Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

MAE. Reuniunea Anuală a Diplomației Române 2018
01.09.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Sâmbătă, 1 septembrie 2018, Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Diplomației Române, potrivit unui comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe și Corpul Diplomatic și Consular al României serbează astăzi, 1 septembrie 2018, Ziua Diplomației Române. 

Anul acesta, an Centenar, este unul cu o încărcătură specială inclusiv pentru diplomații români.

România de astăzi, puternică, membră a Uniunii Europene, a Alianței Nord Atlantice și un partener internațional respectat, este rezultatul cumulat a ceea ce am preluat și ceea ce am realizat prin munca noastră, a societății și a instituțiilor, a cetățenilor și a autorităților statului. În acești 100 de ani, diplomații români și-au servit cu dedicare țara și s-au aflat mereu în centrul evenimentelor care au marcat istoria ei. 

Sunt aproape 15 ani de când România a devenit membră a NATO și peste 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

Anul acesta a fost unul dinamic, plin de provocări pentru diplomații care reprezintă România și care servesc interesele cetățenilor săi cu devotament și patriotism.

Anul care urmează va fi unul foarte important. România va deține în premieră Președinția Consiliului Uniunii Europene – un adevărat test al vocației noastre europene, o împlinire a idealului de a fi recunoscuți ca membri deplini ai Europei democratice, moderne și prospere. În această calitate, România va fi implicată direct în definirea viitorului Uniunii Europene. 

Corpul Diplomatic și Consular al României este format din specialiști și profesioniști de elită care merită să fie cunoscuți de publicul larg. Profesionalismul și dorința lor de autoperfecționare poate și trebuie să fie un exemplu pentru întreaga societate.

În acest moment festiv pentru noi, diplomații, doresc să le mulțumesc colegilor mei care au făcut posibile prin munca lor realizările semnificative din politica externă a României în acest an.

Le doresc tuturor diplomaților români să se bucure de ziua lor pentru că și-au câștigat dreptul acesta și să continue să răspundă tuturor încercărilor care vor urma cu profesionalismul pe care l-au demonstrat în mod constant.”

***

30 august 2018: Miercuri, 29 august 2018, Ministerul Afacerilor Externe a informat că ultima zi a Reuniunii Anuale a Diplomației Române a inclus o vizită în teritoriu, în județul Vâlcea, a șefilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, potrivit unui comunicat.

***

29 august 2018: Marți, 28 august 2018, Dan Neculăescu, secretar de stat pentru relații cu vecinătatea estică și relații multilaterale la nivel global în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a moderat în cea de a doua zi a Reuniunii Anuale a Diplomației Române 2018, sesiunea plenară România în vecinătatea estică și ONU: soluții pragmatice pentru concretizarea viziunii strategice, potrivit unui comunicat.

Dan Neculăescu„Ne aflăm în faţa unor provocări şi riscuri în creştere, în faţa unor mutaţii semnificative în politica internaţională. Unii chiar vorbesc de schimbarea paradigmei în politica externă la nivel global. În ceea ce priveşte România şi Vecinătatea estică, daţi-mi voie să vă spun că eu consider că viziunea noastră strategică nu s-a schimbat şi nici nu trebuie să se schimbe.

Vrem stabilitate, dezvoltare economică şi securitate la graniţa noastră, care este inclusiv o graniţă UE şi NATO. Vrem să creştem rezilienţa societăţii noastre, dar şi pe cea a partenerilor noştri.”

În marja aceluiași eveniment, Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a moderat două sesiuni dedicate mandatului Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care România îl va prelua în premieră în primul semestru al anului 2019, potrivit unui al doilea comunicat al MAE.

Victor Negrescu„Procesul de pregătire al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a cunoscut o accelerare constantă pe toate dimensiunile sale. Programul de lucru al mandatului va avea în prim-plan cetățeanul, iar documentul privind tematicile noastre de interes este rezultatul mai multor runde de consultări cu instituțiile publice, dar și a dezbaterilor cu partenerii asociativi, sindicali, patronali și din mediul academic, fiind susținut de reprezentanții tuturor formațiunilor politice parlamentare cu ocazia prezentării în Parlamentul României. Am depus eforturi consistente și în privința eficientizării dialogului cu partenerii externi, printre interlocutori aflându-se instituțiile europene, în special Secretariatul General al Consiliului, Finlanda și Croația, țările din Trio-ul de Președinții pe care îl vom deschide la 1 ianuarie 2019, dar și celelalte state membre, în special cu Austria, stat de la care vom prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene. Asumarea acestui mandat reprezintă pentru noi șansa de a ne reafirma susținerea cu privire la proiectul european și de a contribui în mod direct la consolidarea acestuia.

Am intensificat dialogul cu ambasadele pe tematica pregătirii Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și am relansat, în acest sens, rețeaua «Diplomatul UE», cu scopul de sprijinire a misiunilor diplomatice prin menținerea unui dialog la nivel tehnic, pe perioada pregătirii și exercitării mandatului, cu privire la prioritățile pe care țara noastră și le va asuma în aceasta calitate, a evoluției negocierilor dosarelor în reuniunile formale prezidate de România la sediile Consiliului, dar și a obiectivelor și rezultatelor reuniunilor informale care vor fi organizate în România. Am demarat un program de formare dedicat rețelei «Diplomatul UE», Președinția României la Consiliul Uniunii Europene reprezentând, de altfel, prilejul ideal pentru a clădi un corp diplomatic de elită specializat în domeniul afacerilor europene.”

Evenimentul s-a bucurat și de participarea senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, potrivit unui comunicat al Senatului.

În intervenția sa, Titus Corlățean a prezentat corpului diplomatic abordarea Parlamentului României în procesul de pregătire și în desfășurarea dimensiunii parlamentare a Președinției Consiliului Uniunii Europene, insistând pe importanța crucială a consensului politic intern asupra viitorului Program de priorități al Președinției Consiliului Uniunii Europene și a profilului european al României.

La Reuniunea Anuală a Diplomației Române a participat și Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, care a ținut un discurs în cadrul panelului „Pregătirea Preşedinţiei României a Consiliului UE”, potrivit unui al doilea comunicat.

Gabriela Crețu: „Prin exercițiul Președinției Consiliului UE vom intra în pielea decidentului european și vom înțelege mai bine ce se întâmplă. Din punctul meu de vedere, exercitarea Președinției Consiliului UE nu este un proiect de țară. În schimb, felul în care ne implicăm în construcția viitorul UE, în această perioadă, este un adevărat proiect de țară pentru că ceea ce vom fi noi mâine depinde foarte mult de ceea ce va fi mâine UE.”

***

28 august 2018: Duminică, 26 august 2018, Ministerul Afacerilor Externe a informat că organizează, în perioada 27-29 august 2018, Reuniunea Anuală a Diplomației Române, tema ediției fiind ”Diplomația – un pilon al României Centenare”, potrivit unui comunicat.

La reuniune participă Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, și Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, alături de șefii misiunilor diplomatice și consulare ale României. La sesiunile plenare ale evenimentului vor fi prezenți reprezentanţi ai Corpului Diplomatic străin acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, dar și înalți responsabili din Ministerul Afacerilor Externe. Invitatul special din acest an este Heiko Maas, ministrul federal al Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania.

Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, în deschiderea evenimentului: „Într-o mare măsură, cetățenii noștri nu cunosc în detaliu ce face diplomația românească și se bazează pe percepții care de multe ori sunt subiective. Comunicarea între misiunile diplomatice și oficiile consulare și MAE va trebui să fie una din temele prioritare pentru activitatea dumneavoastră. (…)

Dincolo de sărbătorirea Marelui Centenar, avem încă multe de înfăptuit, și mă refer la obiective majore, susținute de cetățenii noștri.”

Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, la întrevederea cu reprezentanții Corpului diplomatic, în contextul Reuniunii Anuale a Diplomației Române: „Programul de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul UE se va axa pe patru capitole principale de acţiune: asigurarea unei dezvoltări durabile şi echitabile pentru toate statele membre prin intermediul unui nivel sporit de convergenţă, coeziune, inovare, digitalizare şi conectivitate; menţinerea unei UE sigure; consolidarea rolului global al UE; promovarea setului de valori ale Europei, cu accent pe coeziunea economică, socială şi teritorială, ca fundament al dezvoltării proiectului european.

În pregătirea şi exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul UE aşteptăm de la ambasadorii noştri o implicare pe măsura responsabilităţilor care revin României la nivel european.”

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, în deschiderea evenimentului: „Să recunoaştem, ţara noastră nu va fi niciodată în situaţia de a proiecta în politica internaţională o putere economică şi militară masivă. Şi chiar dacă am fi mai dezvoltaţi şi mai înarmaţi decât suntem astăzi, brandul de ţară pe care unii dintre noi ni l-au creat nu ne va ajuta prea mult. Ceea ce nu înseamnă că ar trebui să ne instalăm resemnaţi în condiţia de actor secundar, al cărui profil instituţional este definit exclusiv de statutul de membru NATO și al Uniunii Europene. (…)

Aş încheia reamintindu-vă ceea ce suntem adesea înclinaţi să uităm, cu gândul absorbit de chestiunile de tehnică diplomatică: politica externă nu este propriul său scop. Politica externă este mijlocul prin care putem proteja suveranitatea naţiunii, soliditatea regimului democratic şi libertatea fiecăruia dintre noi.”

Heiko Maas, ministrul Afacerilor Externe din Germania, potrivit mediafaax.ro„Vocea Europei în lume va fi respectată doar atunci când suntem credibili. Eventualele standarde duble vor fi imediat folosite de adversarii Europei. Europa trebuie să pună în practică valorile pe care şi le-a scris pe stindard. Democraţia, statul de drept, drepturile fundamentale şi libertatea presei. De asta este responsabilă fiecare ţară membră în parte şi noi toţi reprezentăm Europa în exterior, noi toţi vom fi măsuraţi după aceste standarde. Doresc să fiu deschis ca partener şi prieten. Suntem îngrijoraţi de faptul că tocmai o confruntare despre valori duce de un an şi jumătate în România la o polarizare a politicului şi a societăţii. Nu discuţia este cea care ne îngrijorează, pentru că discuţiile sunt indispensabile în democraţii, ci mai degrabă duritatea disputei care a culminat chiar în confruntări violente. Sunt ferm convins că, referitor la reforma justiţiei în România, poate fi şi a identifica o linie de compromis care ne poate uni şi coagula. În consolidarea statului de drept, doresc să vă ofer orice spirjin din partea Guvernului Federal. Vor fi luaţi în calcul şi experţi recunoscuţi la nivel internaţional, şi aceştia, precum Comisia de la Veneţia, pot fi luaţi în calcul ca intermediari oneşti.”

:: Declarația completă a ministrului Afacerilor Externe
:: Declarația completă a Președintelui Senatului
:: Declarația completă a prim-ministrului României
:: Consultările miniștrilor Afacerilor Externe din România și Germania
:: Desfășurarea primei zile a Reuniunii Anuale a Diplomației Române

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti