRI, în scopul executării supravegherii tehnice, se realizează prin protocoale încheiate de SRI cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum și cu alte instituții în cadrul cărora își desfășoară activitatea organe de cercetare penală speciale.

În acest sens a fost încheiat protocolul nesecret care este și publicat pe site-ul Ministerului Public.

Protocolul clasificat are ca obiect identificarea, investigarea și documentarea cu privire la faptele ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor contra securității naționale, infracțiunilor de terorism și infracțiunilor săvârșite de cadre ale SRI.

Serviciul Român de Informații este organul de stat specializat în domeniul informațiilor privitoare la siguranța națională a României.

Acest protocol nu și-a produs efectele fiind denunțat la data de 13 martie 2017 în contextul dezbaterilor publice privind protocoalele.

De altfel, așa cum s-a arătat, existența protocolului și inițierea demersurilor privind declasificarea acestuia au fost aduse la cunoștința ministrului justiției și de asemenea a Consiliului Superior al Magistraturii printr-o informare realizată la data de 20 martie 2018.

Cele două protocoale încheiate în anul 2016 nu au fost declarate nelegale de nicio instanță, fiind prezentate în acest mod doar de o parte a mass-mediei. Reiterarea consecventă în spațiul public a dezbaterii pe tema acestor protocoale reprezintă în mod evident un nou atac la adresa Ministerului Public într-o perioadă în care sunt în curs de soluționare dosare cu o miză esențială pentru societate, respectiv Dosarul Revoluției din decembrie 1989 și Dosarul evenimentelor violente din 10-11 august 2018.

În calitate de conducător al Ministerului Public, doresc să asigur opinia publică asupra faptului că procurorii vor acționa în continuare cu fermitate și profesionalism pentru combaterea infracționalității și îndeplinirea rolului constituțional de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.”

:: Sursa : www.mpublic.ro

* * *

Sâmbătă, 25 august 2018, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a postat pe Facebook următoarele: ”Declanșez procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție!

Preambul:
În urmă cu câteva săptămâni afirmam faptul că vine vremea când fiecare trebuie evaluat.
În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009.
Zilele acestea aflăm că în realitate a fost „desecretizat” un protocol „abrogat” încă din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, „La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale nr….. din 04.02.2009”.
Folosirea sintagmei „se abrogă” arată și faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înțeles să le confere acestora valențe normative.
Rezultatele evaluării, însoțite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile!”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti