Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Interviu cu cel mai bun candidat la examenul de primire în profesia de avocat 2018. Roxana-Alexandra Onea: Îmi doresc să dovedesc că acest rezultat nu a fost o întâmplare
10.09.2018 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Roxana-Alexandra Onea

Roxana-Alexandra Onea

Alina Matei: Mulțumesc, Roxana, pentru că ai acceptat să acorzi un interviu cititorilor JURIDICE.ro din postura de avocat stagiar, cu cea mai mare notă la examenul de primire în profesia de avocat 2018. Felicitări!!!!! Ce ai simțit când s-au afișat rezultatele și ai văzut că scrie în dreptul numelui tău ADMIS și punctajul de 93?

Roxana-Alexandra Onea: Vă mulțumesc extrem de mult! Cred că e un sentiment pe care nu îl poți descrie în cuvinte. În momentul în care am văzut ca unul dintre cele mai înalte țeluri ale mele a fost atins, am realizat că munca pe care am depus-o nu a fost în zadar. Am fost satisfăcută față de modul în care am reușit să evoluez, dar, în același timp, a fost o surpriză foarte plăcută să știu că am obținut cel mai mare punctaj din țară.

Alina Matei: Cum ai aflat că ești cea mai bună dintre toți cei care au candidat anul acesta?

Roxana-Alexandra Onea: Vestea am aflat-o de la o fostă colegă de liceu și de facultate, care m-a întrebat dacă m-am uitat peste rezultatele afișate și dacă am văzut că nu a obținut nimeni un punctaj mai mare de 93 de puncte. În momentul în care ea mi-a scris acest lucru, nici măcar nu știam că s-au afișat listele cu rezultatele obținute. Ulterior, am cercetat și eu rezultatele fugitiv și apoi… m-au cuprins emoțiile, emoțiile acelea de fericire.

Alina Matei: De ce crezi că avocatura ți se potrivește?

Roxana-Alexandra Onea: La acest moment, apreciez că avocatura ar fi cea mai potrivită pentru mine din mai multe considerente. Sunt o persoană dornică de a experimenta cât mai multe lucruri noi, de a acumula cât mai multe informații, iar avocatura aduce ceva spectaculos în fiecare zi, datorită diversității cauzelor cu care se poate confrunta un avocat. Dacă îți dorești să fii un avocat de succes, avocatura te va împinge mereu de la spate și nu te va lăsă să te plafonezi, din punct de vedere profesional, deoarece vei fi mereu nevoit să cauți răspunsuri la cele mai dificile întrebări pentru a putea oferi clientului cele mai adecvate soluții. Este o profesie care îți permite să alegi un anumit domeniu dintr-o varietate de ramuri și, de ce nu, îți oferă posibilitatea să le și îmbini. Cred că această profesie este o adevărată provocare, care îți testează limitele.

Alina Matei: De ce nu au fost tentante celelalte profesii?

Roxana-Alexandra Onea: Toate profesiile juridice au ceva aparte, care le face să fie unice. Mă gândeam, la începutul facultății, să mă îndrept spre magistratură, să devin judecător. Ulterior, mi-am dat seama că mi-ar plăcea să am un rol mai activ în cadrul unui proces. Am ales avocatura și pentru că, spre deosebire de magistratură, programul este unul mai flexibil, dar nu neapărat unul mai ușor. Există o libertate mai mare de a selecta cauzele de care dorești să te ocupi și cred că aceste lucruri au cântărit destul de mult în decizia pe care am luat-o.

Alina Matei: Hai să vedem ce ști despre profesia de avocat și de unde?

Roxana-Alexandra Onea: Deocamdată cred că știu puține lucruri despre ceea ce presupune cu adevărat să fii avocat. Dar, de-a lungul drumului care începe de acum, voi avea ocazia să aflu în profunzime “sarcinile” pe care le implică această profesie. Un lucru pe care cu siguranță îl știu este acela că un avocat ar trebui să dețină cunostiințe solide și să se afle într-o continuă formare profesională. Am avut ocazia să surprind aceste aspecte de la profesorii care ne-au ghidat pregătirea de-a lungul facultății, în special de la cei care profesează avocatura.

Alina Matei: Analiza ai făcut-o din perspectiva părților bune sau a cusururilor?

Roxana-Alexandra Onea: Am luat în considerare ambele aspecte, exact ca în momentul în care am decis să mă îndrept spre această profesie. Mereu există atât aspecte pozitive, cât și negative, atunci când ne situam în fața faptului de a descrie ceea ce presupune o anumită profesie. Important este să vedem partea plină a paharului. Sunt convisă că părțile bune, pe care le-am avut în vedere în luarea acestei decizii, vor compensa latura mai puțin plăcută, atâta timp cât într-adevăr există o pasiune pentru activitatea pe care o desfășor zilnic. La sfărșitul zilei vor conta doar plusurile de pe listă.

Alina Matei: De când ai început să înveți sârguincios pentru acest examen?

Roxana-Alexandra Onea: Am încercat mereu, de-a lungul facultății, încă din primul an, să ofer o atenție deosebită materiilor care au intrat în tematica examenului de barou. Totuși, cred că determinarea mea de la începutul anului 4 a marcat debutul perioadei care m-a făcut să reușesc să obțin acest rezultat. Mi-am dat seama atunci că sunt anumite părți din materie la care nu excelez și m-am concentrat extrem de mult să înteleg cum funcționează fiecare instituție pe care am avut-o în vedere în pregătirea mea. Dorința de a reuși m-a împins cumva să studiez mai mult.

Alina Matei: Cum ți-ai ordonat timpul de lucru?

Roxana-Alexandra Onea: De-a lungul ultimului an de facultate, atunci când am început pregătirea, am fost puțin mai flexibilă în privința acestui aspect. Am dedicat, totuși, timpul necesar studiului. Vara aceasta, însă, am fost destul de strictă în privința aceasta și mi-am impus un anumit program pe care am încercat să îl respect cât de mult posibil. În fiecare zi mi-am impus să parcurg o anumită parte din tematica de examen, astfel încat la final să îmi rămână timp și pentru a revedea toate noțiunile. Cred că asta m-a ajutat foarte mult să nu îmi scape anumite detalii.

Alina Matei: De prieteni, Facebook ai avut vreme?

Roxana-Alexandra Onea: Nu pot spune că am alocat în totalitate timpul meu studiului. Am găsit un echilibru între ceea ce înseamnă muncă și timp liber. Însă, de multe ori, am preferat să îmi dedic timpul liber odihnei și viața mea socială a avut de suferit, oarecum. Dar în pauzele de învațat nu m-am putut abține să nu verific rețelele de socializare, însă pentru un interval de timp relativ scurt. Ulterior, am putut să revin din nou cu concentrare pentru a asimila noțiunile care stăteau la rând, în așteptare.

Alina Matei: Cum a fost acolo, în sala de examen? Tu în fața foii trase la xerox.

Roxana-Alexandra Onea: Surprinzător de bine. Înainte de examen, mă așteptam ca pulsul să o ia razna și ca mâinile mele să trepideze din cauza emoțiilor. În ciuda a celor anticipate de mine, așa cum spuneați, am fost doar eu cu foaia de examen, stăpânită de o stare incredibilă de calm. Am înlăturat totul din jurul meu și am încercat să nu mă gândesc la importanța și complexitatea examenului în fața căruia m-am aflat și acest lucru m-a ajutat să mă concentrez destul de bine.

Alina Matei: Faptul că ai avut cel mai mare punctaj a fost o mângâiere pentru truda depusă?

Roxana-Alexandra Onea: Acest lucru mi-a confirmat că tot efortul depus s-a concretizat într-un rezultat remarcabil. A fost o consființire a faptului că munca pe care o depunem zilnic pentru atingerea idealurile noastre va fi răsplătită, mai devreme sau mai târziu. Dar, într-adevăr, a fost o mângâiere de care probabil aveam nevoie.

Alina Matei: Cum ai descrie Facultatea de Drept, UBB?

Roxana-Alexandra Onea: Această facultate, din colectivul căreia mă mândresc că am făcut parte, este un mediu academic extrem de primitor. O facultate cu un sistem de organizare extrem de solid, care oferă studenților posibilități de dezvoltare pe toate laturile domeniul juridic. Cred că toți studenții care au ocazia să studieze în cadrul acestei facultăți depun un efort considerabil până a ajunge la linia de sosire. Calitatea educațională pe care o practică facultatea se datorează, în principal, profesorilor care, chiar dacă au păstrat standarde de exigență extrem de ridicate, sunt oameni calzi și prietenoși.

Alina Matei: Profesorul care v-a învățat că trândăveala nu face casă bună cu profesiile juridice?

Roxana-Alexandra Onea: Nu cred că există un profesor care să nu fi evidențiat acest lucru. Toți cei care au contribuit la formarea noastră profesională au fost realiști în ceea ce ne privește și ne-au adus la cunoștință efortul considerabil pe care va trebui să-l depunem pentru a accede la o profesie juridică.

Alina Matei: Impactul inteligenței artificiale care este și cum va evolua în timp?

Roxana-Alexandra Onea: Asistăm la o schimbare și o transformare continuă a societății în care trăim și este inevitabil să nu observăm impactul pe care inteligența artificială îl are în viața noastră. Este evident că aduce o îmbunătățire și ne ușurează, de cele mai multe ori, activitatea zilnică, dar nu este mai puțin adevărat că incidența sa afectează în mod diferit anumite domenii. Ca să mă limitez la domeniul juridic, cred că inteligența artificială și-a spus cuvântul în ceea ce privește facilitarea accesului la informații. Pe de altă parte, cred că impactul inteligenței artificiale în acest domeniu ar trebui să fie limitată la un anumit nivel, întotdeauna deciziile și soluțiile aparținând factorului uman. Este un domeniu în care juristul interpretează (în anumite limite) și aplică legea în acord cu litera și spiritul acesteia.

Alina Matei: Peste cinci ani cum te vezi?

Roxana-Alexandra Onea: Un practician integrat în acest domeniu și sper că un practician care va avea același entuziasm ca și la debutul în această profesie. De asemenea, cred că m-aș vedea implicată și în activitatea didactică din cadrul facultății care m-a format profesional.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii JURIDICE.ro.

Roxana-Alexandra Onea: Chiar dacă parcursul se poate dovedi adesea anevoios, satisfacția unei reușite va șterge toate urmele. Îmi doresc să dovedesc și în continuare că acest rezultat nu a fost doar o întâmplare.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.

Roxana-Alexandra Onea: Plăcerea a fost de partea mea. Mulțumesc pentru oportunitatea pe care mi-ați oferit-o!

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO