BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Cerere privind neregularitatea rechizitoriului. Descrierea insuficientă a faptelor
20.09.2018 | Andreea COMAN


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Andreea Coman

Andreea Coman

Aprecierea judecătorului de cameră preliminară de la prima instanță, în sensul că aspectele invocate de apărare se circumscriu doar unor chestiuni de fond nu a fost corectă, acesta trebuind să delimiteze clar apărările de fond de cele care reprezentau critici reale referitoare la modul de descriere a faptelor și să analizeze din perspectiva exigențelor art. 328 alin. 1 raportat la art. 371 NCPP. Afirmația că, oricum urma să fie cenzurată situația de fapt reținută de procuror, era reală, însă avea ca premisă existența unei stări de fapt care era aptă să învestească instanța, să permită stabilirea obiectului și limitelor judecății, ceea ce nu s-a putut constata în ceea ce privea rechizitoriul.

Impotanța acestei descrieri rezultă din dispozițiile art. 371 NCPP, care fixează obiectul judecății la faptele și persoanele arătate în actul de sesizare; totodată, descrierea faptei este și o condiție a asigurării posibilității de exercitare a unei apărări efective de către inculpat, statuată la nivel de principiu de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, caracterul echitabil al procedurii depinzând de o informare precisă și completă asupra acuzațiilor formulate împotriva unei persoane, respectiv asupra faptelor materiale imputate, precum și asupra încadrării juridice (Cameră preliminară. Practică judiciară, Teodor Manea, Andreea Simona Uzlău și Corina Voicu, ICCJ, Secția Penală, Încheierea nr. 1583 din 20.11.2015, pag. 84-85)

Avocat Andreea Coman
Senior Associate SĂVESCU & ASOCIAŢII

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate