Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

A 18-a Conferință internațională anuală a Societății Europene de Criminologie/ 29 august – 1 septembrie 2018, Sarajevo, Bosnia și Herțegovina
05.09.2018 | Andra-Roxana TRANDAFIR (ILIE), Flaviu CIOPEC

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Roxana Trandafir

Andra-Roxana Trandafir

Flaviu Ciopec

Flaviu Ciopec

La Sarajevo, supranumit Ierusalimul Europei, s-a desfășurat a 18-a Conferință a Societății Europene de Criminologie (ESC), organizată tradițional la începutul toamnei. Timp de 4 zile, în cadrul Universității din Sarajevo, au fost înregistrate performanțe impresionante: peste 1300 de participanți, peste 1200 de speakeri, peste 100 de teme, peste 300 de de paneluri. Conferința a fost un bun prilej de a vizualiza efervescența cercetărilor din domeniu și reprezintă o dovadă a ceea ce este criminologia în Europa: o unitas multiplex!

În data de 31 august au avut loc și lucrările Adunării Generale a ESC, unde a fost ales un nou președinte – Leslie McAra, Universitatea din Edinburgh (mandat de un an) și un nou membru al Board-ului – Effi Lambropolou, Universitatea Panteion din Atena. Tot acum s-au discutat detalii în legătură cu organizarea conferințelor din anii ce urmează. Astfel, în anul 2019, conferința va avea loc la Ghent, în perioada 18-21 septembrie (2019). Cea de-a 20-a conferință va fi organizată de Facultatea de Drept a Universității din București în perioada 9-12 septembrie 2020. Ulterior, conferințele vor avea loc la Florența (2021) și Malaga (2022).

În cadrul Conferinței, a fost decernat premiul pentru întreaga activitate științifică doamnei profesor Susanne Karstedt (Universitatea din Leeds) și premiul pentru tinerii criminologi.

Din România au participat, printre alții, doamna lector univ. dr. Andra-Roxana Trandafir, de la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București și membru al Max Planck Partner Group for Balkan Criminology, domnul lector univ. dr. Flaviu Ciopec, de la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara și domnul prof. univ dr. Ioan Durnescu, de la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București.

În cadrul conferinței s-au derulat și lucrările Grupului Partener pentru Criminologia în Balcani, inițiativă de cercetare științifică organizată în anul 2013, sub patronajul Institutului Max Planck din Freiburg în colaborare cu Universitatea din Zagreb, Croația. Printre obiectivele Grupului Partener se numără cartografierea zonei Balcanilor din punct de vedere criminologic, penologic și victimologic. Până în acest moment, a apărut la editura Duncker & Humblot din Berlin lucrarea Mapping the Criminological Landscape of the Balkans (2014) și sunt în pregătire alte două volume (Imprisonment in the Balkans și Victim and Victim Protection in the Balkans).

Unul dintre proiectele de cercetare desfășurate în cadrul Grupului Partener se referă la colectarea și interpretarea datelor referitoare la infracțiunea de omucidere în Balcani (Balkan Homicide Study), desfășurat în paralel în mai multe state din regiune. În România, studiul se desfășoară cu sprijinul tribunalelor din municipiul București și județele Teleorman, Galați, Olt, Vaslui, Dolj, Sibiu, Brașov, Covasna, precum și al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și al unităților de parchet de pe lângă tribunalele menționate anterior.

Lector univ. dr. Andra-Roxana Trandafir
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Lector univ. dr. Flaviu Ciopec
Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti