Studii, opinii, interviuri ⁞⁞ RNSJ ⁞⁞ ESSENTIALSPovestim cărţi
 
 
Opinii
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Pentru a avea confortul necesar exercitării profesiei e bine să relaţionăm şi să nu aruncăm către ceilalţi cu noroi

15.09.2018 | Luminița DUMITRESCU
Luminița Dumitrescu

Luminița Dumitrescu

Dacă am știi și am face ceea ce ştim că trebuie să facem atât pe domeniul juridic, cât şi etic nu ar mai fi nevoie de Coduri (civil, penal şi, în speță, deontologic). Însă, opinia mea este că pe lângă principiile care ar trebui să guverneze relaţiile interprofesionale, în special în domeniul juridic, la ce s-a enumerat, aş putea să adaug demnitatea, discreţia, delicateţea şi nu în ultimul rând sinceritatea. Pentru că este foarte important ca, atât justiţiabilul, cât şi colegul avocat sau jurist să se prezinte, ştiţi cum se spune ca la preot, să se confeseze, dacă ne sunt ascunse anumite aspecte, partea vine şi solicită un act, dar nu ne este prezentat din spate, de fapt ce intenţionează şi ne lasă pe noi să deducem cumva sau să facem mai multe scenarii, gândindu-ne unde ar putea să ducă cererea clientului respectiv.

De obicei, absolvenţii de drept sunt absolvenţii de liceu uman. Eu am vrut să extind un pic aspectul acesta al relaţionării, nu doar pe plan juridic, ci dacă s-ar putea social şi uman. În acest sens, am găsit un studiu al Universităţii de la Harvard care s-a întins pe o perioadă de 75 de ani şi care a cuprins persoane din toate categoriile sociale, intelectuale şi tema studiului a fost cum poţi avea satisfacţia, mulţumirea, fericirea de a fi împlinit material, profesional, emoţional. Care credeţi că a fost răspunsul? Dacă vă gândiţi la resurse materiale, nu. Dacă vă gândiţi la puterea de muncă, nu. Și concluzia incontestabilă a studiului a fost una şocantă pentru mulţi, şi anume factorul determinant al stării de bine, al sănătăţii, al longevităţii, reuşita profesională, materială, morală îl constituie relaţiile bune cu cei din jur. Aşa că noi, cu atât mai mult, pentru a avea confortul necesar exercitării profesiei şi al împlinirii personale, e bine să relaţionăm şi să nu aruncăm către ceilalţi cu noroi sau cu injurii, aşa cum se întâmplă. Am auzit și am văzut.

Notar public Luminița Dumitrescu
LUCA & DUMITRESCU BNPA

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Interacțiunea profesiilor juridice. Etica și deontologia relațiilor interprofesionale”, ediția 208organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan