Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea Militară de Apel Bucureşti. Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații. Prezumţie. Probe
13.09.2018 | Adrian ŞANDRU

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Plecând  de la premisa că protocolul obligă părțile la „cooperare” şi că referatul parchetului prevedea că: „Interceptările și înregistrările pe bandă magnetică sau orice alt suport a convorbirilor  telefonice și a înregistrărilor video sau audio, precum și redarea acestora vor fi efectuate de către Serviciul Român de Informații”, Curtea Militară de Apel Bucureşti a hotărât că la data folosirii mijloacelor speciale de supraveghere și cercetare, protocolul strict secret a fost aplicat.

Mai mult, Curtea a prezumat că infracțiunea imputată inculpatului  a fost inclusă în sintagma „alte infracțiuni grave”, în sensul art. 2 din protocol, deoarece prin referatul parchetului s-a dispus că Serviciul Român de Informaţii va efectua interceptările convorbirilor telefonice.

În speţă, Curtea Militară de Apel Bucureşti a reţinut că a fost nesocotit principiul loialității administrării probelor – prin activitatea comună a echipelor mixte (procurori și lucrători  ai Serviciului Român de Informații), urmând o procedură secretă şi a constatat că  sunt incidente dispoziţiile art. 281 alin. (1) lit. a) C. pr. pen., în înțelesul  statuat  prin Decizia Curții Constituționale nr. 302 din 04.05.2017.  (Decizia nr. 35 din 12 iulie 2018 pronunţată de Curtea Militară de Apel Bucureşti având ca obiect apelul)

Adrian Șandru
Avocat MAREȘ DANILESCU MAREȘ în asociere cu DAN LUPAȘCU

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti