Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Salariatul, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, îi poate cauza angajatorului un prejudiciu moral
12.09.2018 | Gabriel ULUITU

Secţiuni: Dreptul muncii, Opinii, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Gabriel Uluitu

Gabriel Uluitu

În timp ce răspunderea patrimonială a angajatorului este statuată de art. 253 Codul muncii, care practic trimite la aplicarea in corpore a regulilor civile în materia răspunderii contractuale, art. 254 și urm. Codul muncii vin și stabilesc elementele specifice, toate însemnând pentru angajator tot atâtea limitări, pe care acesta le are în relație cu salariatul. Principala chestiune, atât de greu de ”digerat” în practică și, uneori, chiar neînțeleasă în practică, este distincția dintre răspunderea salariatului, obligația lui de a repara prejudiciul material și, respectiv, inexistența obligației salariatului de a repara prejudiciul moral cauzat angajatorului.

Acum, firește, având în vedere caracterizarea generală a răspunderii patrimoniale a salariaților – condițiile pe care le putem observa din art. 254 Codul muncii – trebuie să avem un prejudiciu material, pe de o parte, cauzat angajatorului și nimănui altcuiva, iar, pe de altă parte, acest prejudiciu să fie realizat de către salariat, produs de către salariat în legătură cu munca sa.

Și o primă chestiune ar fi următoarea: este de imaginat că, în legătură cu munca sa, salariatul poate să îi producă angajatorului un prejudiciu moral? Există o incompatibilitate obiectivă legată de posibilitatea manifestării prejudiciului moral în sfera răspunderii reparatorii a salariatului? Pentru că dacă răspunsul este ”da”, suntem fericiți, terminăm și ne liniștim. Ori, nu putem să facem lucrul acesta, evident. Ne-am lua pâinea de la gură singuri și cred și eu, alături de alții, că nu există o astfel de incompatibilitate.

Salariatul, în mod real, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în legătură cu munca sa, – cum cu larghețe prevede art. 254 Codul muncii – îi poate cauza angajatorului un prejudiciu moral, în sfera specifică de manifestare a acestuia. Poate să îl denigreze, poate să îi afecteze imaginea, poate să aibă acțiuni șicanatorii ș.a.m.d. Deci, nu există o incompatibilitate obiectivă. În aceste condiții, de ce operează această limitare? Ce justifică o astfel de soluție normativă? Un răspuns comod – pe care nu îl putem evita, nu numai că este comod, dar este și parțial pertinent – este că așa adorit legiuitorul. Este voința legiuitorului, soluția urmând a o plasa în această sferă protectivă, specifică salariatului. Nu putem să facem abstracție de această soluție, ea operează în mod corespunzător și ea se deduce, adică nu intră sub semnul discuției, pentru că eu compar art. 253 Codul muncii cu art. art. 254 Codul muncii. În timp ce art. 253 Codul muncii are caracter general, răspunderea angajatorului este pentru orice tip de prejudiciu, aici art. 254 Codul muncii stipulează: pentru prejudiciul material, excluzându-l pe cel moral.

Deci, acceptând sau nu oportunitatea acestei soluții, în funcție de partea contractului de muncă pe care o poți avea în vedere – una va zice angajatorul, alta va zice salariatul, altceva va spune sindicatul, chiar dacă nu e parte a raportului de muncă -, indiferent de aceste opțiuni de oportunitate, soluția de lege lata este de limitare a manifestării prejudiciului. Forma unică este cea a prejudiciului material.

Av. conf. univ. dr. Gabriel Uluitu
Of Counsel SĂVESCU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Răspunderea patrimonială a salariaților”, ediția 210 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti