TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Rezumatul Avizului AEPD privind propunerea de modificare a Directivei 2017/1132 în ceea ce privește utilizarea instrumentelor și a proceselor digitale în contextul dreptului societăților
13.09.2018 | Vlad BERCU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
 Vlad Bercu

Vlad Bercu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 324 din data de 13 septembrie 2018, a fost publicat Rezumatul avizului Autorității Europene pentru Protecția Datelor privind propunerea de modificare a Directivei 2017/1132 în ceea ce privește utilizarea instrumentelor și a proceselor digitale în contextul dreptului societăților.

Avizul de modificare are ca scop atragerea atenției cu privire la necesitatea completării cadrului legislativ actual al UE, prin abordarea lipsei de norme privind înregistrarea online a societăților comerciale, depunerea și publicarea online a informațiilor înregistrate privind societățile și sucursalele acestora în format electronic sau a normelor divergente de la un stat membru la altul.

Avizul are în vedere următoarele necesități:
– statele membre să permită societăților comerciale să beneficieze de identificarea electronică și să pună la dispoziție un schimb de date suplimentar între registrele de comerț naționale privind pierderea dreptului de a exercita o funcție de conducere;
– asigurarea accesului gratuit la o listă de documente și informații din toate statele membre și introduce principiul transmiterii unice a informațiilor în domeniul dreptului societăților, astfel încât societățile comerciale să nu mai trebuiască să furnizeze aceleași informații de două ori unor autorități diferite.

Avizul se axează în privința atingerii a două obiective: garantarea certitudinii juridice și sensibilizarea cu privire la riscurile care decurg din accesibilitatea datelor cu caracter personal care vor fi disponibile pe scară largă pe internet în format digital în mai multe limbi, prin intermediul unei platforme europene/unui punct de acces ușor accesibile.

În acest sens, AEPD mai menționează importanță luării în vedere a aspectelor privitoare la interconectarea registrelor centrale, a registrelor comerțului și a registrelor societăților [1] și recomandărilor sale făcute în acest sens.

Comisia și Parlamentul European urmează a lua în calcul inclusiv că vor fi asigurate garanții adecvate de protecție a datelor, în special în ceea ce privește datele cu caracter personal privind pierderea dreptului de a exercita o funcție de conducere.

Important: Comisia și Parlamentul European urmează a se asigură cu privire la buna repartiție a sarcinilor și responsabilităților fiecărei părți implicate în prelucrarea datelor în contextul controlului și controlului comun.


[1] Directiva 2012/17/UE a instituit sistemul de interconectare a registrelor („BRIS”), detaliată în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/884 al Comisiei din 8 iunie 2015 de stabilire a specificațiilor tehnice și a procedurilor necesare pentru sistem.


Vlad Bercu
Research assistant SĂVESCU & ASOCIAȚII

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate