Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Decizia (UE) 2018/1220 ref. regulamentul de procedură al comitetului menționat la articolul 143 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046
11.09.2018 | Elena ALBU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 226/7 din 7 septembrie 2018 a fost publicată Decizia (UE) 2018/1220 a Comisiei din 6 septembrie 2018 privind regulamentul de procedură al comitetului menționat la articolul 143 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului.

Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 a înlocuit Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (2) de instituire a unui comitet responsabil cu evaluarea la nivel central a anumitor situații de excludere a operatorilor economici și cu adoptarea unor recomandări adecvate (denumit în continuare „comitetul”).

Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 extinde competența comitetului la formularea de avize și de recomandări care vizează să se stabilească dacă există o neregulă financiară și este necesar ca exercitarea acestei competențe să fie prevăzută în regulamentul său de procedură.

Articolul 143 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 stabilește componența comitetului, procedura de numire a președintelui acestuia și gestionarea conflictelor de interese. Acesta prevede că regulamentul de procedură al comitetului se adoptă de către Comisie și că acest comitet este asistat de un secretariat permanent, asigurat de către Comisie.

Pentru a se asigura continuitatea și buna funcționare a comitetului, este oportun să se specifice procedura de numire și de revocare din funcție a președintelui și să se prevadă dispoziții privind numirea supleantului acestuia în cazul în care președintele este absent sau dacă nu își poate îndeplini atribuțiile.

Pentru a se asigura continuitatea și buna funcționare a comitetului, este necesar, de asemenea, să se stabilească norme detaliate privind componența comitetului în orice situație dată, în special cu privire la desemnarea celor doi membri permanenți, a supleanților acestora și a membrului suplimentar – ordonatorul de credite competent.

Este necesar să se clarifice faptul că la reuniunile comitetului participă observatori, în special pentru a asigura că acesta este informat pe deplin și în mod corespunzător.

Pentru o bună gestionare, este necesar să se precizeze funcțiile de sprijin pe care secretariatul permanent le asigură comitetului în cadrul procedurilor sale.

Ar trebui să fie clarificată procedura de sesizare a comitetului, în special în ceea ce privește conținutul minim al sesizării sale.

În interesul operatorilor economici, este necesar să se stabilească procedura de natură să asigure respectarea dreptului lor de a fi audiați.

Este oportun să se precizeze modalitățile practice pentru o cooperare strânsă între comitet și Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), având în vedere dispozițiile administrative referitoare la cooperare și la schimbul rapid de informații dintre Comisia Europeană și OLAF.

Este oportun să se precizeze normele privind adoptarea recomandărilor și a avizului comitetului.

Întrucât comitetul înlocuiește autoritatea prevăzută la articolul 73 alineatul (6) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 și succede autorității prevăzute la articolul 108 alineatul (4) din același regulament, este necesar să se abroge Deciziile C(2011) 6109 final și (UE) 2015/2463 (3) ale Comisiei referitoare la regulamentele de procedură ale acestora.

Este necesar ca prelucrarea de către comitet și de către secretariatul permanent al acestuia a datelor cu caracter personal să se efectueze în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (4).

Prezenta decizie instituie regulamentul de procedură al comitetului menționat la articolul 143 din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

Prezenta decizie intră în vigoare la 10 septembrie 2018. Se aplică de la data intrării în vigoare, în conformitate cu articolul 143 alineatul (4) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti