Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

A 18-a Conferință internațională anuală a Societății Europene de Criminologie/ 29 august – 1 septembrie 2018, Sarajevo, Bosnia și Herțegovina


5 septembrie 2018 | Andra-Roxana TRANDAFIR (ILIE), Flaviu CIOPEC

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Andra-Roxana Trandafir

Andra-Roxana Trandafir

Flaviu Ciopec

Flaviu Ciopec

La Sarajevo, supranumit Ierusalimul Europei, s-a desfășurat a 18-a Conferință a Societății Europene de Criminologie (ESC), organizată tradițional la începutul toamnei. Timp de 4 zile, în cadrul Universității din Sarajevo, au fost înregistrate performanțe impresionante: peste 1300 de participanți, peste 1200 de speakeri, peste 100 de teme, peste 300 de de paneluri. Conferința a fost un bun prilej de a vizualiza efervescența cercetărilor din domeniu și reprezintă o dovadă a ceea ce este criminologia în Europa: o unitas multiplex!

În data de 31 august au avut loc și lucrările Adunării Generale a ESC, unde a fost ales un nou președinte – Leslie McAra, Universitatea din Edinburgh (mandat de un an) și un nou membru al Board-ului – Effi Lambropolou, Universitatea Panteion din Atena. Tot acum s-au discutat detalii în legătură cu organizarea conferințelor din anii ce urmează. Astfel, în anul 2019, conferința va avea loc la Ghent, în perioada 18-21 septembrie (2019). Cea de-a 20-a conferință va fi organizată de Facultatea de Drept a Universității din București în perioada 9-12 septembrie 2020. Ulterior, conferințele vor avea loc la Florența (2021) și Malaga (2022).

În cadrul Conferinței, a fost decernat premiul pentru întreaga activitate științifică doamnei profesor Susanne Karstedt (Universitatea din Leeds) și premiul pentru tinerii criminologi.

Din România au participat, printre alții, doamna lector univ. dr. Andra-Roxana Trandafir, de la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București și membru al Max Planck Partner Group for Balkan Criminology, domnul lector univ. dr. Flaviu Ciopec, de la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara și domnul prof. univ dr. Ioan Durnescu, de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București.

În cadrul conferinței s-au derulat și lucrările Grupului Partener pentru Criminologia în Balcani, inițiativă de cercetare științifică organizată în anul 2013, sub patronajul Institutului Max Planck din Freiburg în colaborare cu Universitatea din Zagreb, Croația. Printre obiectivele Grupului Partener se numără cartografierea zonei Balcanilor din punct de vedere criminologic, penologic și victimologic. Până în acest moment, a apărut la editura Duncker & Humblot din Berlin lucrarea Mapping the Criminological Landscape of the Balkans (2014) și sunt în pregătire alte două volume (Imprisonment in the Balkans și Victim and Victim Protection in the Balkans).

Unul dintre proiectele de cercetare desfășurate în cadrul Grupului Partener se referă la colectarea și interpretarea datelor referitoare la infracțiunea de omucidere în Balcani (Balkan Homicide Study), desfășurat în paralel în mai multe state din regiune. În România, studiul se desfășoară cu sprijinul tribunalelor din municipiul București și județele Teleorman, Galați, Olt, Vaslui, Dolj, Sibiu, Brașov, Covasna, precum și al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și al unităților de parchet de pe lângă tribunalele menționate anterior.

Lector univ. dr. Andra-Roxana Trandafir
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Lector univ. dr. Flaviu Ciopec
Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii