Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti

Tribunalul Caraș Severin. Autoturism având ITP expirată. Individualizarea judiciară a sancțiunii contravenționale
07.09.2018 | Andrei PAP

Secţiuni: C. contravențional, Jurisprudență Tribunale, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Pap

Andrei Pap

Tribunalul Caraș Severin, soluționând apelul declarat în cauză, a reținut faptul că, spre deosebire de individualizarea legală a sancțiunii, realizată de legiuitor, individualizarea judiciară este opera instanței de judecată și constă în stabilirea și aplicarea sancțiunii pentru comiterea contravenției prin adaptarea sancțiunii la cazul individual, ținând cont de diversele criterii de individualizare.

Prima instanță a avut în vedere atât dispozițiile art. 7, cât și criteriile prevăzute de art. 21 alin. (3) din O.G. nr. 2/2001, a reținut atitudinea petentului, care a încercat remedierea neregularităților privitoare la lipsa inspecției tehnice periodice într-un termen rezonabil, dar și perioada scurtă de timp dintre data la care inspecția tehnică periodică pentru autovehiculul cu număr de înmatriculare […] a expirat (20.03.2017) și data opririi în trafic și a sancționării petentului (01.04.2017), faptul că pericolul social al faptei este unul scăzut, și conduita  sinceră a contravenientului.

Luând în considerare și faptul că scopul preventiv-educativ al sancțiunilor contravenționale prevalează asupra scopului punitiv, Tribunalul apreciază că instanța de fond a individualizat corect sancțiunea contravențională, înlocuind amenda contravențională cu sancțiunea avertisment.” (Decizia nr. 198 din data de 6 martie 2018 pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Caraș-Severin având ca obiect anulare proces-verbal de contravenție)

Andrei Pap
Avocat colaborator SVS & PARTNERS

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti