Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Despre ”spiritul” popririi
05.09.2018 | Raluca Elena GALCHIȘ

JURIDICE - In Law We Trust
Raluca Elena Galchis

Raluca Elena Galchiș

În practică, în sistemele operaționale ale terțul poprit, acestea își găsesc suportul în niște conturi, care nu de fiecare dată sunt conturi diferite și nu generează evidențe de tipul extraselor de cont diferite, astfel încât relațiile să fie foarte clar delimitate, din perspectiva unui terț, cum ar fi un judecător care se uită pe niște documente, interpretează niște texte de lege și ajunge foarte ușor la o concluzie.

În practică, se întâmplă ca, pe un singur cont, să avem reflectată, din punct de vedere operațional, atât relația de deschidere de cont și gândindu-ne aici mai ales la disponibilitățile proprii ale debitorului poprit și din care, bineînțeles că odată ce este instituită poprirea, nu se pune problema să nu știm care este destinația sumelor, și aceea de debitor în relația de creditare pe care o are față de bancă. Și aici, din perspectiva practicianului, dar poate și din perspectiva clientului un pic, ”spiritul” popririi și ceea ce înseamnă poprirea de fapt, ne duce cu gândul că poate nu ar trebui să indisponibilizăm inclusiv acele plăți, din punct de vedere juridic, plata pe care debitorul ți-o face ție, în calitate de creditor, în relația dintre bancă și client, de împrumutat – împrumutător. Pentru că poprirea înființată asupra unui cont bancar sau asupra soldului creditor al contului bancar îți afectează, teoretic, sumele pe care tu, ca bancă, terț poprit, le datorezi în prezent sau le vei datora în viitor în temeiul unor relații juridice existente.

Ei, când vine vorba de rambursarea ratelor pe care le ai la un credit, nu mai este vorba de o datorie pe care banca o are față de client, în temeiul unei relații de depozit la termen și din disponibilităților lor, ci este vorba de plata pe care clientul, în mod activ, ți-o face ție. Și pot fi situații în care – n-aș vrea neapărat să dau exemplul debitării automate – aș vrea să aleg exemplul unui client care are un credit, nu desfășoară, în mod obișnuit, alte plăți prin intermediul tău, ca și terț poprit și totodată având calitatea de împrumutător, dar vine lunar, cu regularitate, chiar și dacă are o poprire pe cont, și are intenția de a-și achita rata.

Din păcate, în practică nu se poate de fiecare dată atunci când este instituită o poprire pe contul respectiv, pentru că odată ce ai încasat banii, pentru a putea stinge, din punct de vedere operațional, datoria clientului față de tine, este posibil să trebuiască să faci o operațiune fix prin același cont, care este afectat de poprire.

Raluca Elena Galchiș
Director juridic – Credit Europe Bank

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Misterele popririi asupra conturilor bancare într-un triunghi al bermudelor”, ediția 207organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.