« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Pentru a avea confortul necesar exercitării profesiei e bine să relaţionăm şi să nu aruncăm către ceilalţi cu noroi
15.09.2018 | Luminița DUMITRESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Luminița Dumitrescu

Luminița Dumitrescu

Dacă am știi și am face ceea ce ştim că trebuie să facem atât pe domeniul juridic, cât şi etic nu ar mai fi nevoie de Coduri (civil, penal şi, în speță, deontologic). Însă, opinia mea este că pe lângă principiile care ar trebui să guverneze relaţiile interprofesionale, în special în domeniul juridic, la ce s-a enumerat, aş putea să adaug demnitatea, discreţia, delicateţea şi nu în ultimul rând sinceritatea. Pentru că este foarte important ca, atât justiţiabilul, cât şi colegul avocat sau jurist să se prezinte, ştiţi cum se spune ca la preot, să se confeseze, dacă ne sunt ascunse anumite aspecte, partea vine şi solicită un act, dar nu ne este prezentat din spate, de fapt ce intenţionează şi ne lasă pe noi să deducem cumva sau să facem mai multe scenarii, gândindu-ne unde ar putea să ducă cererea clientului respectiv.

De obicei, absolvenţii de drept sunt absolvenţii de liceu uman. Eu am vrut să extind un pic aspectul acesta al relaţionării, nu doar pe plan juridic, ci dacă s-ar putea social şi uman. În acest sens, am găsit un studiu al Universităţii de la Harvard care s-a întins pe o perioadă de 75 de ani şi care a cuprins persoane din toate categoriile sociale, intelectuale şi tema studiului a fost cum poţi avea satisfacţia, mulţumirea, fericirea de a fi împlinit material, profesional, emoţional. Care credeţi că a fost răspunsul? Dacă vă gândiţi la resurse materiale, nu. Dacă vă gândiţi la puterea de muncă, nu. Și concluzia incontestabilă a studiului a fost una şocantă pentru mulţi, şi anume factorul determinant al stării de bine, al sănătăţii, al longevităţii, reuşita profesională, materială, morală îl constituie relaţiile bune cu cei din jur. Aşa că noi, cu atât mai mult, pentru a avea confortul necesar exercitării profesiei şi al împlinirii personale, e bine să relaţionăm şi să nu aruncăm către ceilalţi cu noroi sau cu injurii, aşa cum se întâmplă. Am auzit și am văzut.

Notar public Luminița Dumitrescu
LUCA & DUMITRESCU BNPA

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Interacțiunea profesiilor juridice. Etica și deontologia relațiilor interprofesionale”, ediția 208organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Secţiuni: Notari, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD