TOP LEGAL
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Rezumatul Avizului AEPD privind propunerea de modificare a Directivei 2017/1132 în ceea ce privește utilizarea instrumentelor și a proceselor digitale în contextul dreptului societăților

13.09.2018 | Vlad BERCU
 Vlad Bercu

Vlad Bercu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 324 din data de 13 septembrie 2018, a fost publicat Rezumatul avizului Autorității Europene pentru Protecția Datelor privind propunerea de modificare a Directivei 2017/1132 în ceea ce privește utilizarea instrumentelor și a proceselor digitale în contextul dreptului societăților.

Avizul de modificare are ca scop atragerea atenției cu privire la necesitatea completării cadrului legislativ actual al UE, prin abordarea lipsei de norme privind înregistrarea online a societăților comerciale, depunerea și publicarea online a informațiilor înregistrate privind societățile și sucursalele acestora în format electronic sau a normelor divergente de la un stat membru la altul.

Avizul are în vedere următoarele necesități:
– statele membre să permită societăților comerciale să beneficieze de identificarea electronică și să pună la dispoziție un schimb de date suplimentar între registrele de comerț naționale privind pierderea dreptului de a exercita o funcție de conducere;
– asigurarea accesului gratuit la o listă de documente și informații din toate statele membre și introduce principiul transmiterii unice a informațiilor în domeniul dreptului societăților, astfel încât societățile comerciale să nu mai trebuiască să furnizeze aceleași informații de două ori unor autorități diferite.

Avizul se axează în privința atingerii a două obiective: garantarea certitudinii juridice și sensibilizarea cu privire la riscurile care decurg din accesibilitatea datelor cu caracter personal care vor fi disponibile pe scară largă pe internet în format digital în mai multe limbi, prin intermediul unei platforme europene/unui punct de acces ușor accesibile.

În acest sens, AEPD mai menționează importanță luării în vedere a aspectelor privitoare la interconectarea registrelor centrale, a registrelor comerțului și a registrelor societăților [1] și recomandărilor sale făcute în acest sens.

Comisia și Parlamentul European urmează a lua în calcul inclusiv că vor fi asigurate garanții adecvate de protecție a datelor, în special în ceea ce privește datele cu caracter personal privind pierderea dreptului de a exercita o funcție de conducere.

Important: Comisia și Parlamentul European urmează a se asigură cu privire la buna repartiție a sarcinilor și responsabilităților fiecărei părți implicate în prelucrarea datelor în contextul controlului și controlului comun.


[1] Directiva 2012/17/UE a instituit sistemul de interconectare a registrelor („BRIS”), detaliată în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/884 al Comisiei din 8 iunie 2015 de stabilire a specificațiilor tehnice și a procedurilor necesare pentru sistem.


Vlad Bercu
Research assistant SĂVESCU & ASOCIAȚII


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan