Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)

UNBR. Mesajul Decanului Baroului Mureș cu ocazia prezentării bustului avocatului Romul Boilă


5 septembrie 2018 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Avocați

Marți, 4 septembrie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a publicat mesajul avocatului Nicolae T. Galdea, decanul Baroului Mureș, rostit cu ocazia prezentării bustului celui ce a fost avocatul Romul Boilă, profesor universitar de drept constituțional la Facultatea de Drept a Universității din Cluj Napoca între anii 1919-1945, delegat titular din partea Cercului Electoral Târnăveni la Adunarea de la Alba Iulia, membru în Consiliul dirigent din Ardeal și deputat în primul Parlament al României Mari, potrivit unui comunicat.

„Domnule primar al Municipiului Târnaveni,
Distinși invitați și stimați cetățeni,

Îmi revine deosebita onoare de a reprezenta Baroul Mureș la acest moment solemn când, alături de domnul primar Sorin Nicolae Megheșan, președintele Camerei Executorilor Judecătorești Mureș, domnul Hurubă Eugen și președintele Camerei Notarilor Publici Tg-Mureș, domnul Dan Valentin Simion, va prezentam bustul celui ce a fost avocatul Romul Boilă, profesor universitar de drept constitutional la Facultatea de Drept a Universității din Cluj Napoca între anii 1919-1945, delegat titular din partea Cercului Electoral Târnăveni la Adunarea de la Alba Iulia, membru în Consiliul dirigent din Ardeal și deputat în primul Parlament al României Mari.

Va voi spune pentru început că nu este nevoie de protocoale pentru a fi patriot ci doar de devotament sincer, iubire de țară și spirit de sacrificiu pe altarul patriei.

Romul Boilă a fost un adevarat patriot ce n-a pregetat ca în deosebit de complicatele momente din anul 1918 și cele ce au urmat datei de 1 decembrie 1918, să-și pună toată vocația oratorică și priceperea sa în susținerea și apărarea valorilor naționale, în special a unității și independentei poporului roman.

Asa cum arătam anterior, Romul Boilă a participat la istoricele momente din anul 1918 și cele ce au urmat, din postura de avocat, fiind astfel unul dintre numeroșii colegi de breaslă care au făcut posibilă Marea Unire și apărarea acesteia, dezvelirea bustului fostului avocat astăzi la Târnăveni, la 100 ani de la Marea Unire, conferind recunoașterea și prețuirea omului politic născut in 1881 in Târnăveni, figura lui rămanându-ne amintire astfel peste veacuri.

Să fim mândrii cu întaintașul nostru, exemplul său fiind învățătura pentru noi și generațiile ce vor urma!

Va îndemn să va priviți vecinul, pe aproapele dumneavoastră, prin ochii celor ce au făcut posibilă Marea Unire respectându-i așa cum așteptați la rândul dumneavoastră să fiți respectați!

Luați acest exemplu și materializați-l în viața dumneavoastră, în comunitatea din care faceți parte, țara având astfel numai de caștigat!

Dați exemplu politicienilor că unirea pornita de jos, de la noi, cetățenii de rand, reprezintă fundamentul unei țări și este drumul spre prosperitate!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Înainte de a încheia, țin să mulțumesc d-lui președinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România, av. dr. Gheorghe Florea, membrilor Comisiei Permanente a UNBR, precum și consilierilor Baroului Mureș pentru contribuția adusă la organizarea prezentului eveniment, acțiunea de față înscriindu-se în ansamblul manifestărilor organizate de UNBR și INPPA în 2018 sub deviza „PROFESIA DE AVOCAT DIN ROMÂNIA LA 100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE: 1918 2018”.

Mulțumirile mele se îndreaptă către domnul primar al Municipiului Târnâveni, Sorin Nicolae Megheșan, președintele Camerei Executorilor Judecătorești Mureș, domnul Hurubă Eugen, și președintele Camerei Notarilor Publici Tg-Mureș, domnul Dan Valentin Simion, care, dând ascultare versurilor din Hora Unirii scrise de poetul Vasile Alecsandri, și-au dat mâna și au realizat acest eveniment deosebit.

în final, le ofer acestora precum și d-nului Romulus Boilă, descendent al fostului avocat și om politic, cartea ce a fost publicată în anul centenar prin grija și munca deosebită a colegilor mei avocați, domnii Lazăr Gruneanțu și Mirel Ionescu, “CONTRIBUȚIA AVOCAȚILOR DIN TRANSILVANIA ȘI BANAT LA MAREA UNIRE”, carte în care este prezentată și contribuția adusă de avocatul Romul Boilă la Marea Unire.

Tarnaveni, 1 septembrie 2018.

Decanul Baroului Mureș,
Av. Nicolae T. Galdea”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică