Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Legea privind internshipul probabil că păcătuiește…
10.09.2018 | Cornel POPA

Cornel Popa

Cornel Popa

O problemă specială o avem noi, avocații, și profesiile care sunt organizate pe baza unei legislații similare cu cea din domeniul avocaturii, pentru că, în Legea privind internshipul, se definește organizația gazdă ca fiind persoana juridică la care internul desfășoară activitate specifică. Această cerință, de a avea de a face cu o persoană juridică, aparent, ar fi o scăpare. În realitate, nu știm dacă este chiar așa și dacă putem interpreta extensiv această noțiune și să ducem mai departe interpretarea ei la orice angajator sau orice antreprenor, indiferent de forma juridică în care își desfășoară activitatea. Așa cum bine știm, personalitatea juridică în domeniul avocaturii este o excepție. O întâlnim, potrivit reglementărilor noastre, doar la societățile profesionale cu răspundere limitată, în rest, celelalte forme de organizare a profesiei nu au personalitate juridică recunoscută de Legea avocatului.

În condițiile acestea, se pune întrebarea: „Bun, noi ce ar trebui să facem? Ar trebui să ne uităm la această lege și să o aplicăm, ar trebui să o ignorăm?” Unele dintre sancțiuni sunt consistente. Avem amenzi care ajung până la 20.000 de lei pentru nerespectarea unor obligații legale prevăzute aici, deci miza financiară poate fi una relativ importantă pentru societățile sau cabinetele de avocat vizate. Problema nu ține, însă, numai de această definiție aparent restrictivă, pentru că am putea să reacționăm la o manieră foarte simplă și să interpretăm extensiv și să spunem: „Nu. De fapt, scopul legii acoperă cumva și aceste forme de exercitare a profesiei.”

În realitate, este puțin mai complicat în momentul în care înaintăm, vedem că sunt tot felul de referiri la contracte de muncă, la cine poate fi îndrumător, la situația în care, de exemplu, îndrumătorul încetează să mai fie parte la un contract de muncă și atunci sunt anumite consecințe. Foarte important, iarăși, este că Legea aceasta probabil că păcătuiește, din punctul meu de vedere, pentru faptul că are foarte multe obligații și, practic, un singur drept pentru organizația gazdă și acela nu foarte generos. Există un fel de primă care este suportată de la bugetul de stat în valoare de circa 1000 de euro și care ar urma să fie plătibilă în situația în care internul se transformă în angajat, titular al unui contract de muncă.

Av. Cornel Popa
Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Noua reglementare pentru INTERNSHIP”, ediția 209organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.