Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Aprobarea Normelor metodologice privind combaterea buruienii ambrozia
14.09.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 785 din data de 13 septembrie 2018, a fost publicată Hotărârea nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

Elaborarea Normelor metodologice  are ca scop instituirea unor măsuri de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia.

În acest sens verificarea și identificarea terenurile infestate cu buruiana ambrozia se declanșează primăvara după răsărirea acestei buruieni și se încheie cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an, când se poate constata o diferențiere vegetativă față de celelalte specii de buruieni.

Responsabilii de acest procedeu sunt autoritățile administrației publice locale, prin consilierii agricoli angajați sau persoanele desemnate din cadrul acestora.

În urma verificărilor urmează a fi întocmit un centralizator (conform Anexei nr. 1) cu suprafețele de teren pe care s-a constatat existența buruienii ambrozia (termen: 25 mai).

Pe baza centralizatorului, autoritățile administrației publice locale transmit o somație către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia(conform modelului din Anexa nr. 2), cel târziu până la data de 5 iunie a fiecărui an, care în baza alin. 1 din Legea nr. 62/2018 urmează să distrugă buruiana ambrozie.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului urmează să creeze pe site-ul propriu o pagină specială de prezentare a buruienii ambrozia, în scopul combaterii și informării cu privire la pericolul ei. Asemenea, aceste instituții trebuie să desfășoare și campanii de informare a populației cu privire la la buruiana ambrozia și să pun la dispoziția proprietarilor sau deținătorilor de terenuri, administratorilor drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole materiale informative cu buruiana ambrozia.

Metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz.

Comisia efectuează primul control în teren pentru toate localitățile semnalate în centralizator în perioada 1 iulie – 15 iulie a fiecărui an.

Comisia efectuează al doilea control asupra terenurilor contravenienților sancționați cu sancțiunea „Avertisment” în perioada 16-31 iulie a fiecărui an. În cazul în care persoanele ce au fost sancționate cu „Avertisment” și nu s-au conformat obligațiilor de distrugere a ambrozie se aplică sancțiunile prevăzute la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 62/2018:

Constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Intrare în vigoare: 1 ianuarie 2019.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti