« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Dreptul de proprietate nu vine în urma declarației de martori…
17.09.2018 | Nicoleta BUCUR

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Nicoleta Bucur

Nicoleta Bucur

Nu înțeleg de ce nu a rămas în Legea nr. 231/2018 pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 această sintagmă ”cine pot fi martori”, pentru că, în definitiv, din Codul de procedură civilă, martorii trebuie să îndeplinească anumite condiții, dar nu și aceea de a fi vecini. Trebuie să aibă clar cunoștințe despre lucrurile respective, trebuie să nu fi suferit condamnări, trebuie să îndeplinească anumite condiții, dar – încă o dată spun – nu aceea de a fi vecini. Drept pentru care, mi se pare foarte periculoasă această modalitate în care declarația autentică este dată, pentru că știm foarte bine că o declarație autentică sau un înscris autentic are niște consecințe foarte clare, prevăzute de lege, și foarte dure, ca să zic așa, atestând practic că este veridică și că își produce consecințe față de terți, față de persoanele care au semnat înscrisul.

Mi se pare chiar foarte mult în această situație, sincer. Și mă gândesc că, dacă nu aș fi citit, poate că aș fi făcut oricui o declarație de martor, dar acum este clar că trebuie să fim extrem de atenți cum vom face aceste declarații de martori. Poate că în București nu vom fi asaltați de această problemă, dar cei care au în jur mai multe cooperative agricole vor avea această problemă clară și vor trebui să se orienteze foarte exact cum și în ce fel vor autentifica aceste declarații.

Pare că s-a pasat puțin răspunderea, de undeva de la Comisie, care ar fi trebuit să găsească, să se edifice, pentru că, până la urmă, dreptul de proprietate nu vine în urma declarației. Dreptul de proprietate va exista tot în baza unui act administrativ emis de o comisie. Titlul de proprietate va fi un titlu de proprietate. Dreptul de proprietate va fi atestat în baza unui titlu de proprietate sau în baza unui certificat de atestare a dreptului de proprietate. Nu declarația este cea care atestă, ea face practic dovada doar a faptului că cineva a avut cândva un teren care a avut o anumită întindere, care a avut o anumită amplasare, care a avut anumite caracteristici și atât. Altceva nu poate să cuprindă declarația, decât ce a avut la momentul intrării în cooperative, pentru că acela este momentul esențial.

Notar public Nicoleta Bucur
BUCUR și Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Modificarea Legii Fondului Funciar”, ediția 211, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Secţiuni: Drept civil, JURIDICE.ro, Notari, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD