BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Contravenţii
CărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Tribunalul Caraș Severin. Autoturism având ITP expirată. Individualizarea judiciară a sancțiunii contravenționale
07.09.2018 | Andrei PAP


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Andrei Pap

Andrei Pap

Tribunalul Caraș Severin, soluționând apelul declarat în cauză, a reținut faptul că, spre deosebire de individualizarea legală a sancțiunii, realizată de legiuitor, individualizarea judiciară este opera instanței de judecată și constă în stabilirea și aplicarea sancțiunii pentru comiterea contravenției prin adaptarea sancțiunii la cazul individual, ținând cont de diversele criterii de individualizare.

Prima instanță a avut în vedere atât dispozițiile art. 7, cât și criteriile prevăzute de art. 21 alin. (3) din O.G. nr. 2/2001, a reținut atitudinea petentului, care a încercat remedierea neregularităților privitoare la lipsa inspecției tehnice periodice într-un termen rezonabil, dar și perioada scurtă de timp dintre data la care inspecția tehnică periodică pentru autovehiculul cu număr de înmatriculare […] a expirat (20.03.2017) și data opririi în trafic și a sancționării petentului (01.04.2017), faptul că pericolul social al faptei este unul scăzut, și conduita  sinceră a contravenientului.

Luând în considerare și faptul că scopul preventiv-educativ al sancțiunilor contravenționale prevalează asupra scopului punitiv, Tribunalul apreciază că instanța de fond a individualizat corect sancțiunea contravențională, înlocuind amenda contravențională cu sancțiunea avertisment.” (Decizia nr. 198 din data de 6 martie 2018 pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Caraș-Severin având ca obiect anulare proces-verbal de contravenție)

Andrei Pap
Avocat colaborator SVS & PARTNERS

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate