Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Despre executarea silită a creanţelor împotriva instituţiilor autorităţilor publice


4 septembrie 2018 | Marieta AVRAM

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Marieta Avram

Marieta Avram

Ar fi de menţionat problematica apărută în practică şi caracterul neunitar al soluţiilor în practica instanţelor judecătoreşti în legătură cu aplicarea Ordonanţei nr. 22/2002. Adică, ipoteza în care angajatorul  este o instituţie sau o autoritate publică, are o convenţie cu banca pentru plata salariilor, salariaţii beneficiind astfel și de carduri bancare, ataşate conturilor prin care primesc salariile şi această instituţie are calitatea de debitor poprit.

Reglementarea cuprinsă în Ordonanţa Guvernului nr. 22/2002, în discuţie, este cea  din  alin. (2) al art. 1, text care prevede că autoritatea sau instituţia publică nu poate face plăţi din sumele destinate organizării şi funcţionării instituţiei sau autorităţii publice, inclusiv cheltuielile de personal. Cum privim acest text, în raport cu prevederile Codului de procedură civilă? Adică, aceste plăţi, iată, tot cu titlu de salarii, se pot face limitat la trei luni sau nelimitat, având în vedere că suntem în prezenţa unei dispoziţii speciale, dintr-un act normativ special ce reglementează executarea creanţelor împotriva instituţiilor și a  autorităţilor publice.

Este o problemă practică destul de frecventă. De ce? Pentru că, în general, instituţiile, autorităţile publice au conturile deschise la Trezorerie. De fapt, Trezoreria este ”bancherul” principal. Totuşi, Trezoreria nu emite carduri. Și cardul este un instrument de plată modern. Dacă vrem să fim într-o societate modernă, trebuie să utilizăm cardurile şi modalitatea cea mai firească de plată a salariilor este aceea prin conturile bancare şi conturi care au ataşate carduri, nu să facem plăţile cash, ca acum o jumătate de secol.

Aceasta este raţiunea pentru care e firesc ca instituţiile şi autorităţile publice să aibă asemenea convenţii cu băncile comerciale de plată a salariilor. Și tot aşa firesc este să încercăm să vedem care este soluţia cea mai raţională şi care este interpretarea corectă a dispoziţiilor cuprinse în Ordonanţa Guvernului nr. 22/2002, pentru că, repet, sunt două soluţii posibile: fie să se considere că aceste plăţi cu titlu de salarii pot fi făcute, dar numai în condiţiile dreptului comun, adică trei luni de zile, fie să se considere că suntem în prezenţa unui text special, derogatoriu de la dreptul comun, și că aceste sume destinate plăţilor salariale sunt sume neurmăribile, în sensul Codului de procedură civilă.

Avocat prof. univ. dr. Marieta Avram
AVRAM LAW

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Misterele popririi asupra conturilor bancare într-un triunghi al bermudelor”, ediția 207organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii