BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
MARES DANILESCU MARES
Print Friendly, PDF & Email

Curtea Militară de Apel Bucureşti. Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații. Prezumţie. Probe

13.09.2018 | Adrian ŞANDRU
Abonare newsletter
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Plecând  de la premisa că protocolul obligă părțile la „cooperare” şi că referatul parchetului prevedea că: „Interceptările și înregistrările pe bandă magnetică sau orice alt suport a convorbirilor  telefonice și a înregistrărilor video sau audio, precum și redarea acestora vor fi efectuate de către Serviciul Român de Informații”, Curtea Militară de Apel Bucureşti a hotărât că la data folosirii mijloacelor speciale de supraveghere și cercetare, protocolul strict secret a fost aplicat.

Mai mult, Curtea a prezumat că infracțiunea imputată inculpatului  a fost inclusă în sintagma „alte infracțiuni grave”, în sensul art. 2 din protocol, deoarece prin referatul parchetului s-a dispus că Serviciul Român de Informaţii va efectua interceptările convorbirilor telefonice.

În speţă, Curtea Militară de Apel Bucureşti a reţinut că a fost nesocotit principiul loialității administrării probelor – prin activitatea comună a echipelor mixte (procurori și lucrători  ai Serviciului Român de Informații), urmând o procedură secretă şi a constatat că  sunt incidente dispoziţiile art. 281 alin. (1) lit. a) C. pr. pen., în înțelesul  statuat  prin Decizia Curții Constituționale nr. 302 din 04.05.2017.  (Decizia nr. 35 din 12 iulie 2018 pronunţată de Curtea Militară de Apel Bucureşti având ca obiect apelul)

Adrian Șandru
Avocat MAREȘ DANILESCU MAREȘ în asociere cu DAN LUPAȘCU

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week