Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Contribuția SUA la realizarea Marii Uniri din 1918 în România
13.09.2018 | Ion ILIE-IORDĂCHESCU

Secţiuni: Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Ion Ilie-Iordachescu

Ion Ilie-Iordachescu

In contextul destabilizarii evidente a puterii monarhiei bicefale austro-ungare in primul razboi mondial, acutizarea tensiunilor de natura etnica a stimulat miscarile nationale ale romanilor alaturi de cele ale cehilor, slovacilor si polonezilor.

Intr-un asemenea moment, Carol I care a devenit imparatul Austro-Ungariei in locul lui Franz Joseph, decedat la 21 noiembrie 1916, a emis un manifest prin care isi exprima dorinta de incetare a conflictului dintre beligeranti. Germania, membra a Triplei Aliante, considera ca este necesara analizarea de propuneri de catre participantii la primul razboi mondial in vederea opririi razboiului. Aceste dorinte au fost respinse de reprezentantii Antantei, prin memorii in 1916.

La 16 decembrie 1916, Wilson, presedintele S.U.A, a expus gandirea sa, recomandand tututor tarilor beligerante sa-si declarare scopurile de razboi. Aliatii au agreat, pe 10 ianuarie 1917, un asemenea punct de vedere. Memoriul Antantei se referea, printre altele, la eliberarea romanilor, italienilor, slavilor si cehoslovacilor de sub dominatia straina.

Intrarea SUA in razboi, in aprilie 1917, revolutia ruseasca din februarie 1917, propunerea de pace din partea Austro-Ungariei, prin intermediul printului Sixtus de Bourbon, lovitura de stat bolsevica din octombrie/ noiembrie 1917 au reprezentat evenimente cruciale in anul 1917.

V. Lucaciu si V. Stoica, care au facut parte din Misiunea de romani ardeleni in S.U.A, au propus in mai 1917, politicienilor americani, organizarea detasamentelor de voluntari romani care sa lupte impotriva armatelor Triplei Aliante. La 1 octombrie 1917, este infiintata la Washington legatia romana, iar C. Angelescu este numit in octombrie 1917 ministru plenipotentiar si trimis extraordinar in S.U.A.

Liga Nationala Romana, Comitetul National Roman, Episcopia romaneasca din America, afiliata Mitropoliei Ungro-Vlahiei, au generat, prin activitatea lor, opinii favorabile luptei nationale a romanilor.

Discursul Presedintelui Wilson, tinut la sesiunea comuna a Congresului American, in data 8 ianuarie 1918, a stat la baza Proiectului in 14 puncte  pentru restabilirea pacii in Europa la finalul Primului Razboi Mondial. Un grup de 150 de consilieri al carui lider a fost consilerul lui Wilson in probleme de politica externa, colonelul Edward Housse a contribuit la redactarea acestor  puncte.

Memorandumul asupra politicii Statelor Unite, fata de nationalitatile din cuprinsul imperiului Austro-Ungar, din iunie 1918, considera ca monarhia dualista autro-ungara trebuie desfintata.

La Paris, la data de 6 noiembrie 1918, Tache Ionescu a primit din partea  Secretarului de stat, R. Lansing, asigurarea ca “guvernul S.U simpatizeaza  profund cu voi si nu va neglija, indata ce va veni momentul, sa se foloseasca de influenta sa ca justele drepturi politice si teritoriale ale  poporului roman sa fie obtinute si asigurate impotriva oricarei agresiuni straine”.

De o importanta covarsitoare a fost punctul 10, redactat in baza principiului autodeterminarii nationalitatilor, care a permis unirea Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei cu Romania precum si aparitia statelor Cehoslovacia, Austria, Ungaria si a Regatului Sarbilor, Croatilor si Slovenilor.

La fel de important a fost punctul 11, care se referea la necesitatea stabilirii relatiilor dintre statele balcanice prin intelegeri bilateral. Aceste state urmau sa primeasca garantii internationale, in vederea respectarii independentei politice si integritatii lor teritoriale. De prevederile punctului 11 din programul de pace propus de Presedintele Wilson, romanii au beneficiat din plin deoarece se arata ca teritoriul Romaniei trebuia “evacuat”, in conditiile in care “independenta economica si integritatea politica ar trebui garantata la nivel international”.

Ultimul punct al programului de pace propus de presedintele Wilson avea in vedere crearea unei societati a natiunilor “pentru garantarea reciproca a independentei politice si a integritatii teritoriale”, o organizatie care sa fie “atat a celor mari, cat si a celor mici”.

Programul american a reprezentat baza negocierilor de pace de la Versailles,  incepute in ianuarie 1919.

Acest program a produs consecinte asupra tuturor pozitiilor exprimate de reprezentantii tarilor beligerante.

Presedintelui Wilson i s-a decernat premiul Nobel pentru Pace, in anul 1919, pentru propunerile sale relative la instaurarea pacii si la dezvoltarea libera si autonoma a popoarelor din cuprinsul Austro-Ungariei.

In 27 martie, unirea Basarabiei cu Romania a fost decisa de Sfatul Tarii. In acelasi context istoric, la 14 octombrie 1918, Bucovina, prin Adunarea sa Constituanta, a decis Unirea cu Romania. La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia hotaraste unirea Transilvaniei cu Romania. Este momentul in care regele Ferdinand s-a intors la Bucuresti, iar armata romana a defilat in capitala tarii.

Tratatele internationale au trasat noile hotare ale Romaniei. Acelasi Presedinte al S.U.A , W. Wilson, la deschiderea lucrarilor Conferintei de Pace de la Versailles din 18 ianuarie 1919, avea sa afirme “suntem aici pentru a asigura pacea lumii, opera noastra trebuie sa multumeasca nu guvernele, ci popoarele”.

Avocat Ion Ilie-Iordachescu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti