Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

Dreptul de proprietate nu vine în urma declarației de martori…


17.09.2018 | Nicoleta BUCUR
Secţiuni: Drept civil, Notari, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Nicoleta Bucur

Nicoleta Bucur

Nu înțeleg de ce nu a rămas în Legea nr. 231/2018 pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 această sintagmă ”cine pot fi martori”, pentru că, în definitiv, din Codul de procedură civilă, martorii trebuie să îndeplinească anumite condiții, dar nu și aceea de a fi vecini. Trebuie să aibă clar cunoștințe despre lucrurile respective, trebuie să nu fi suferit condamnări, trebuie să îndeplinească anumite condiții, dar – încă o dată spun – nu aceea de a fi vecini. Drept pentru care, mi se pare foarte periculoasă această modalitate în care declarația autentică este dată, pentru că știm foarte bine că o declarație autentică sau un înscris autentic are niște consecințe foarte clare, prevăzute de lege, și foarte dure, ca să zic așa, atestând practic că este veridică și că își produce consecințe față de terți, față de persoanele care au semnat înscrisul.

Mi se pare chiar foarte mult în această situație, sincer. Și mă gândesc că, dacă nu aș fi citit, poate că aș fi făcut oricui o declarație de martor, dar acum este clar că trebuie să fim extrem de atenți cum vom face aceste declarații de martori. Poate că în București nu vom fi asaltați de această problemă, dar cei care au în jur mai multe cooperative agricole vor avea această problemă clară și vor trebui să se orienteze foarte exact cum și în ce fel vor autentifica aceste declarații.

Pare că s-a pasat puțin răspunderea, de undeva de la Comisie, care ar fi trebuit să găsească, să se edifice, pentru că, până la urmă, dreptul de proprietate nu vine în urma declarației. Dreptul de proprietate va exista tot în baza unui act administrativ emis de o comisie. Titlul de proprietate va fi un titlu de proprietate. Dreptul de proprietate va fi atestat în baza unui titlu de proprietate sau în baza unui certificat de atestare a dreptului de proprietate. Nu declarația este cea care atestă, ea face practic dovada doar a faptului că cineva a avut cândva un teren care a avut o anumită întindere, care a avut o anumită amplasare, care a avut anumite caracteristici și atât. Altceva nu poate să cuprindă declarația, decât ce a avut la momentul intrării în cooperative, pentru că acela este momentul esențial.

Notar public Nicoleta Bucur
BUCUR și Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii ”Modificarea Legii Fondului Funciar”, ediția 211, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro