Tudorel Toader: Nu intenționez să demisionez de la Ministerul Justiției. UPDATE: Precizări UNNPR
17.09.2018 | JURIDICE.ro

17 septembrie 2018: Vineri, 14 septembrie 2018, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a dar publicității următorul comunicat:
„Referitor la numirea în funcția de notar public a domnului Tudorel Toader, fost judecător al Curții Constituționale, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România face următoarele precizări:
În urma modificării legii referitoare la judecătorii Curții Constituționale, aceștia pot solicita să devină notari publici, textul legii fiind imperativ în acest sens. Cererea domnului Tudorel Toader, fost judecător al Curții Constituționale, a fost formulată în temeiul dispozițiilor art. 69 alin. (4) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora: „După încetarea mandatului ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit, judecătorul Curții Constituționale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen.”
Cererea domnului Tudorel Toader a fost înaintată Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România care, în conformitate cu dispozițiile Legii notarilor publici și activității notariale nr.36/1995 republicată, a transmis-o către Ministerul Justiției.
Precizăm că posibilitatea de a deveni notari publici sau avocați fără examen o au și foștii judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție. În acest sens, procedura de numire a acestora este reglementată în mod expres și exclusiv de art. 33-35 din Legea notarilor publici și activității notariale nr.36/1995 republicată și de Subsecțiunea a III a, intitulată „Dobândirea calității de notar public de către judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție”, din Regulamentul de punere în aplicare a legii, la art. 26-30.
Pe cale de consecință, procedura de numire a foștilor judecători de la Curtea Constituțională în funcția de notari publici se face potrivit regulilor de drept comun.”
5 septembrie 2018: Marți, 4 septembrie 2018, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a transmis, prin intermediul paginii de Facebook:
„Simple precizări!
„După încetarea mandatului ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit, judecătorul Curții Constituționale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen” – art. 69 alin. (4) din Legea nr. 168/ 2018, pentru modificarea și completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 595 din 12 iulie 2018.
Nu intenționez să demisionez de la Ministerul Justiției.”
Precizările ministrului Justiției vin în contextul în care în spațiul public au apărut informații conform cărora prof. univ. dr. Tudorel Toader a solicitat Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România să formuleze o propunere către Ministerul Justiției în sensul numirii sale în funcția de notar public în circumscripția Judecătoriei Iași și, ulterior, în sensul suspendării din funcție, potrivit știrileprotv.ro.