Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
 1 comentariu

De ce să nu-i permitem acelui debitor poprit să își plătească datoria către bancă?
05.09.2018 | Gabriel MARIN

JURIDICE - In Law We Trust
Gabriel Marin

Gabriel Marin

Încerc să nu privesc subiectiv, dar sunt subiectiv, privesc din perspectiva băncii, și voiam să fac o paralelă, care nu știu cât de bine va fi primită. Mă gândesc la ipoteza în care există un debitor poprit și urmărit silit sub orice altă formă. De ce să nu-i permitem acelui debitor poprit să își plătească datoria către bancă? Deci, de ce să nu-i permitem această datorie și să-i permitem, de exemplu, să-și plătească alte datorii către alte persoane care nu îndeplinesc și condiția de terț poprit și pe cea de creditor? Să dăm exemplul unor facturi de utilități ș.a.m.d.

Practic, nu există nicio restrângere de plată pentru acele persoane, pot fi efectuate plăți fără nicio problemă, însă băncii, pentru că îndeplinește cele două calități – terț poprit și creditor, pe de altă parte – cumva i s-ar restrânge acest drept. Eu nu văd de ce i s-ar restrânge acest drept și cred că legiuitorul a vrut să elimine această – să-i spun așa – discriminare, deși cred că este puțin cam mult, prin introducerea acestui mecanism al compensației. Privesc legea în spiritul ei.

Gabriel Marin
Șef Serviciu Litigii, Departamentul Juridic BRD – Groupe Société Générale

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Misterele popririi asupra conturilor bancare într-un triunghi al bermudelor”, ediția 207organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “De ce să nu-i permitem acelui debitor poprit să își plătească datoria către bancă?”

 1. Stimate domnule,

  De plano, ar trebui sa observati ca în cazul popririi de drept comun, raportul juridic este de unul de drept executional civil, dintre un debitor, un creditor si tertul poprit (tripartit). Aceasta poprire presupune în mod necesar existenta a doua raporturi juridice distincte (debitor/creditor, debitor/tert poprit).
  Or, în cazul bancii creditoare, care detine si active urmaribile ale debitorului, nu avem de-a face cu un raport juridic tripartit, ci unul cu doar doua parti (debitor/banca). Nu este necesar sa ne aflam neaparat în faza executarii silite pentru a opera o compensare. Deci nu putem utiliza identitatea de rationament ca la poprire. Pe de alta parte, o conventie expresa de compensare/netting/gaj pe cont necesita formalitati aparte pentru a fi operanta (exemplu: înscrierea la arhiva) si opereaza pe alte principii de drept (garantii reale mobiliare si nu drept executional civil).
  In concluzie, daca nu exista identitate de rationament, nici discriminare nu poate exista, deoarece exista alte reguli de drept aplicable, în cazuri distincte si diferite.
  Mie, personal, mi se pare evident abuziva practica bancilor de a înscrie, în conditiile generale bancare, conventii de compensare automata a soldului debitor din orice alt raport juridic cu creditul din contul curent sau cont de economii – sunt inopozabile din motiv de neînscriere la arhiva (plus alte conditii de forma). Dar dreptul bancar si practica juridica bancara din România sunt înca sub însemnul unui primitivism feroce, în opinia mea.

  Cu consideratie,

  CP

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.