Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Cristian Ban: Este regretabil modul în care Inspecția Judiciară a făcut publice date dintr-un control în curs de desfășurare


28 august 2018 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Sistemul judiciar

Luni, 27 august 2018, Cristian Ban, procuror, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a precizat, cu privire la statistica publicată de Inspecția Judiciară privind cauzele care vizează magistrați în care Direcția Națională Anticorupție efectuează cercetări, potrivit ziare.com:

„Este regretabil modul în care Inspecția Judiciară a făcut publice date dintr-un control în curs de desfășurare înainte ca raportul să fie finalizat și înaintat spre aprobare la Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, conform dispozițiilor constituționale și legale.

Datele transmise în mod oficial nu au servit la informarea publicului, așa cum s-a încercat a se justifica, ci, dimpotrivă, la dezinformarea acestuia, datele trimise fiind folosite în tot felul de speculații și jocuri politice.

Este de notorietate ca plângerea penală este din păcate „un sport național”, unul din trei români având dosar penal, conform statisticii Ministerului Public, principalele cauze fiind lipsa unei educații juridice adecvate și legislația care obligă la înregistrarea oricărei sesizări ca dosar penal.

Din experiența de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București pot să afirm că au fost soluționate numai de această unitate de parchet sute de cauze cu judecători și procurori, inclusiv cu judecători și procurori inspectori judiciari. Sute de sesizări împotriva judecătorilor și procurorilor se fac anual și câteva mii au fost soluționate de Inspecția Judiciară în ultimii ani.

Tot din experiența de procuror general al Parchetului CAB va pot spune că in ultimii 4 ani din sutele de dosare soluționate un singur magistrat a fost trimis în judecată, iar situația e cam aceeași la nivel național.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică