Pentru comunicare profesională JURIDICE.ro recomandă Infinit PR
TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Livia Dianu-Buja: Nimic nu este imposibil

14.09.2018 | Alina MATEI
Abonare newsletter
Alina Matei

Alina Matei

Livia Dianu-Buja

Livia Dianu-Buja

Alina Matei: Mulțumesc, Livia, pentru că ai acceptat să acorzi un interviu cititorilor JURIDICE.ro. Ai fost la Trier în prima săptămână din septembrie, dar nu ca turist. Ce ”vrăji” ai făcut acolo, pentru că ai obținut premiul I la un concurs internațional dedicat tinerilor avocați?

Livia Dianu-Buja: Mulțumesc, Alina, pentru invitația de a rememora frumoasă experiență numită Young Lawyers Contest. Cred că „vraja” despre care vorbești a fost faptul că m-am dus cu inima deschisă și fericită că voi participa într-o astfel de competiție. Dorința mea a fost să capăt experiență, să-mi cunosc colegii de peste hotare și să mă autoevaluez.

Alina Matei: Cum ai aflat de acest concurs?

Livia Dianu-Buja: Îmi place să știu tot timpul care sunt „Noutățile” de pe pagina de internet a Baroului București și astfel am aflat că ERA, în colaborare cu CCBE, organizează un concurs pentru tineri avocați, faptul că un coleg avocat, domnul Dragoș Ionescu, și-a arătat intenția de a suporta taxa de participare pentru un candidat, iar că Baroul București susține financiar ceilalți doi participanți. De pe pagina Baroului București am fost redirecționată către pagina celor de la ERA, de unde am aflat toate detaliile necesare.

Alina Matei: Faptul că Baroul București a suportat cheltuielile de transport și taxa de participare a fost un bonus sau aveai de gând să participi oricum?

Livia Dianu-Buja: Când am văzut anunțul și am citit mai mult despre ce presupune acest concurs, mi-am zis: „Eu trebuie să fiu acolo!”. Faptul că am fost sprijiniți financiar în dorința noastră de a participa, pentru mine, a fost mai mult ca o relaxare din acest punct de vedere și m-am putut concentra pe ce contează de fapt, și anume, pregătirea pentru această experiență.

Alina Matei: Pregătirea pentru concurs ce a presupus?

Livia Dianu-Buja: Pregătirea cea mai intensă a fost înainte de prima rundă, fiecare echipă trebuind să formuleze un Raport asupra unei probleme de drept european. Niciunul dintre membri echipei mele nu era specializat pe acest domeniu, astfel că a fost nevoie de multă muncă de cercetare, dar și de coordonare a ideilor noastre. Dorința noastră a fost ca tot ce scriem noi să „curgă” natural, ca și cum ar fi fost redactat de o singură persoană. Pentru celelalte două runde, ne-am bazat foarte mult unul pe celălalt, pe experiența acumulată de fiecare dintre noi și am căutat să ne maximizăm punctele tari. Timpul de negociere, de a răspunde la întrebări sau de a pleda nu ne permitea să ne pregătim în vreun fel anume. Trebuia doar să avem încredere în noi și să argumentăm tot ce spunem.

Alina Matei: Care dintre cele trei runde a fost cea mai ușoară și care cea mai provocatoare?

Livia Dianu-Buja: Prima rundă a fost, pentru mine, o rundă de acomodare, atât cu echipa mea, cu celelalte echipe, dar și cu membrii juriului și cu programul celor două zile de concurs. A doua rundă, cea de negocieri, am găsit-o, nu neapărat cea mai ușoară, dar cea mai frumoasă. Am putut interacționa liber și am simțit un sentiment de reușită când echipa mea a ajuns la o înțelegere cu cealaltă echipă. În schimb, runda a treia a fost o adevărată provocare: fiind în finală, am simțit o mare presiune prin faptul că îmi doream să nu îmi dezamăgesc colegii de echipă. Asta era singurul meu gând de atunci. Abia după ce am fost anunțați ca fiind echipa câștigătoare am început să-mi dau seamă că de fapt miza a fost mult mai mare pentru fiecare dintre noi: urma să revenim în țară nu ca echipa care s-a calificat în finală, ci ca echipa câștigătoare.

Alina Matei: Cum te-ai înțeles cu ceilalți membri ai echipei: Ella Hiltunen (Hannes Snellman Attorneys Ltd, Helsinki) și Vincent Berthier-De Bortoli (Jouanjan & Partners, Marseille)?

Livia Dianu-Buja: Ella și Vincent au fost minunați. Ne-am sincronizat întotdeauna și am reușit să lucrăm împreună ca o adevărată echipă, lucru ce a fost remarcat și de membri juriului care au simțit că au avut în fața lor un singur avocat, nu o echipă eterogenă. Eu simt că am câștigat doi prieteni cu care mi-ar face mare plăcere să mai lucrez și cu alte ocazii.

Alina Matei: Ce părere ți-a făcut juriul?

Livia Dianu-Buja: Lăsând la o parte emoțiile pe care le-am simțit, fiind jurizată de specialiști ai dreptului european, am avut plăcerea de a relaționa cu membri juriului și la un nivel personal, aceștia fiind foarte deschiși în a împărtăși experiența lor de viață și în a ne cunoaște atât ca avocați, cât și ca tineri aflați la început de drum. Am fost plăcut surprinsă de căldura cu care am fost întâmpinați pe parcursul celor două zile.

Alina Matei: Acum că s-au dus aburii dați de câștigarea premiului I, care sunt beneficiile participării la acest concurs?

Livia Dianu-Buja: În primul rând, o astfel de reușită mi-a dat o anumită încredere în mine, putere și voință de a realiza și alte lucruri ce așteaptă pe lista mea. În al doilea rând, am câștigat doi prieteni. În fine, echipa câștigătoare a primit calitatea de membru în Asociația „Friends of ERA”, bucurându-se timp de 2 ani de beneficiile oferite de ERA, precum și posibilitatea de a participa gratuit la o conferință ERA.

Alina Matei: O să mai participi la astfel de concursuri?

Livia Dianu-Buja: Cu siguranță! Paul mi-a dat un sfat pe care l-am primit din suflet după ce am devenit avocat și acela a fost de a nu mă mulțumi cu o reușită și de a viza întotdeauna o reușită mai mare, mai măreață. Tot ce rămâne și contează după bucuria acelei victorii este să aflu care va fi următorul pas și să mă pregătesc pentru el.

Alina Matei: Ai adus bomboane echipei LOSPA LAWYERS sau te-au așteptat ei cu bomboane?

Livia Dianu-Buja: Așa cum bine ați punctat, suntem o echipă și am avut susținerea LOSPA LAWYERS încă de la început, pentru orice proiect întreprins și am simțit mereu că sunt încurajată să evoluez profesional. La întoarcerea în țară, am sărbătorit împreună, așa cum facem de fiecare dată când este un eveniment important pentru noi. Lucrăm împreună și ne bucurăm împreună! Simt că LOSPA LAWYERS este mai mult decât „un birou” unde să îmi petrec 8 ore pe zi, simt că suntem o familie.

Alina Matei: Interpretarea ta pe textul scris de Marin Sorescu: ”Cred că oamenii întâlnesc în viață întotdeauna ceea ce merită. Nu ce ar dori ei, ci ceea ce merită, și, dacă au destul cap să tragă învățăminte, totul are sens.”

Livia Dianu-Buja: Pentru mine, diferența dintre ce îmi „doresc” și ce „merit” a fost dată de persoanele importante din jurul meu. Familia mi-a fost alături și m-a susținut atunci când știam sau credeam că știu ce îmi „doresc”. Apoi l-am întâlnit pe Paul într-un moment delicat din viața mea: îmi simțeam energiile risipite, iar țintele mele deveniseră neclare. Lucrurile s-au schimbat, pentru că Paul a investit timp, răbdare și încredere în mine. A fost vocea din capul meu care îmi spunea că pot. El mi-a arătat că, de fapt, eu „merit” să fiu parte din LOSPA LAWYERS și m-a ajutat să îmi și „doresc” să fiu avocatul de care are nevoie. Astfel că victoria cu care mă mândresc este și reușita lui. Iar astăzi eu simt că sunt unde merit, dar și unde îmi doresc.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii JURIDICE.ro.

Livia Dianu-Buja: Le doresc să viseze frumos și să muncească mult pentru a ajunge să trăiască din plin visul lor. Nimic nu este imposibil, este doar o provocare!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.

Livia Dianu-Buja: Vă mulțumesc pentru interes și pentru oportunitatea oferită!

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week