Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Despre executarea silită a creanţelor împotriva instituţiilor autorităţilor publice
04.09.2018 | Marieta AVRAM

Secţiuni: Banking, Opinii, Procedură civilă, Recuperare creanțe, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Marieta Avram

Marieta Avram

Ar fi de menţionat problematica apărută în practică şi caracterul neunitar al soluţiilor în practica instanţelor judecătoreşti în legătură cu aplicarea Ordonanţei nr. 22/2002. Adică, ipoteza în care angajatorul  este o instituţie sau o autoritate publică, are o convenţie cu banca pentru plata salariilor, salariaţii beneficiind astfel și de carduri bancare, ataşate conturilor prin care primesc salariile şi această instituţie are calitatea de debitor poprit.

Reglementarea cuprinsă în Ordonanţa Guvernului nr. 22/2002, în discuţie, este cea  din  alin. (2) al art. 1, text care prevede că autoritatea sau instituţia publică nu poate face plăţi din sumele destinate organizării şi funcţionării instituţiei sau autorităţii publice, inclusiv cheltuielile de personal. Cum privim acest text, în raport cu prevederile Codului de procedură civilă? Adică, aceste plăţi, iată, tot cu titlu de salarii, se pot face limitat la trei luni sau nelimitat, având în vedere că suntem în prezenţa unei dispoziţii speciale, dintr-un act normativ special ce reglementează executarea creanţelor împotriva instituţiilor și a  autorităţilor publice.

Este o problemă practică destul de frecventă. De ce? Pentru că, în general, instituţiile, autorităţile publice au conturile deschise la Trezorerie. De fapt, Trezoreria este ”bancherul” principal. Totuşi, Trezoreria nu emite carduri. Și cardul este un instrument de plată modern. Dacă vrem să fim într-o societate modernă, trebuie să utilizăm cardurile şi modalitatea cea mai firească de plată a salariilor este aceea prin conturile bancare şi conturi care au ataşate carduri, nu să facem plăţile cash, ca acum o jumătate de secol.

Aceasta este raţiunea pentru care e firesc ca instituţiile şi autorităţile publice să aibă asemenea convenţii cu băncile comerciale de plată a salariilor. Și tot aşa firesc este să încercăm să vedem care este soluţia cea mai raţională şi care este interpretarea corectă a dispoziţiilor cuprinse în Ordonanţa Guvernului nr. 22/2002, pentru că, repet, sunt două soluţii posibile: fie să se considere că aceste plăţi cu titlu de salarii pot fi făcute, dar numai în condiţiile dreptului comun, adică trei luni de zile, fie să se considere că suntem în prezenţa unui text special, derogatoriu de la dreptul comun, și că aceste sume destinate plăţilor salariale sunt sume neurmăribile, în sensul Codului de procedură civilă.

Avocat prof. univ. dr. Marieta Avram
AVRAM LAW

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Misterele popririi asupra conturilor bancare într-un triunghi al bermudelor”, ediția 207organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti