Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Completarea Regulamentului (UE) nr. 909/2014 în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare ref. disciplina în materie de decontare
17.09.2018 | Elena ALBU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 230/1 din 13 septembrie 2018 a fost publicat Regulamentul delegat (UE) 2018/1229 al Comisiei din 25 mai 2018 de completare a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la disciplina în materie de decontare.

Dispozițiile din prezentul regulament sunt strâns legate, deoarece se referă la măsuri menite să prevină și să soluționeze cazurile de neexecutare a decontării și să încurajeze disciplina în materie de decontare, prin monitorizarea cazurilor de neexecutare a decontării, prin colectarea și distribuirea sancțiunilor în fonduri bănești pentru cazurile de neexecutare a decontării și prin precizarea detaliilor operaționale ale procedurii de cumpărare impusă. Pentru a asigura coerența dintre aceste dispoziții și pentru a facilita o imagine cuprinzătoare și un acces grupat la acestea pentru persoanele care fac obiectul obligațiilor, este oportun ca dispozițiile în cauză să fie incluse într-un singur regulament.

Având în vedere natura globală a piețelor financiare, ar trebui să se țină seama în mod corespunzător de Principiile pentru infrastructurile piețelor financiare, emise în aprilie 2012 de Comitetul pentru sisteme de plăți și decontări și de Organizația Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare („Principiile CPSS-IOSCO”), care servesc drept cadru de referință la nivel mondial pentru cerințele de reglementare aplicabile depozitarilor centrali de titluri de valoare („CSD”). Ar trebui să fie luate în considerare, de asemenea, Recomandările pentru sistemele de decontare a titlurilor de valoare emise de Comitetul pentru sisteme de plăți și decontări și de Organizația Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare, care se referă la confirmarea tranzacțiilor, ciclurile de decontare și darea cu împrumut de titluri de valoare.

Pentru a asigura aplicarea consecventă a Regulamentului (UE) nr. 909/2014 și pentru a specifica termenii tehnici necesari pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, ar trebui definiți o serie de termeni.

Firmele de investiții ar trebui să se asigure că dispun în timp util de toate informațiile necesare cu privire la decontare, pentru a permite decontarea eficientă și eficace a tranzacțiilor. În mod concret, firmele de investiții care nu dispun de informațiile necesare cu privire la decontare ar trebui să comunice cu clienții lor pentru a obține informațiile relevante pentru o decontare eficientă, inclusiv datele standardizate necesare pentru procesul de decontare.

Procesarea complet automatizată (straight-through processing – STP) ar trebui să fie încurajată, deoarece utilizarea acesteia la nivelul întregii pieți este esențială atât pentru menținerea unor rate de decontare ridicate pe măsură ce volumele cresc, cât și pentru asigurarea decontării la timp a tranzacțiilor transfrontaliere. În plus, atât participanții la piață direcți, cât și cei indirecți ar trebui să dispună de gradul de automatizare internă necesar pentru a profita pe deplin de soluțiile de procesare complet automatizată disponibile. În acest scop, firmele de investiții ar trebui să le ofere clienților lor profesionali posibilitatea de a trimite confirmările și detaliile privind alocarea în format electronic, în special prin utilizarea unor proceduri și standarde internaționale de comunicare deschisă pentru transmiterea de mesaje și pentru datele de referință. Mai mult, CSD-urile ar trebui să faciliteze procesarea complet automatizată și ar trebui să utilizeze procese proiectate să funcționeze implicit în mod automatizat la procesarea instrucțiunilor de decontare.

În scopul de a facilita monitorizarea cazurilor de neexecutare a decontării, CSD-urile ar trebui să utilizeze o metodologie armonizată pentru raportarea acestora către autoritățile competente și autoritățile relevante. Metodologia respectivă ar trebui să includă și o listă comună a elementelor care trebuie raportate, precum și frecvența rapoartelor care trebuie transmise. Instrucțiunile de decontare introduse în sistemele de decontare a titlurilor de valoare gestionate de CSD-uri ar trebui să fie monitorizate în fiecare zi, până în momentul în care sunt executate sau anulate.

CSD-urile ar trebui să stabilească modalități de colaborare cu participanții care au cele mai mari rate de neexecutare a decontării, precum și, dacă este posibil, cu contrapărțile centrale (CPC-urile) și locurile de tranzacționare relevante, pentru a identifica principalele motive ale cazurilor de neexecutare a decontării.

Prezentul regulament se bazează pe proiectul de standarde tehnice de reglementare prezentat de către ESMA Comisiei în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului.

Prezentul regulament intră în vigoare la 14 septembrie 2018.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti