
Plecând de la premisa că protocolul obligă părțile la „cooperare” şi că referatul parchetului prevedea că: „Interceptările și înregistrările pe bandă magnetică sau orice alt suport a convorbirilor telefonice și a înregistrărilor video sau audio, precum și redarea acestora vor fi efectuate de către Serviciul Român de Informații”, Curtea Militară de Apel Bucureşti a hotărât că la data folosirii mijloacelor speciale de supraveghere și cercetare, protocolul strict secret a fost aplicat.
Mai mult, Curtea a prezumat că infracțiunea imputată inculpatului a fost inclusă în sintagma „alte infracțiuni grave”, în sensul art. 2 din protocol, deoarece prin referatul parchetului s-a dispus că Serviciul Român de Informaţii va efectua interceptările convorbirilor telefonice.
În speţă, Curtea Militară de Apel Bucureşti a reţinut că a fost nesocotit principiul loialității administrării probelor – prin activitatea comună a echipelor mixte (procurori și lucrători ai Serviciului Român de Informații), urmând o procedură secretă şi a constatat că sunt incidente dispoziţiile art. 281 alin. (1) lit. a) C. pr. pen., în înțelesul statuat prin Decizia Curții Constituționale nr. 302 din 04.05.2017. (Decizia nr. 35 din 12 iulie 2018 pronunţată de Curtea Militară de Apel Bucureşti având ca obiect apelul)
Adrian Șandru
Avocat MAREȘ DANILESCU MAREȘ în asociere cu DAN LUPAȘCU
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.