« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Ziua internațională de conștientizare a supradozei
31.08.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională de conștientizare a supradozei este marcată, anual, la data de 31 august.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională de conștientizare a supradozei este marcată, anual, la data de 31 august.

O supradoză înseamnă să luați mai mult de un medicament (sau o combinație de medicamente) decât poate face față corpul dumneavoastră. Există o serie de semne și simptome care arată că cineva a luat o supradoză, iar acestea diferă în funcție de tipul de medicament utilizat. Toate medicamentele pot provoca un supradozaj, inclusiv medicamente prescrise de un medic. Este important să cunoașteți cantitatea potrivită și momentul potrivit pentru a vă lua medicamentele. De asemenea, este vital să știți ce medicamente nu trebuie amestecate și să căutați ajutor dacă simțiți că nu controlați consumul de droguri.

Un depresiv este un medicament care încetinește activitățile vitale ale corpului, inclusiv respirația și ritmul cardiac. Depresivele pot fi cunoscute și sub numele de sedative. Opioidele (cum ar fi heroina și opioidele farmaceutice precum Endone), benzodiazepinele (cum ar fi Xanax sau Valium), barbituricele și alcoolul, toate încetinesc sistemul nervos central pentru a produce un efect calmant. Aceste substanțe sunt prescrise pentru ameliorarea durerii, pentru a vă ajuta să dormiți sau, în cazul alcoolului, utilizate în scopuri recreative. Cu toate acestea, atunci când sunt luate în cantități excesive sau în combinație, pot afecta funcțiile normale, cum ar fi respirația și ritmul cardiac, până când respirația și inima se opresc în cele din urmă, ducând la deces.

În general, oamenii nu se gândesc automat la alcool atunci când se gândesc la supradozaj, dar alcoolul este un deprimant și este posibil să supradozeze cu el. O intoxicație acută cu alcool, care este de obicei un rezultat al consumului excesiv de alcool, este un exemplu.

Dacă beți rapid o cantitate mare de alcool, nivelul alcoolului din sânge poate deveni periculos de ridicat. Acest lucru vă poate opri corpul să funcționeze corect. În cazuri extreme, otrăvirea cu alcool vă poate opri respirația, vă poate opri inima sau vă poate determina să vă sufocați de vărsături.

Este posibilă supradozajul cu amfetamine, precum metamfetamina („speed” sau „ice”). Supradozajul cu amfetamine crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral, convulsii sau episoade psihotice induse de droguri.

Dacă cineva folosește un medicament în mod regulat, el își dezvoltă o toleranță. Aceasta înseamnă că trebuie să utilizeze mai mult din medicament pentru a obține același efect. Așa cum o persoană poate dezvolta toleranța, o poate pierde și dacă nu a consumat un medicament de ceva vreme. Când oamenii își iau cantitatea obișnuită de medicamente după o pauză de la consum, ar putea fi prea mult pentru corpul lor să facă față și acest lucru poate duce la un supradozaj. Acesta este motivul pentru care perioadele de abstinență de la consumul de droguri, cum ar fi după eliberarea din închisoare și după o perioadă de detoxifiere sau reabilitare, sunt factori de risc pentru supradozaj.

„Timpul de înjumătățire” se referă la timpul necesar unui medicament pentru a scădea la jumătate din puterea dozei inițiale. Unele medicamente, cum ar fi unele benzodiazepine, au un timp de înjumătățire lung. O persoană care a luat droguri poate avea încă suficient în sistemul său a doua zi pentru a supradoza dacă folosește mai mult. Timpul de înjumătățire plasmatică al Diazepamului (Valium) este de aproximativ 24 de ore, deci dacă ați luat 20 de miligrame ieri, aveți în prezent aproximativ 10 miligrame de Diazepam în sistemul dumneavoastră. Dacă ar fi să utilizați un opioid cum ar fi morfina sau heroina, ați avea un risc crescut de supradozaj, deoarece ați utiliza opioidul în plus față de 10 miligrame de Diazepam.

Conform Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie, epidemiile de heroină care s-au răspândit în toată Europa în anii 1980 au dus la creșterea numărului de decese prin supradozaj în rândul consumatorilor de opioide, care au atins apogeul pentru prima dată la sfârșitul mileniului. Un nou număr record pentru țările care raportează OEDT (28 de state membre ale UE, Turcia și Norvegia) a fost înregistrat în 2016, cu 9.138 de decese prin supradozaj. La nivel național, cele mai recente date de la o serie de țări cu sisteme de raportare relativ robuste, inclusiv Irlanda, Lituania, Suedia și Regatul Unit, arată o creștere. Datele din 2016 arată o tendință de creștere pentru al patrulea an consecutiv.

Supradozajul cu droguri continuă să fie o cauză majoră de deces, în special în rândul tinerilor din Europa, datele arătând că bărbații sunt afectați în mod disproporționat. Ratele mortalității prin supradoză sunt cele mai mari la vârsta de 35-39 ani pentru bărbați, cu 57,4 decese pe milion și la vârsta de 40-44 ani pentru femei, cu 12,4 decese pe milion. Cu toate acestea, vârsta medie la deces este de 39 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Țările europene au implementat o varietate de abordări în încercarea lor de a reduce decesele cauzate de supradozaj la nivel național, utilizând intervenții bazate pe dovezi bazate pe înțelegerea factorilor de risc individuali și de mediu.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională de conștientizare a supradozei este marcată, anual, la data de 31 august.

2018: Ziua internațională de conștientizare a supradozei este marcată, anual, la data de 31 august.

Această zi a fost instituită petru prima dată în anul 2001 de doi cetățeni australieni, Sally J. Finn și Peter Streker, ca o formă de comemorare a celor care și-au pierdut viața din cauza unei spradoze, dar și ca o formă de sprijin pentru cei a căror viață este afectată de consumul de droguri.

Ulterior, în anul 2012, responsabilitatea organizării acestei zile a fost preluată de Penington Institute, o organizație neguvernamentală din Australia ce are ca obiect de activitate sănătatea.

Anul acesta va fi organizat la data de 4 septembrie 2018, între orele 18:00-20:00, un eveniment de conștientizare a supradozajului. Participanții la eveniment vor împărtăși amintirea celor dragi, conștientizarea, educația, reducerea riscurilor și recuperarea, potrivit facebook.com/InternationalOverdoseAwarenessDay.

Câțiva dintre invitații care au confirmat participarea sunt: Cindy Dodds-Kyles Hope, Jeffrey Friedman, PhD-Friedman Family Therapy, Susan Langston.

:: Website-uri oficiale: overdoseday.com și facebook.com/InternationalOverdoseAwarenessDay

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

 
Secţiuni: Content, Legal Days, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD