« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Contractul de internship, specie a contractului de muncă
16.09.2018 | Cătălin MICU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Cătălin Micu

Cătălin Micu

Și aici poate deschidem o cutie a Pandorei. Acea dispoziție din Legea privind internship-ul, care precizează că nu trebuie disimulat un contract de muncă, într-un contract de internship, o văd ca fiind una care ne va da multe bătăi de cap, pentru că am senzația că, la nivelul economiei mici, la nivelul business-urilor foarte mici, va exista o tendință de a fi angajați, nu știu, nu am definit încă dacă vorbim despre un contract de muncă, o specie a contractului de muncă sau un contract în afara reglementării dreptului muncii, dar cred că vor fi persoane care vor tinde să angajeze interni pentru diferite sarcini, nu neapărat cu scopul de a le verifica cunoștințele, ci cu scopul de a-și asigura anumite zone din business care nu ar necesita exercițiul unui salariat cu normă întreagă și permanent. Și mă gândesc aici la activitățile cu caracter sezonier, gen domeniul turistic, agricol, poate și alte activități cu astfel de caracter sezonier.

Și, plecând de la o astfel de practică, pe care, personal, nu o exclud, s-ar putea ca AJOFM-ul sau Inspecția Muncii – eu încă nu m-am lămurit care și cum ce va verifica – s-ar putea să recalifice aceste contracte și, din nefericire, s-ar putea ca această practică să fie exploatată și la nivelul stagiilor de practică pe care le vor organiza companiile care chiar vor să organizeze stagii de practică și nu altfel. Iar aici, întrebarea mea este cum vom distinge între un stagiu de practică real și un stagiu de practică, să-i spunem, forțat? Pentru că nu avem niște criterii de demarcație clare, așa cum, este adevărat, dacă nu era reglementată obligația de a plăti, probabil că aveam un element de discuție. Așa este reglementată, alte activități nu văd să nu fie, alte elemente distinctive nu le văd. Ok, nu spune nimic Legea, dar bănuiesc că vom intra în anumite chestiuni lăturalnice din sănătatea și securitatea în muncă, accidentul de muncă etc. Va fi accidentul unui intern considerat accident de muncă sau nu? Aceasta ține, probabil, de unde sfera vom încadra acest contract. Personal, cred că este o specie a contractului de muncă.

Avocat Cătălin Micu
Managing Associate ZAMFIRESCU RACOȚI & PARTNERS

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Noua reglementare pentru INTERNSHIP”, ediția 209organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Secţiuni: Dreptul muncii, JURIDICE.ro, Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD