ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Interviuri | Interviuri VIDEO
Alina MATEI

Alina MATEI

Senior Editor JURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Adina Florea: Consider că este nevoie o selecție a procurorilor care își desfășoară activitatea în cadrul DNA

06.09.2018 | Dan TĂPĂLAGĂ
Abonare newsletter
Dan Tăpălagă

Dan Tăpălagă

Adina Florea

Adina Florea

Dan Tăpălagă: Ne puteți spune câteva cauze importante la care ați lucrat în calitate de procuror și eventual cum s-au soluționat?

Adina Florea: Au fost mai multe dosare de evaziune fiscală deschise în 2009, dosare în urma cărora s-a indisponibilizat o foarte mare cantitate de combustibil petrolier. Am adus atunci, la bugetul de stat, 2 milioane de euro. A fost un dosar care s-a soldat, pentru prima dată, cu propunere de măsură preventivă față de persoana juridică. Am lucrat apoi, împreună cu doamna procuror Puiu, la dosarul referitor la luarea de mită de la Poliția Rutieră Constanța, au fost 50 de percheziții simultan. S-au finalizat cu trimiteri în judecată și condamnări. Apoi, sunt o serie de dosare de criminalitate și macrocriminalitate financiară în domeniul petrolier, agricol, agregatelor de carieră, evaziune fiscală și spălare de bani.

Dan Tăpălagă: Ați scris în proiectul de management: ”Fără a nega, astfel, lucrurile bune care s-au realizat în ultimii ani, un bilanţ necosmetizat al activităţii DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept”. Ne puteți exemplifica, la ce abateri vă referiți?

Adina Florea: Nu cred că e cazul să vă dau exemple concrete. Numărul în creștere al achitărilor arată că nu s-au respectat rigorile statului de drept. Avem, apoi conduite, care s-au dovedit a fi nedeontologice, dacă nu cumva în sfera penalului, de la modul în care s-au derulat relațiile interinstituționale, modul în care s-au respectat drepturile procesuale ale părților, comunicarea publică.

Dan Tăpălagă: Ce vă propuneți să schimbați la DNA, cele mai importante trei măsuri urgente pe care doriți să le luați în calitate de șef, dacă veți fi numită.

Adina Florea: Evaluarea activității DNA, diminuarea soluțiilor de achitare și, nu în ultimul rând, consider că este nevoie o selecție a procurorilor care își desfășoară activitatea în cadrul DNA.

Dan Tăpălagă: Există o dezbatere referitoare la statutul procurorilor: Sunt parte din executiv sau magistrați? Care este părerea dumneavoastră?

Adina Florea: Părerea mea este cea constituțională. Facem parte din Autoritatea Judecătorească, nu din puterea judecătorească exercitată de Înalta Curte și instanțele de judecată. Avem calitate de magistrați, dar nu facem parte din puterea judecătorească. Facem parte din autoritatea judecătorească. Asta înseamnă că nu exercităm atributele independenței judecătorești, exercităm atributele de apărare a intereselor generale ale societății.

Dan Tăpălagă: Cum v-ați poziționat față de modificarea Codurilor penale, ați semnat vreunul din protestele magistraților?

Adina Florea: Nu știu. Știu că, la un moment dat, a fost inițiată o petiție electronică, unde e posibil să apară și semnătura mea. Nu știu. În legătură cu modificările intrate în vigoare, nu am nicio obiecție. Practica reglează dacă ele sunt sau nu oportune. Eu, ca procuror, trebuie să aplic aceste dispoziții.

Dan Tăpălagă: Ce părere aveți despre controalele Inspecției Judiciare în legătură cu activitatea DNA?

Adina Florea: Inspecția își respectă obiectul de activitate. Inspecția face controale la nivelul tuturor parchetelor. Eu nu le văd ca niște controale țintite, le văd ca niște controale care fac parte din obiectivele Inspecției.

Dan Tăpălagă: În ce domenii din societate credeți că avem o problemă cu corupția și unde ar trebui să se uite în mod prioritar DNA?

Adina Florea: DNA-ul este, prin natura ei, o magistratură specială, concepută să combată fenomenul corupției la nivel înalt sau mediu. Dacă ne referim la domenii, ar trebui să avem o imagine exhaustivă asupra a ceea ce înseamnă corupția în aceste domenii. Nu sunt în măsură să vă răspund acum, trebuie să se facă o evaluare.

* Mulțumim g4media.ro

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week