Propunerea ref. modificarea definiției familiei în Constituție, adoptată de Parlament. UPDATE: Legea de revizuire a Constituției României respectă dispozițiile constituționale referitoare la revizuire. Reacția Amnesty International. Referendumul, organizat în două zile. Reacția ANOSR. Decizia CCR și opinia separată. Contestațiile ref. organizarea referendumului, respinse ca neîntemeiate. Referendumul, invalidat
18 octombrie 2018 | JURIDICE.ro
18 octombrie 2018: Curtea Constituțională a României s-a pronunțat cu privire la constatarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din datele de 6 și 7 octombrie 2018 privind Legea de revizuire a Constituţiei României, potrivit unui comunicat.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a hotărât:
1. Constată că procedura pentru organizarea și desfășurarea referendumului național pentru revizuirea Constituției din 6 și 7 octombrie 2018 a fost respectată.
2. Confirmă rezultatele referendumului național pentru revizuirea Constituției din 6 și 7 octombrie 2018, comunicate de Biroul Electoral Central, și constată că, din totalul de 18.279.011 persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot un număr de 3.857.308 persoane (21.10%), din care un număr de 3.531.732 persoane (91.56%) au răspuns „DA” la întrebarea „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma aprobată de Parlament?”, un număr de 249.412 persoane (8.44%) au răspuns „NU”, iar un număr de 76.111 (1,97%) au fost voturi nule.
3. Constată că referendumul național pentru revizuirea Constituției din 6 și 7 octombrie 2018 nu este valabil, întrucât nu au participat cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, în conformitate cu prevederile art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.
Prezenta hotărâre se prezintă Camerei Deputaților și Senatului, întrunite în ședință comună.
Hotărârea este definitivă și general obligatorie și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, și în presă.
Dezbaterea a avut loc la data de 18 octombrie 2018 și la aceasta au participat: Valer Dorneanu, preşedinte, Marian Enache, Petre Lăzăroiu, Daniel Marius Morar, Mona-Maria Pivniceru, Simona-Maya Teodoroiu şi Varga Attila, judecători.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
***
17 octombrie 2018: Curtea Constituțională a României a luat în dezbatere contestațiile privind respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului național pentru revizuirea Constituției din zilele de 6 și 7 octombrie 2018, contestații formulate de Platforma civică apolitică ÎMPREUNĂ prin avocat Sever-Alexandru Sbârnă, de Sever-Alexandru Sbârnă și, respectiv, de Liliana-Elena Nedelea, potrivit unui comunicat.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului național pentru revizuirea Constituției din 6 și 7 octombrie 2018.
Hotărârea este definitivă și general obligatorie şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
***
24 septembrie 2018: Vineri, 21 septembrie 2018, Curtea Constituțională a României a publicat Decizia nr. 539 din 17 septembrie 2018 asupra constituționalității Legii de revizuire a Constituţiei României, împreună cu opinia separată a judecătorului Daniel-Marius Morar.
***
19 septembrie 2018: Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a publicat un apel la toleranță și acceptare în contextul în care Parlamentul României a adoptat inițiativa legislativă privind revizuirea articolului 48 din Constituția României pentru definirea familiei.
Petrișor-Laurențiu ȚUCĂ, președinte ANOSR: „E trist că în anul Centenarului regăsim o Românie dezbinată, în care sentimentul de unitate s-a disipat treptat, fiind înconjurați de un discurs instigator la ură. La 11 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România urmează să dețină Președinția Consiliului Uniunii Europene, dar uită toate acțiunile la care a luat parte în trecut, care au avut drept scop principal protejarea drepturilor omului. Trebuie să fim conștienți că educația stă la baza incluziunii, acceptării diversității și toleranței dintre cetățeni. Drepturile Omului sunt în continuă evoluţie şi reflectă, pe de o parte, nivelul la care a ajuns societatea și pe de altă parte, valorile pe care aceasta le consideră importante pentru existenţa sa.”
:: Punctul de vedere integral al ANOSR
***
19 septembrie 2018: Marți, 18 septembrie 2018, Guvernul României a informat că a adoptat actele normative necesare bunei organizări a Referendumului pentru revizuirea Constituției, potrivit unui comunicat.
Datele pentru desfășurarea referendumului: 6 și 7 octombrie 2018.
Întrebarea adresată alegătorilor: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă „da” sau „nu”.
Suma alocată pentru organizarea referendumului: 163,712 milioane de lei.
***
18 septembrie 2018: Vineri, 14 septembrie 2018, Amnesty International a informat că s-a alăturat demersului inițiat de mai multe organizații și se va adresa Curții Constituționale a României cu privire la referendumul pentru redefinirea noțiunii de familie în Constituție, potrivit amnesty.org.
Amnesty International consideră că referendumul ar putea duce la încălcarea normelor internaționale privind protecția drepturilor omului, dar și la creșterea cazurilor de discriminare cu caracter homofob din România.
***
Luni, 17 septembrie 2018, Plenul Curții Constituționale a României s-a pronunțat, din oficiu, asupra Legii de revizuire a Constituției României, potrivit unui comunicat.
În urma deliberărilor desfășurate în condițiile prevăzute de art. 21 alin. (1), raportat la art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a constatat că Legea de revizuire a Constituţiei României respectă dispozițiile constituționale referitoare la revizuire.
Potrivit art. 21 alin. (2), raportat la art. 23 alin.(1) din Legea nr. 47/1992 și în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (4) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 84 din 24 februarie 2000, astfel cum a fost modificată prin art.unic pct. 2 din Legea nr. 159/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 582 din 10 iulie 2018, decizia Curții se va comunica preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României şi se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, împreună cu Legea de revizuire a Constituției.
***
Marți, 11 septembrie 2018, Senatul României a aprobat, în calitate de Cameră decizională, cu 107 voturi pentru, 13 împotrivă și 7 abțineri, propunerea legislativă de revizuire a art. 48 din Constituția României după cum urmează: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educarea și instruirea copiilor.”
În conformitate cu declarația lui Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, referendumul se va desfășura la data de 7 octombrie 2018, potrivit agerpres.ro.
Liviu Dragnea: „Am mai vorbit despre referendum (…) Am dat un vot în Comitetul Executiv Naţional de susţinere politică a acestui obiectiv (…) S-a stabilit data de 7 octombrie data organizării referendumului pentru familie.”
:: Proiectul
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro