Noutăţi legislative interesante. Lege 9
 
Înregistrările video sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj, Timiş, Prahova şi Sibiu. Se acordă 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti, membrii UNELM şi notarii Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
JURIDICE
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

Aprobarea Normelor metodologice privind combaterea buruienii ambrozia

14.09.2018 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 785 din data de 13 septembrie 2018, a fost publicată Hotărârea nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

Elaborarea Normelor metodologice  are ca scop instituirea unor măsuri de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia.

În acest sens verificarea și identificarea terenurile infestate cu buruiana ambrozia se declanșează primăvara după răsărirea acestei buruieni și se încheie cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an, când se poate constata o diferențiere vegetativă față de celelalte specii de buruieni.

Responsabilii de acest procedeu sunt autoritățile administrației publice locale, prin consilierii agricoli angajați sau persoanele desemnate din cadrul acestora.

În urma verificărilor urmează a fi întocmit un centralizator (conform Anexei nr. 1) cu suprafețele de teren pe care s-a constatat existența buruienii ambrozia (termen: 25 mai).

Pe baza centralizatorului, autoritățile administrației publice locale transmit o somație către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia(conform modelului din Anexa nr. 2), cel târziu până la data de 5 iunie a fiecărui an, care în baza alin. 1 din Legea nr. 62/2018 urmează să distrugă buruiana ambrozie.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului urmează să creeze pe site-ul propriu o pagină specială de prezentare a buruienii ambrozia, în scopul combaterii și informării cu privire la pericolul ei. Asemenea, aceste instituții trebuie să desfășoare și campanii de informare a populației cu privire la la buruiana ambrozia și să pun la dispoziția proprietarilor sau deținătorilor de terenuri, administratorilor drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole materiale informative cu buruiana ambrozia.

Metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz.

Comisia efectuează primul control în teren pentru toate localitățile semnalate în centralizator în perioada 1 iulie – 15 iulie a fiecărui an.

Comisia efectuează al doilea control asupra terenurilor contravenienților sancționați cu sancțiunea „Avertisment” în perioada 16-31 iulie a fiecărui an. În cazul în care persoanele ce au fost sancționate cu „Avertisment” și nu s-au conformat obligațiilor de distrugere a ambrozie se aplică sancțiunile prevăzute la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 62/2018:

Constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Intrare în vigoare: 1 ianuarie 2019.


Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Irina Maria STANCU


Oana ISPAS


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan