Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la excluderea unui operator economic pentru un anume motiv și principiul proporționalității. UPDATE: Hotărârea CJUE
05.02.2020 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: Achiziții publice, CJUE, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

04 februarie 2020: Curtea de Justiție declară:

Articolul 57 alineatul (4) litera (a) din Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE nu se opune unei reglementări naționale în temeiul căreia autoritatea contractantă are posibilitatea sau chiar obligația de a exclude operatorul economic care a depus oferta de la participarea la procedura de achiziții publice în cazul în care motivul de excludere prevăzut de această dispoziție este constatat în privința unuia dintre subcontractanții menționați în oferta acestui operator. În schimb, dispoziția menționată coroborată cu articolul 57 alineatul (6) din această directivă, precum și principiul proporționalității se opun unei reglementări naționale care prevede caracterul automat al unei astfel de excluderi.

:: hotărârea CJUE

***

09 august 2019: Avocatul general propune:

„1) Articolul 57 alineatul (4) litera (a) din Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE nu se opune, în principiu, excluderii unui ofertant care și‑a exprimat intenția, în oferta sa, să subcontracteze un operator economic, în cazul în care acesta din urmă și‑a încălcat obligațiile aplicabile în domeniul muncii sau social prevăzute de dreptul național.

2) Atunci când adoptă o decizie cu privire la excludere, autoritatea contractantă trebuie să aibă posibilitatea de a aprecia, de la caz la caz, proporționalitatea măsurii respective, evaluând toate împrejurările existente pentru a determina fiabilitatea ofertantului, cu excepția cazului în care în caietul de sarcini se prevede în mod obligatoriu excluderea sa, fără să se ia în considerare caracterul proporțional al sancțiunii respective.” (s.n. – M.M.-B.)

:: concluzii AG

***

04 septembrie 2018: Judecătorul italian se întreabă cu privire la excluderea unui operator economic pentru un anume motiv și principiul proporționalității (C-395/18 Tim).

Situația de fapt:
1. materii UE incidente:
– Libertatea de stabilire
– Libera prestare a serviciilor
– Apropierea legislațiilor
2. reglementare națională (un alineat dintr-un articol al unei legi) care prevede excluderea unui operator economic ofertant în cazul constatării în etapa procedurii de cerere de ofertă a unui motiv de excludere referitor la un subcontractant care face parte dintre cei trei subcontractanți indicați în cadrul ofertei, în loc să îi impună ofertantului înlocuirea subcontractantului desemnat
3. necesitatea de a afla dacă dreptul UE incident format dintr-o dispoziție de drept primar și una prevăzută într-o directivă s-ar opune unei astfel de reglementări
4. apoi, în cazul în care Curtea de Justiție ar considera că este totul în regulă cu o atare opțiune de excludere din perspectiva normelor de drept UE mai sus invocate, necesitatea de a afla dacă nu cumva un principiu de drept UE s-ar opune totuși acestei reglementări din moment ce o astfel de reglementare prevede că, în cazul constatării în etapa procedurii de cerere de ofertă a unui motiv de excludere referitor la un subcontractant desemnat, se dispune excluderea operatorului economic ofertant indiferent de situație, adică inclusiv atunci:
4.1. când există alți subcontractanți neexcluși și care îndeplinesc cerințele pentru executarea prestațiilor care trebuie subcontractate
4.2. sau când operatorul economic ofertant declară că renunță la subcontractare, întrucât îndeplinește pe cont propriu cerințele pentru executarea prestațiilor.

Dispoziții invocate a fi incidente:
1. Articolul 57 TFUE și articolul 71 alineatul (6) din Directiva 2014/24/UE și/sau principiul proporționalității
versus
2. articolul 80 alineatul 5 din Decretul legislativ nr. 50 din 2016.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti