Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Cerere privind neregularitatea rechizitoriului. Descrierea insuficientă a faptelor
20.09.2018 | Andreea COMAN

JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Aprecierea judecătorului de cameră preliminară de la prima instanță, în sensul că aspectele invocate de apărare se circumscriu doar unor chestiuni de fond nu a fost corectă, acesta trebuind să delimiteze clar apărările de fond de cele care reprezentau critici reale referitoare la modul de descriere a faptelor și să analizeze din perspectiva exigențelor art. 328 alin. 1 raportat la art. 371 NCPP. Afirmația că, oricum urma să fie cenzurată situația de fapt reținută de procuror, era reală, însă avea ca premisă existența unei stări de fapt care era aptă să învestească instanța, să permită stabilirea obiectului și limitelor judecății, ceea ce nu s-a putut constata în ceea ce privea rechizitoriul.

Impotanța acestei descrieri rezultă din dispozițiile art. 371 NCPP, care fixează obiectul judecății la faptele și persoanele arătate în actul de sesizare; totodată, descrierea faptei este și o condiție a asigurării posibilității de exercitare a unei apărări efective de către inculpat, statuată la nivel de principiu de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, caracterul echitabil al procedurii depinzând de o informare precisă și completă asupra acuzațiilor formulate împotriva unei persoane, respectiv asupra faptelor materiale imputate, precum și asupra încadrării juridice (Cameră preliminară. Practică judiciară, Teodor Manea, Andreea Simona Uzlău și Corina Voicu, ICCJ, Secția Penală, Încheierea nr. 1583 din 20.11.2015, pag. 84-85)

Avocat Andreea Coman
Senior Associate SĂVESCU & ASOCIAŢII

Secţiuni: Content, Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudența ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO