Ziua limbii române
31 august 2019 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA31 august 2019: Ziua Limbii Române este marcată, anual, la data de 31 august.
Academia Romana organizează, astazi, o dezbatere pe tema: „Zestrea noastră – limba română” la ora 11:00.
Ministerul Afacerilor Externe se alătură, și anul acesta, instituțiilor statului român pentru sărbătorirea Zilei Limbii Române și anunță: „Sărbătoarea dedicată acestui element fundamental al profilului identitar al poporului român capătă valențe simbolice deosebite în anul Centenarului Marii Uniri, îndemnând, totodată, la diversificarea modalităţilor privind cultivarea şi îmbogăţirea moştenirii noastre lingvistice în rândurile tinerelor generaţii şi ale iubitorilor limbii române din întreaga lume.”
Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București
***
9 septembrie ⁞ Despre administratori de credite și obligația creditorului de renegociere a creditului (OUG privind administratorii de credite şi cumpărătorii de credite)
10 septembrie ⁞ Corpus et Animus - Funcția juridică & Consilierii juridici bancari în lumina Regulamentului BNR nr. 8/2024
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
2 septembrie 2018: Vineri, 31 august 2018, Academia Română a anunțat că filiala Iași a Academiei Române celebrează Ziua Limbii Române printr-un recital de poezie susținut de doi mari poeţi: Ileana Mălăncioiu, membru corespondent al Academiei Române, şi Emil Brumaru.
Evenimentul a avut loc la ora 10:00, în Aula din Bulevardul Carol I, nr. 8 și a fost urmat de un dialog cu cei doi poeți, moderat de academician Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, și profesor univiversitar Bogdan Crețu, directorul Institutului de Filologie „A. Philippide“ din Iași al Academiei Române.
De asemenea, Academia Română a anunțat că patru manuscrise rare, socotite printre cele mai vechi texte româneşti, au fost expuse vineri, 31 august 2018, între orele 8:00-13:00, în Cupola de Sticlă a Bibliotecii Academiei Române. Monumente ale limbii române, reprezentând primele traduceri ale Psaltirii şi Faptelor Apostolilor, manuscrisele fac parte din colecția Serviciului de Manuscrise-Carte Rară al Bibliotecii Academiei Române și sunt prezentate publicului pentru a celebra astfel Ziua Limbii Române. Documentele expuse sunt: „Psaltirea Hurmuzachi“, „Psaltirea Voroneţeană“, „Psaltirea Scheiană“ şi „Codicele Voroneţean“.
Vizitatorii au beneficiat de explicațiile specialiștilor Bibliotecii, prezenți în sala de expoziție. Curator: Gabriela Dumitrescu, șefa Serviciului de Manuscrise și Carte Rară al Bibliotecii Academiei Române.
Cu același prilej, Academia Română a anunțat că, împreună cu Academia de Științe a Moldovei, au organizat, la Chișinău, sesiunea de „Lecturi academice“ dedicată sărbătorii naționale „Ziua Limbii Române“.
Manifestarea a avut loc vineri, 31 august 2018, la ora 10:00, în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. La eveniment a participat academicianul Eugen Simion, președintele Secției de literatură și filologie a Academiei Române, care a susținut prelegerea cu titlul „Cultura naţională şi provocările globalizării“. Prelegerea a fost urmată de lansarea volumelor „Proza lui Mihai Eminescu“, de academician Eugen Simion, şi „Modelul de existenţă Eugen Simion“, autor Mihai Cimpoi.
Evenimentul a fost organizat cu participarea Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu“ din Chișinău.
Totodată, și Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că se alătură, ca în fiecare an, instituțiilor statului român care marchează, la 31 august, sărbătorirea Zilei Limbii Române.
Ministerul Afacerilor Externe acordă o atenție sporită consolidării reţelei lectoratelor de limbă, cultură și civilizație românească din străinătate, iniţiind sau sprijinind demersurile pentru dezvoltarea acesteia. De asemenea, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României facilitează extinderea Proiectului Ministerului Educaţiei Naţionale privind predarea cursului de limbă, cultură şi civilizaţie românească în unităţi de învăţământ din state membre ale Uniunii Europene (LCCR). Pe linia susținerii și încurajării studiului limbii române se înscrie și programul de burse acordate de către statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, prin care beneficiarii acestor burse urmează studiile în limba română.
Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României organizează, în aceste zile, manifestări variate pentru aniversarea Zilei Limbii Române, devenită o tradiţie a activităţii de diplomaţie publică şi culturală.
Cu același prilej, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a anunțat că Paul Stănescu, viceprim-ministru a transmis un mesaj pentru a marca Ziua limbii române.
Paul Stănescu: ”Astăzi, 31 august, aniversăm unul dintre cele mai importante simboluri care ne definesc ca naţiune: Limba Română. Cultura, valorile, spiritul şi tradiţiile poporului nostru sunt exprimate prin Limba Română, care se află la loc de cinste şi printre limbile oficiale ale Uniunii Europene.
Sărbătorirea limbii române reprezintă, de asemenea, un omagiu adus tuturor generaţiilor de români care, de-a lungul timpului, au contribuit la păstrarea şi cultivarea spiritului naţional, dar şi celor care continuă astăzi să vorbească, să scrie şi să simtă româneşte, oriunde s-ar afla. Pentru că limba română ne asigură identitatea. Iar a învăţa limba română înseamnă a cunoaşte personalitatea şi sufletul poporului român.
După cum spunea şi marele poet Nichita Stănescu, „A vorbi despre limba română este ca o duminică. Limba română este patria mea.”
Ca români, este de datoria noastră să ne respectăm limba strămoşească şi să ne îndrumăm copiii să facă la fel: să înveţe Limba Română, s-o cunoască şi s-o iubească. La mulţi ani, România! La mulţi ani tuturor vorbitorilor de Limba Română!”
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi
***
31 august 2018: Ziua Limbii Române este marcată, anual, la data de 31 august.
Sediul materiei: Legea nr. 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Române, publicată în Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 145 din data de 19 martie 2013.
Joi, 30 august 2018, Klaus Iohannis Preşedintele României, a susţinut în cadrul ceremoniei de decorare a unor profesori şi instituţii de învăţământ din diaspora, cu ocazia Zilei Limbii Române, că ”În anul în care celebrăm Centenarul, Ziua Limbii Române, pe care o sărbătorim în mod oficial la 31 august, are o încărcătură emoțională deosebită. Limba română a reprezentat unul dintre pilonii pe care s-a bazat înfăptuirea Marii Uniri și a rămas liantul cultural și spiritual care ne leagă de România, indiferent unde ne aflăm, în țară sau în afara granițelor. Ca dascăl, iubesc școala și știu că ea modelează caractere și dezvoltă personalitatea, sădind în suflete și în minți acele valori și virtuți care fac o societate puternică și prosperă, așa cum îmi doresc să fie România”, potrivit Administrației Prezidențiale.
Astfel, cu prilejul Zilei limbii române, Klaus Iohannis, Președintele României, a semnat, decrete de decorare a mai multor personalități și instituții de învățământ de peste hotare, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
În semn de apreciere pentru contribuția deosebită avută la promovarea și conservarea educației în limba română, pentru rezultatele obținute în procesul de formare intelectuală și umană a tinerelor generații din cadrul comunităților românești din diaspora, Președintele României a conferit:
– Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria E – „Patrimoniul cultural național” Liceului „Mihai Eminescu” Carapciu (Regiunea Cernăuți, Ucraina), Liceului „Mihai Eminescu” Solotvino (Regiunea Transcarpatia, Ucraina), Școlii elementare „2 Octombrie” Nicolinț (Republica Serbia), Școlii Generale „3 Octombrie” Sân Mihai (Republica Serbia), Școlii românești Milne Valley (Canada), Școlii românești (Republica Cipru) și Liceului „Mihai Eminescu” Sofia (Republica Bulgaria);
– Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria F – „Promovarea culturii” Colegiului de Educație pentru Copii „Juan de Austria” Alcalá de Henares (Regatul Spaniei) și Școlii „IC Corrado Melone din Ladispoli” (Republica Italiană).
În semn de apreciere pentru contribuția personală avută la promovarea și conservarea educației în limba română, pentru dăruirea cu care s-au implicat în menținerea identității culturale în rândul comunităților românești din diaspora, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria F – „Promovarea culturii”:
– Roxanei Magdalena Bârlea, lector doctor de limba română la Universitatea Aix-Marseille, Republica Franceză;
– Ancuței Corina Borzási, profesor de limbă, cultură și civilizație românească, Dublin, Irlanda;
– Elenei De Chiara, profesor, Școala românească de pe lângă Parohia Ortodoxă Română Sf. Grigorie Teologul din Schiedam, Regatul Țărilor de Jos;
– Rodicăi Adriana Covaci, profesor de limbă, cultură și civilizație românească, Lisabona, Republica Portugheză;
– Georgetei Laura Dachin, profesor, coordonator al Școlilor de limbă română din Aarhus și Faarvang, Regatul Danemarcei;
– Coraliei Ditvall, lector doctor de limba română la Universitatea Lund, Regatul Suediei;
– lui Cécile Folschweiller, profesor doctor, responsabilă de studiile de limba română și director adjunct al Departamentului Europa al Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale, Republica Franceză;
– Georgianei Gălățeanu Fârnoagă, lector doctor, Universitatea California din Los Angeles, Statele Unite ale Americii;
– Ramonei Gonczol, profesor de limba română la University College London, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord;
– lui Vivianne Gherghel, profesor, Regiunea Toscana, Republica Italiană;
– Anei-Maria Gîrleanu-Guichard, conferențiar, director al Departamentului de Studii Românești, Universitatea din Strasbourg, Republica Franceză;
– Minodorei Grigorescu, profesor, Toronto, Canada;
– Lucreției Manolache, profesor, Școala Românească din Eindhoven, Regatul Țărilor de Jos;
– Mariei Mihaiela Marton, profesor de limbă, cultură și civilizație românească, Regatul Spaniei;
– Angelei Nicoară, profesor, Școala „IC Corrado Melone din Ladispoli”, Republica Italiană;
– Ilenei Alexandra Orlich, profesor doctor, Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite ale Americii;
– Iulianei Elena van Peppen, profesor, Școala Românească din Haga și Școala Românească din Amsterdam, Regatul Țărilor de Jos;
– lui Dorin Perie, profesor universitar doctor, Universitatea Amsterdam, Regatul Țărilor de Jos;
– Zinaidei Pinteac, profesor, Școala generală din Frumușica Veche, Raionul Sărata, Regiunea Odesa, Ucraina;
– Liviei Popa, profesor, Toronto, Canada;
– lui Andreia Roman, fost conferențiar la Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale, Republica Franceză;
– lui Nicolae Stanciu, profesor, Lectoratul de limbă, cultură și civilizație românească, Universitatea de Stat din Karaganda, Republica Kazahstan;
– lui Una Vasiljević, profesor de limba română, Centrul de cultură românească din Boljevac, Republica Serbia.
De asemenea, cu ocazia aniversării a 90 de ani de viață, în semn de apreciere și recunoaștere deosebită a valorii profesionale, pentru rezultatele de excepție obținute în procesul de formare intelectuală și umană a tinerelor generații din cadrul comunităților românești din diaspora, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, categoria F „Promovarea culturii”, profesorului universitar dr. Alexandru Niculescu, specialist în lingvistică romanică și românească.
În semn de apreciere pentru contribuția personală semnificativă pe care a avut-o la dezvoltarea relațiilor româno-germane, precum și la promovarea imaginii comunității românești în Germania, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer lui Thomas Geisel, primarul orașului Düsseldorf, Republica Federală Germania.
Totodată, în semn de apreciere pentru contribuția personală semnificativă pe care a avut-o la dezvoltarea schimburilor academice dintre România și Germania, pentru dăruirea cu care s-a implicat în promovarea culturii, limbii și civilizației române, Președintele României a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer profesorului doctor Werner Schaal, Republica Federală Germania.
În semn de apreciere pentru contribuția personală avută la promovarea culturii române în Germania, pentru activitatea susținută de promovare a patrimoniului cultural al sașilor transilvăneni, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, categoria F – „Promovarea culturii”, dr. Matthias Buth, poet și publicist, Republica Federală Germania.
* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice
Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |