Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii


Print Friendly, PDF & Email

229 de ani de la adoptarea Declarației Drepturilor Omului și ale Cetățeanului
29.08.2018 | Artin SARCHIZIAN

Artin Sarchizian

Artin Sarchizian

Ignorarea, uitarea sau disprețuirea drepturilor omului sunt singurele cauze ale nefericirilor populare și ale corupției guvernelor – sunt ideile de bază, călăuzitoare, ce au impus adoptarea de către reprezentanții poporului francez, la 26 august 1789, a Declarației drepturilor omului și ale cetățeanului.

Este aproape de necrezut cum astăzi, după 229 de ani, aceste idei, deloc pretențioase și de un bun simț (juridic) dezarmant, nu doar că își păstrează actualitatea, ci, mai mult, dacă nu le-am ști sursa, am fi tentați să spunem că reprezintă cele mai noi, moderne, abordări în materia democrației și a drepturilor omului.

Uimirea crește o dată cu (re)citirea textului Declarației, în care regăsim majoritatea problemelor și preocupărilor fundamentale cu care ne confruntăm. Bunăoară, găsim poate cea mai simplă, clară și cuprinzătoare definiție a libertății  – art. IV ”Libertatea este de a face tot ceea ce nu face rău altora.”

De asemenea, regula pe care de multe ori o invocăm – “ceea ce nu este interzis, este permis” – o găsim redată în art. V ce prevede că “Legea poate interzice numai acțiunile dăunătoare pentru societate. Orice lucru care nu este interzis prin lege, nu poate fi împiedicat și nimeni nu poate fi obligat să facă ceva ce nu este prevăzut”.

Absolut fascinante sunt, însă, și dispozițiile ce recunosc puterea suverană a poporului (societății) și conținutul acesteia. Art. III ”Principiul oricărei suveranități rezidă în principal în națiune; nicio entitate, niciun individ nu pot exercita o autoritate care nu emană în mod explicit de la ea”. Art. XV: ”Societatea are dreptul să ceară socoteală oricărui funcționar public pentru modul în care își îndeplinește funcția.”

Magistral este redată și ideea ce justifică, dar și limitează dreptul de a pedepsi (jos puniendi). Art. VIII: ”Legea nu trebuie să stabilească decât pedepse strict și evident necesare și nimeni nu poate fi pedepsit decât în virtutea unei legi stabilite și promulgate anterior delictului și aplicată legal.”

Este cu neputință a face o prezentare exhaustivă a valorilor concentrate în acest document de referință pentru orice ființă umană, întrucât fiecare dispoziție în parte, și toate împreună, concentrează cele mai de preț valori ale umanității și ale organizării sociale, constituind, în opinia mea, “Constituția Statului de Drept și Democratic”- abstract.

Dar acest Document strălucește și prin alte două calități:

Prima, privind forma actului, pune în lumină valoarea clarității modului de redactare a actelor normative, care, după cum s-a spus, dă și măsura sincerității voinței legiuitorului.

A doua, de conținut, dă sentimentul de satisfacție pe care-l resimte orice cititor al Declarației, este dovada vie a faptului că nevoile omului sunt aceleași, indiferent de etapa istorică în care s-ar afla, și că aceste drepturi, cum spun susținătorii dreptului natural, le aveam prin simplul fapt al apartenenței noastre la specia umană.

Cuvintele înscrise în preambulul Declarației “Reprezentanții poporului francez, constituiți în Adunarea Națională, considerând că ignorarea, uitarea sau disprețuirea drepturilor omului sunt singurele cauze ale nefericirilor populare și ale corupției guvernelor, au decis să expună, într-o declarație solemnă, drepturile naturale, inalienabile și sacre ale omului, astfel încât această declarație, prezentă permanent la toți membrii corpului social, să le amintească fără încetare drepturile și îndatoririle lor; astfel încât actele puterii legislative și cele ale puterii executive, putând fi oricând comparate cu scopul oricărei instituții politice, să fie prin urmare mai respectate; astfel încât cererile cetățenilor, fondate de acum înainte pe principii simple și incontestabile, să se fondeze pe respectarea Constituției și a fericirii tuturor” reprezintă deviza luptei permanente, care nu se știe când a început și când se va sfârși, pentru recunoașterea și respectarea drepturilor omului.

Datorăm recunoștință și respect poporului francez, pentru oferirea acestui neprețuit dar întregii umanității – Déclaration des Droits de l’Homme et du Citoyen.

Avocat dr. Artin Sarchizian
Președinte al Societății Române pentru Drepturile Omului


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.